Forum kibiców Sandecji
www.sandecja.org - forum kibiców Sandecji

Hyde Park - Juszczenko

ERNESTO - Wto Lis 23, 2004 19:18
Temat postu: Juszczenko
polityki to tu jeszcze nie bylo ;)

Co sadzicie o tym co dzieje sie aktualnie na Ukrainie ? To, ze Juszczenko wygral, to chyba nie podlega watpliwosci (choc Centralna Komisja Wyborcza oglosila zwyciestwo Janukowycza). Oni sa w takim punkcie (powiedzialbym nawet, ze w gorszym) jak my 15 lat temu. Ciekawe co teraz sie tam wydarzy, ja sie obawiam, ze moze tam byc nawet wojna domowa :-/

Ukraina bez Putina !

Pozdrawiam

Grzechotnik - Wto Lis 23, 2004 20:11

Ciemnogród...

Niech ludzie protestują w pełni ich popieram...

Ukraina bez Putina

Owca - Wto Lis 23, 2004 20:47

Zgadzam się z wami ruski próbują sobie za wszelką cenę wywalczyć strefę wpływów, popieram protesty ukraińców.

Świat bez Busha, Blaira, Putina

kolafy - Wto Lis 23, 2004 21:36

100% Poparcia dla Ukrainców ktorzy protestują!
ERNESTO - Sro Lis 24, 2004 08:02

Z forum WSB:

"Drodzy Studenci!

Jutro 24 listopada o godzinie 15:30 na rynku Nowego Sacza zaczyna sie
manifestacja przeciwko sfalszowanym wyborom na Ukrainie.

Dla Waszej wygody zostana podstawione dwa autobusy na parkingu WSB-NLU
przy budynku A o godzinie 14:30 - odjazd o 14:45.

JM Rektor zgodzil sie usprawiedliwic nieobecnosci na zajeciach studentow,
ktorzy pojada naszymi autobusami. W zwiazku z tym przy wejsciu do kazdego
autobusu bedzie robiona lista osob stanowiaca podstawe usprawiedliwienia.

Zapraszamy do aktywnego udzialu.
Transparenty i wszystko pomaranczowe mile widziane!

RU"

Ktos od nas sie wybiera (nie jako syudent WSB oczywiscie, ale jako osoba popierajaca ukraincow) ?

Pozdrawiam

kolafy - Sro Lis 24, 2004 09:18

Będzie jakaś awantura? :mrgreen: Nie no żartuje chętnie bym się wybrał ale niestety mam szkołe chociaż może namówie babke i zawitamy na rynek! Cieszycie się że może będe ???? :lol:
Dziekan - Sro Lis 24, 2004 16:20

Po ch** protestować co nas obchodzi jakaś ukraina , jak im sie nie podoba to mogą wrócić pod polskie panowanie :lol:
Niech sie idą powaflować na rynek Ukraińcom nikt im nie broni przynajmniej w tym momencie będzie o nich słychać - WSB europejczycy hehehe :lol:

KubaNS - Sro Lis 24, 2004 17:03

Z jednej strony "Ukraina bez Putina" .. niesamowicie wk.. mnie jak wielkie mocarstwa ingeruja w pozornie suwerenne panstwa, widzac wszedzie interesy i dzielac swiat na strefy wplywow. Niewazne czy jest to Ukraina czy jakikolwiek inny kraj.

Z drugiej strony nie mniej wk.. mnie to pokazywanie solidarnosci i setki protestow. Jestem pewien ze wiekszosc tych protestujacych ludzi jeszcze miesiac temu gowno interesowalo co sie tam dzieje i na ten temat nie wiedzieli nic. Sporo z nich miala negatywny stosunek do Ukraincow traktujac ich w sposob jaki np my jestesmy traktowani na Zachodzie. I nagle przypomnieli sobie o biednym sasiedze ze wschodu bo to jest teraz modne i po europejsku. Jak dla mnie szopka.
Szacunek dla tych ktorzy naprawde walcza o swoje.

