|
Forum kibiców Sandecji www.sandecja.org - forum kibiców Sandecji |
 |
Hyde Park - Rolki i % ;)
aidos - Sob Wrz 18, 2010 12:31 Temat postu: Rolki i % ;) Parę dni temu, podczas nazwijmy to "nocnych rozmówek przy %" nawinął nam się temat: Jazdy po procentach ;) no i nijak nie mogliśmy dojść do consensusu ;).
Jak ogólnie wiadomo kierowanie pojazdem mechanicznym po spożyciu jest karane bardzo surowo i nie chodzi mi o PLN a o pozbycie się uprawnień, nawet prowadzenie roweru jest podobno niedozwolone (trzeba go nieść). No i tu zaczęły pojawiać się trudne pytania ;). Czy jak będziemy prowadzić go na jednym kole to jest to samo czy może inaczej się kwalifikuje i można?
Później zrobiło się jeszcze trudniej, bo jak zakwalifikować "bicykl" (czyli koło z pedałami - nie mylić z tymi spod znaku tęczy)? Czy to też zabronione i po % też nie mogę na nim jeździć i go prowadzić?
Po bicyklu to już poszło z górki ;), na tapetę poszły sanki, narty, rolki, deski i hulajnogi...
Moje rozumowanie polega na tym iż skoro na rower jest wydawane Prawo jazdy, no to jest traktowany jako inne pojazdy mechaniczne - samochody, motory itp. i można za to stracić prawko.
Natomiast na pozostałe przedmioty (trudno nazwać je pojazdami) to za jazdę na nich to chyba tylko mandat ewentualnie się należy jeżeli będziemy w jakiś sposób utrudniać ruch?
Pytań bez odpowiedzi pojawiło się dużo więcej, bo jeżeli można na hulajnodze to czy można również na hulajnodze z napędem? A jeżeli nie można używać tych przedmiotów to co jeżeli będę pijany ciągnął walizkę (na której w odpowiednich okolicznościach przyrody można również jechać)?
Jeżeli ma ktoś jakąś wiedzę lub chciałby podywagować na te nurtujące mnie pytania to proszę o podzielenie się informacjami.
Bianconeri - Sob Wrz 18, 2010 13:29
Co pijecie??, podziel się :)
Maerqin - Sob Wrz 18, 2010 13:59
Obstawialbym Absynt :D
|
|