|
Forum kibiców Sandecji www.sandecja.org - forum kibiców Sandecji |
 |
Sekcja Turystyczno - Historyczna - XXXII Zlot im. majora Juliana Zubka "Tatara"
KrzysieKKS - Sro Wrz 07, 2011 09:08 Temat postu: XXXII Zlot im. majora Juliana Zubka "Tatara" XXXII Turystyczny Zlot im. majora Juliana Zubka "Tatara"
Termin: 22 września br.
Miejsce: Hala Łabowska, godzina 13:00
Organizator: PTTK Beskid Nowy Sącz
Kolejne chasanie po lesie na które warto się wybrać baa... trzeba się wybrać. Julian Zubek był naszym sportowcem, który sławił Sandecje w kraju i za jego granicami. Już od najmłodszych lat biegał za pilką po boisku a w późniejszym czasie czynnie rozwijał inne sportowe sekcje działające w klubie. Podczas wojny wraz z przyjaciółmi z boiska i stoków narciarskich bronili naszej ojczyzny. Zawsze blisko związany ze sportem w szczególności jego ukochaną Sandecją. Jak zapewniła mnie w rozmowie Pani Maria (żona Juliana) "Gdyby tylko Julek żył byłby bardzo szcześliwy z tego co robicie" słowa te wypowiedziane zostały z dużą radościa ale i wielkim wzruszeniem. Każdy kto ma wolny czas 22 września powiniem wybrać się z nami i oddać hołd naszemu bohaterowi.
Tutaj link do informacji z tamtego roku: http://ww.sadeczanin.info...nowsze/art/6937
Po spotkaniu z PTTK BESKID pojawi się informacja na temat przebiegu trasy, którą pójdziemy.
Pozdrawiam !!
grubas_KKS - Sro Wrz 07, 2011 10:01
Zawsze w środku tygodnia takie "chasanie" akurat gdy większość pracuje/studiuje bądź uczy się liceum/gimnazjum...Szkoda bo chętnie bym się w końcu wybrał w góry!
KrzysieKKS - Sro Wrz 07, 2011 23:18
Liceum/gimnazjum to nie taki problem jakieś usprawiedliwienie dałoby rade załatwić :) niestety gorzej jak ktoś pracuje wtedy to już siła wyższa. A terminy myślę, że dlatego takie żeby młodzież szkolna mogła brać udział w rajdach niejako w ramach lekcji.
Coż mam jeszcze taką informacje na temat "chasania":
"W sobotę, 10-go września o godz 11:00 przy obelisku na Hali Łabowskiej będzie odprawiona uroczysta Msza św w intencji ks. Władysława Gurgacza i poległych Żołnierzy PPAN.
Zaprasza Związek Żołnierzy AK i byli żołnierze PPAN."
Ten termin za to nie pasuje bo wtedy jedziemy do Jasełka. Jeśli dopisze pogoda i wolny czas to coś się na październik może uda zorganizować. Czas pokaże :) teraz skupiamy się na wyjeździe na mecz Czarnych Jasło 10 września. :)
KrzysieKKS - Czw Wrz 08, 2011 16:14
Informacja z PTTK Beskid:
W programie:
o godz. 13.00 - spotkanie przy ognisku byłych partyzantów
9 Kompanii 3 Batalionu 1 Pułku Strzelców Podhalańskich Armii Krajowej wraz z rodzinami z młodzieżą ze Szkolnych Kół Krajoznawczo-Turystycznych PTTK oraz młodzieżą ze Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Łomnicy Zdroju. Po zakończonym spotkaniu złożenie kwiatów pod pomnikiem Partyzantów na Hali Łabowskiej.
Będzie możliwość wzięcia udziału w konkursie na temat działalności partyzantów AK w Beskidzie Sądeckim podczas
II wojny światowej.
Komisja Młodzieżowa zapewnia autokar który dowiezie uczestników do Łabowca a następnie przejście piesze na Halę Łabowską.
Wpisowe od uczestnika wynosi 5 zł. wraz ze zgłoszeniem imiennym, nazwiskiem opiekuna potywierdzonym pieczęcią szkoły i podpisem dyrektora prosimy dostarczyć do Oddziału PTTK do dnia 16.09.2011 r. do godz. 19.00.
W drodze powrotnej na cmentarzu w Piwnicznej Zdroju złożenie kwiatów na grobie dowódcu Juliana Zubka "Tatara"
W dniu 23.09.2011 r. (tj. piątek))uroczystość wewnętrzna szkół w Łomnicy Zdroju: Podstawowej noszącej imię 9 Kompanii 3 Batalionu 1 Pułku Strzelców Podhalańskich Armii Krajowej i Gimnazjum noszącego imię majora Juliana Zubka "Tatara".
Wycieczka dofinansowana przez Urząd Miasta Nowego Sącza
Kaziu oczywiście będzie reprezentować nas w konkursie historycznym :))
A ja prosze osoby zainteresowane udziałem o przesłanie informacji na priv gdyż najwygodniej będzie podróżować autokarem z PTTK Beskid. Koszt 5 zł prosze mi przesłać imie i nazwisko a zaklepie nam odpowiednia liczbe miejsc.:))
KrzysieKKS - Pią Wrz 16, 2011 12:04
Przypominam że zlot jest już za tydzień. Jest to bardzo ważna jeśli nie najważniejsza impreza tego typu. Z jakich względów to mam nadzieję że wiele nie trzeba tłumaczyć :) bo większość zainteresowanych wie kim byli kurierzy sądeccy, jaką role odegrali w naszym regionie i w skali polski oraz że przed wojną byli oddani całkowicie Sandecji. Zachęcam do udziału gdyż na uroczystości pojawią się żyjący partyzanci (jeśli drowie pozwoli) a na pewno będą ich rodziny. Pokażmy że my kibice Sandecji pamiętamy o wkładzie tych bohaterów w Sandecje i naszą piękną historie.
Prawdopodobnie nie jedziemy z PTTK ponieważ wiele osób pracuje. Kto może niech zabierze auto i znajdzie parę godzin czasu na główne uroczystości o godz 13. Wybierzmy się tam licznie i oddajmy szacunek zasłużonym sądeczanom. Jak ktoś chętny pisać na priv. Dodam tylko że dojedziemy praktycznie na samą Hale Łabowską więc wiele chodzenie nie ma a w zasadzie tylko spacer:) Zwolnienia/usprawiedliwienia ze szkoły są do załatwienia bez problemu !:)
Póki co tyle, liczę na Was Panie i Panowie :)))
KrzysieKKS - Sro Wrz 21, 2011 15:17
Przypominam o jutrzejszym dniu ! kto może wybiera się na Hale Łabowską !
|
|