Pozdrawiam

ERNESTO - Sro Lis 24, 2004 17:16

Dziekan - ciekawe czy bys tak mowil, gdybysmy mieli taka sytuacje 15 lat temu i nagle caly swiat sie do nas dupa odwrocil, a Ruscy zacierali rece z radosci. Na szczescie nie mielismy az takiej sytuacji - choc podobno w pierwszych wyborach prezydenckich gdzie wygral Walesa i bez falszerstw sie nie obylo. Wydaje mi sie, ze to dobrze, ze swiat nie jest obojetny na to co sie tam dzieje i niektore panstwa juz zapowiedzialy, ze nie uznaja wynikow wyborow na Ukrainie.

Ja akurat Ukraincom wspolczuje takiej sytuacji jakiej sie znajduja, a to ze Ty potrafisz myslec tylko o sobie, swiadczy o Tobie.

Nawiasem mowiac ... zainteresuj sie troche tym jak teraz na Ukrainie sie zyje, powiem Ci tyle, ze oni uwazaja Polske za kraj w ktorym jest dobrobyt ... i patrzac na Ukraine, to faktycznie jest.

Jako przyklad: ostatnio byla taka sytuacja, ze przedstawiciele jednej ze szkol podstawowych pojechali do zaprzyjaznionego gimnazjum (tam uczysz sie w jednej szkole, ktora jest gimnazjum, przez 11 lat) i przekazali od sponsora odtwarzacz DVD. Ukraincy podziekowali, byli pewni, ze to video, a jak chcieli wlaczyc film, to zaczeli sie dopytywac co to jest i do czego to sluzy ...
Zapewne przy najblizszej okazji szkole tej przekazane zostana rozne plyty DVD z filmami czy tez bajkami ...

Dodam, ze widzialem fragmenty z imprezy, ktora sie tam odbyla ... i bylem w szoku. Generalnie mialem odczucie, ze zrobili powitanie takie jak niegdys Polacy robili, gdy Amerykanie przylatywali do Polski - niesamowicie sie postarali.

Nie chodzi o to, ze akcje organizuje WSB, ale o to, ze ludzie w Ukrainie walcza o wolnosc, ktorej nie odzyskaja za prezydentury Janukowycza. Jestem pewien, ze gdyby sytuacja w Polsce byla taka jak teraz na Ukrainie, to teraz bylibysmy na demonstracji w Warszawie czy Krakowie, a Ty nie pieprzylbys glupot.

Pozdrawiam

[ Dodano: 24-11-04, 17:18 ]
Kuba - jak to m.in. do mnie, to sprawa Ukrainy interesuje sie od wakacji ub. roku :D

Pzdr

KubaNS - Sro Lis 24, 2004 17:41

Ernesto nie do Ciebie. Ale mysle ze sam zdajesz sobie sprawe jak to dziala w bardzo wielu przypadkach.

Jeszcze raz powtorze, szacunek dla tych ktorzy naprawde walcza o swoje prawa.

A Dziekan... poprostu lubi czasem byc kontrowersyjny mimo ze w wielu przypadkach tak nie mysli.

kolafy - Sro Lis 24, 2004 20:00

Ja powiem tylko że nie chcial bym tam żyć i naprawde ciesze się że to Polska i tak ma jak mam! Oni teraz walczą o taką Ukraine o jaką Polske walczyli nasi rodzice i dziadkowie!
Dziekan - Czw Lis 25, 2004 01:21

Ernesto co ty opowiadasz...
Ja widzę to z innej perspektywy przez 500 lat blisko ziemie ukraińskie należały do Polaków. Są tam najlepsze gleby w europie a te buraki cierpią głód. Wiesz co to jest UPA? Znasz stosunek Ukraińców do Polaków? Tak naprawde sprawą oczywistą jest to że nas Polaków los Ukrainy nie obchodzi. Mi koło dupy lata kto tam bedzie rządził , czy jeden bałwan czy drugi itak ty na tym ani ja nie zyskamy... Nawiązdując do Polski sprzed lat 15 to zmienil sie prezydent a cała komunistyczna władza bydlaków pozostała w Polsce i skutki tego widać do teraz min. w aferach Orlenu , Rywina wielu wielu innych . Różnica taka że oni dogadali się z Mazowieckim Kuroniem i innymi wielkimi Solidarności ... Jak chcesz podać dobry przykład to radzę lepiej spojżeć na Czechy ...

kolafy - Czw Lis 25, 2004 09:36

Masz swoje zdanie ja mam swoje wiec nie ma sie co kłucić o Ukraine ale może kiedyś będzie nam wsparcie potrzebne i niech każdy kraj w tym sąsiedzi wyłożą na nas chuja to napewno by nam miło nie było.
ERNESTO - Czw Lis 25, 2004 10:09

Dziekan - pamietaj, ze w Polsce jeszcze nie wychowalo sie odpowiedzialne pokolenie, ktore nie pamietaloby w ogole czasow PRLu. Aktualnie wszyscy politycy maja tendencje do kradziezy, do czego przyzwyczaily ich czasy komunizmu i to sie jak na razie nie zmieni. Afery ? Byly, sa i beda. Nie tylko u nas, ale takze na zachodzie - Ty jestes przede wszystkim karmiony polskimi skandalami, bo tu zyjesz. Gwarantuje, ze podobnych afer na swiecie jest mnostwo, tylko u nas po czesci sa one skutkiem przyzwyczajenia ludzi do poprzedniego ustroju.

Zgadzam sie z tym, ze Ukraincy maja najlepsze gleby, ale to, ze "buraki cierpia glod" to czyja wina ? Osob zarzadzajacych tymi ziemiami. A kto nimi zarzadza ? Panstwo, ktore gowno robi, tylko wafluje sie Rosji i to sie nie zmieni, jesli prezydentem zostanie Janukowycz - i wie o tym kazdy.

Nie wiem do czego dobry przyklad mialbym podac - dobrobytu ? Mowie Ci, ze dla Ukraincow dobrobytem jest Polska, a Czechy to w ogole odjazd ...

Czy Ukraincy maja nas w dupie ? Moze tak, moze nie. Nas w dupie ma caly zachod - i co ? W sumie nic ... nadal tam jezdzimy zarabiac.

Jesli chodzi o korzysci ... ziem nie odzyskamy, ale wspolpraca z Ukraina moze zaowocowac korzysciami i dla nas i dla nich.

Nawiasem mowiac ciekawe czy Ty nie walczylbys o swoje, gdybys byl bez przerwy inwigilowany, wladza moglaby robic z Toba co jej sie zywnie podoba, a Ty nawet nie moglbys pierdnac ...

Pozdrawiam

Mileniak - Czw Lis 25, 2004 10:11

Wywiązała ciekawa dyskusja...

Myślę że Ukraina ma strategiczne znaczenie dla Polski. Jak wszyscy wiedzą graniczymy z Rosją(gdzie carem jest niejaki Putinem). Nie ufał bym ruskim zbytnio, przecież jeszcze niedawno sami byliśmy w rosyjskiej "strefie wpływów".
Naszych zachodnich sąsiadów nie trzba przedstawiać. Jest takie stare przysłowie(trochę przerabiane na potrzeby kibicowskie): "Jak świat światem nigdy niemiec polakowi bratem".
zostaje nam Ukraina. Dlatego uważam że Ukraina powinna być dla nas priorytetem. Jeżeli chodzi o Czechy to przypomnę sytuację sprzed 2 wojny. Spór o Zaolzie nigdy nie służył dobrym stosunkom z południowymi sąsiadami. Nigdy nie potrafiliśmy śię z nimi dogadać.
A drudzy sąsiedzi - Słowacy to zwykłe pionki. Oni przystaną na wszystko co im się zaoferuje.
Dlatego uważam że Ukraina jest nazym najważniejszym sąsiadem. Nie możemy dopuścić aby Ukraina był prorosyjska. Nigdy!

ERNESTO - Czw Lis 25, 2004 11:59

Adam - pozycji Slowacji nie mozna aktualnie lekcewazyc. Po wejsciu do Unii zrobili wiele postepow (w przeciwienstwie do nas) - przede wszystkim wprowadzili podatek liniowy (tzn. jednakowy - 19% dla firm i osob fizycznych), przed czym tak bronil sie nasz kraj. Optymistycznie liczyli na niewielki zysk, a wyszli na tym bardzo do przodu, bo sie okazalo, ze nagle wiekszosc firm przestalo uciekac przed podatkami, bo placenie ich stalo sie dla nich nawet oplacalne. Dzieki temu do naszych poludniowych sasiadow zaczely sie sprowadzac znane koncerny (m.in. Hyundai, Siemens). Podniosla sie u nich takze srednia krajowa. Od mniej wiecej 2 lat mozna zaobserwowac wzrost pozycji slowackiej korony w stosunku do polskiego zlotego. Slowakow za pionkow mozna bylo uwazac jeszcze pare lat temu, teraz sie u nich naprawde cos ruszylo i zapowiada sie na to, ze beda starali sie oni nadgonic Czechow, a my ? ciagle w miejscu :|

Pozdrawiam

Mileniak - Czw Lis 25, 2004 12:15

O marnej pozycji Słowacji na pisałem w kontekście politycznym, nie gospodarczym. Gospodarka słowacka faktycznie hula, to fakt. Mam na myśli jednak pozycję polityczną Słowacji. Nasi sąsiedzi nie są bynajmniej państwem z którym by się wszyscy liczyli(pamiętacie wypowiedź Busha,który mylił Słowację z Słowenią??). Ja twierdze że Polska razem Ukrainą może stworzyć to "coś" o czym marzyli nasi przodkowie.
Jeszcze jedna myśl mi sie nasuwa. Otóż Polska stała się ważne na arenie międzynarodowej od momentu przejęcia strefy okupacyjnej w Iraku. Województwo "Irackie" znacznie podniosło nasz prestiż, nie żadna unia europejska. Teraz najważniejsze kraje to: USA, Wielka Brytania, Polska(kolejność nieprzypadkowa).

Pozdro all

Bianconeri - Czw Lis 25, 2004 12:49

adam Irak tak podniósł nasz prestiz, że wszyscy się z nas smieja a tak wielbiona przez większośc naszych pseudo-polityków i wiekszośc narodu hameryka ma nas głeboko w dupie jesli chodzi o działania, bo w gadce to jestesmy dla nich najukoi najlepsi ....
Owca - Czw Lis 25, 2004 16:00

Moim zdaniem Irak to wielkie nieporozumienie :? G.W.Bush rozpentał wojnę o ropę naftową a nasi mądrzy politycy poparli go, bo myśleli, że coś z tego będą mieli :? Oprócz nie potrzebnych ofiar Polska nie ma z tego żadnych kożyści. Tak sie w TV wszyscy podniecali, że Polacy będą odbudowywać Irak :lol: a tu nic. Cała ta misja pokojowa jest po to, żeby sie podlizać zachodowi, a co z tego mamy :?: Gówno :!: używane samoloty z ameryki :lol:
Jeśli chodzi o to, czy na świecie nas lepiej spostrzegają przez to że bierzemy udział w tej misji, to odpowiedz jest prosta: nic się nie zmieniło :!: Dla "zachodu" dalej jesteśmy tylko burakami, którzy będą zbierać psie odchody za dolary, czy euro :?

[ Dodano: 2004-11-25, 16:05 ]
Zapomniałem dodać najważnejszej kwestii :!: Po angielsku Polak to Polish, a wiecie jak jest pasta do butów :?: Oświece was: polish :!: Więc jaki tu prestiż skoro spostrzegają nas jako paste do butów :?:

ERNESTO - Czw Lis 25, 2004 16:48

Twoja "najwazniejsza kwestia", to zwyczajnie smiech na sali :D

Polish to po angielsku jezyk polski (a nie Polak), lub po prostu "polski" (jako przymiotnik), a ponadto:

1 polski
2 język polski
3 polszczyzna
4 połysk
5 blask
6 politura
7 pasta do czyszczenia
8 wyczyszczenie
9 gładkość
10 opolerowanie
11 wypolerowanie
12 polor
13 okrzesanie
14 ogłada
15 wygładzenie
16 polerować
17 wypolerować
18 wyszlifować
19 wygładzać
20 blask
21 nadać blasku
22 wyglansować
23 glancować
24 glansować
25 wyczyścić do połysku
26 wypucować
27 wyfroterować
28 pastować
29 lśnić się
30 nabrać ogłady

Czemu zatem wybrales tylko paste do butow, a nie np. lsnic sie ?
Przyczepianie sie, ze cos jest w ich jezyku takie, a nie inne jest idiotyzmem, bo jezyk nie powstal w momencie kiedy Bush zostal prezydentem (tym bardziej, ze jezyk angielski wywodzi sie z Wysp Brytyjskich) ...

Druga sprawa: tez na poczatku myslalem, ze chodzilo o rope, poki co Amerykanie z irakijska ropa niewiele maja wspolnego (a juz na pewno na niej nie zyskali). Wojny sa wywolywane po to, by poruszyc ekonomie. Jesli ma sie nadmiar broni, to albo nalezy wstrzymac produkcje (zwolnienia ludzi, zastoj w tej dziedzinie), albo cos zrobic z tym nadmiarem. Wojna jest znakomita sprawa dla ekonomii - mozna pozbyc sie nadmiaru niektorych rzeczy (nie tylko broni), zatrudnic nowych ludzi (produkcja musi byc wieksza by uzupelnic braki), a finansowe naklady zostaja praktycznie takie same, a szybko moga sie zwrocic (jesli np. dane samoloty sie sprawdza, to pozniej moze w Europie jakis kraj bedzie chcial takie kupic) ...

Trzecia sprawa: "Cała ta misja pokojowa jest po to, żeby sie podlizać zachodowi, a co z tego mamy Gówno używane samoloty z ameryki"

- podlizac zachodowi ? podlizalismy sie w ten sposob USA i Wielkiej Brytanii, nasze wsparcie dla nich nie spodobalo sie m.in. Francji i Niemcom (a podobno na kontaktach z nimi nam bardzo zalezy). Cokolwiek bysmy nie zrobili, to uznane by to zostalo za "podlizanie sie komus". Jak nie USA i WB, to Francji i Niemcom.
- uzywane samoloty - lepiej dostac te uzywane, 100 x lepsze od naszych, czy latac zlomem ?

Czwarta sprawa
: "Tak sie w TV wszyscy podniecali, że Polacy będą odbudowywać Irak a tu nic."
Nie mam pojecia co sie dzieje w Iraku w zakresie odbudowy, z tego co wiem, to jedna czy dwie polskie firmy wygraly swoje przetargi, ale zeby tam cos budowac, to najpierw trzeba ustabilizowac sytuacje tam.

Piata sprawa
: Ofiary - jak jest wojna, to musza byc i ofiary. Nie mowie, ze jestem zwolennikiem udzialu Polakow w misji w Iraku, ale teraz za pozno, zeby sie stamtad wycofywac.

Ostatnia sprawa: "Dla "zachodu" dalej jesteśmy tylko burakami, którzy będą zbierać psie odchody za dolary, czy euro"

A czyja to jest wina ? Sami sobie pracujemy na taka opinie, co jest posrednio wina tego co sie dzieje u nas "na gorze" ...

Pozdrawiam
P.S. Poucz sie tego jezyka angielskiego, bo zeby Polish znaczylo "Polak", to musza byc kolo tego co najmniej 2 wyrazy (np. He/she is Polish)

Mileniak - Pią Lis 26, 2004 12:09

Chyba trochę za bardzo odbiegamy od tematu. :D :D
Ps. Mimo wszystko nadal uważam, że USA to najlepszy z możliwych(co nie znaczy idealny) sojuszników. Jestem zdania, że razie ewentualnego zagrożenia naszego kraju moglibyśmy najbardziej właśnie na nich liczyć. Na pewno nie wystawili by nas do wiatru. Poza tym historia pokazuje że na naszych zachodnich "sojuszników" nie ma co liczyć.

INDOR - Nie Lis 28, 2004 11:35

JESZCZE RAZ PYTAM KTÓRY MODERATOREK USUNĄŁ MOJE DWA WPISY!!!!!!!!!!!!!!! 8)
SAND1910ECJA - Pon Gru 20, 2004 18:22

Mnie tylko bawią Ci entuzjasci Ukrainy, którzy przywiązują pomarańczowe wstązki do plecaków i popierdzielaja do szkoły - którzy głośno krzyczą o Wolnej Ukrainie a jeszcze kilka miesięcy temu z pogardą patrzyli na naszych sąsiadów mówiąc na każdą żebrząca cyganke: pieprozna ukrainka itp.

WONA UKRAINA - 100% POPARCIA DLA NARODU.

klipol - Pon Gru 20, 2004 18:46

ta, nie tak dawno jeszcze ukraincy palili polską flage....