|
Forum kibiców Sandecji www.sandecja.org - forum kibiców Sandecji |
 |
Hyde Park - Kino, Literatura, Imprezy Kulturalne nie tylko kibolskie:)
Kazek G f H - Pon Lip 02, 2012 12:59 Temat postu: Kino, Literatura, Imprezy Kulturalne nie tylko kibolskie:) Jak w temacie :) chyba takie na tym zacnym forum nie było.
Wyszło coś takiego ostatnio, ciekawy opis:
„Jestem kibolem” to pierwsza w historii opowieść o współczesnych polskich kibolach. Zaskakująca. Oderwana od schematu. Nieznana dotąd dla ogółu. Wciąga tak mocno jak wciąga sam świat kibicowski. W Polsce jest ponad 200 tysięcy kiboli. Bohaterem książki jest jeden z nich. Kibol, chuligan, ale i nauczyciel historii. Jego życie to: ustawki, zadymy, wyjazdy, zgody, kosy, sporty walki, szybki seks, imprezy, oprawy. Ale to także przeżycia wewnętrzne: emocje przed ustawką, adrenalina, strach, odwaga, chwile zwątpienia, wyrzuty sumienia, płacz matki w głowie. Takie życie niesie ze sobą konsekwencje. Bohater książki przekonuje się o tym na własnej skórze. Także dosłownie. I musi się z tym zmierzyć. I chce to zrobić w taki sposób, o jakim się nawet nikomu dotąd nie śniło...
Ogólnie teraz miał miejsce wysyp na polskim rynku książek o tematyce kibolskiej. Wyszło jeszcze coś takiego :
Z książki "Kibice i okolice" dowiesz się między innymi:
Jakiemu londyńskiemu klubowi kibicował (oczywiście fanatycznie) Osama bin Laden?
W jakim mieście podczas przedstawienia teatralnego aktor pytał ze sceny o wynik meczu?
Dlaczego prawdziwi stadionowi chuligani nie piją wódy tylko wodę?
Gdzie odbywają się superderby świata (wcale nie w Hiszpanii)?
Któremu piłkarzowi śpiewano z trybun: ch..j z wynikami, ważniejszy taniec z gwiazdami!
Kibice jakiej drużyny dopingują najgłośniej na świecie?
Który mamy rok według Kościoła Maradony?
Na jakim stadionie rozdaje się kibicom śpiewniki z pieśniami religijnymi?
Kto powiedział: „Tylko trzy osoby zdołały uciszyć Maracanę. Papież, Frank Sinatra i ja.”
Zawodnicy jakiego klubu słyszą ciągle, że są brzydcy jak fiat multipla?
Gdzie można było zobaczyć hasło: „Tola ma Donalda, a Donald ma Tole”?
Ktoś z was czytał którąś z tych pozycji ? Jeśli tak to co sądzicie o nich, czy są warte wydania tych pieniędzy?
major - Pon Lip 02, 2012 13:43
Zacząłem czytać "Jestem kibolem". Przeczytałem początek (teraz mam przymusową przerwę;)) i w pewnym stopniu sobie o tej książce wyrobiłem opinię. Nie jest to książka zła, ale chyba przereklamowana to trafne określenie. Jest to książka trochę dla nikogo - dla osoby bardziej zaangażowanej w życie na trybunach większość opisanych w niej rzeczy to oczywistości, może irytować to że bohater tłumaczy innym postaciom z książki podstawowe rzeczy ze świata kibicowskiego i używa przy tym dosyć oklepanych porównań. Do piknika, czy totalnego laika w sprawach piłki nożnej - też mam wątpliwości czy ta książka trafi. Generalnie jednak postacie są w miarę ciekawe, akcja jest realistyczna, są śmieszne momenty. Więc, jak dla mnie warto wydać na nią pieniądze. Zobaczymy co będzie jak doczytam do końca ;)
Kazek G f H - Wto Lip 03, 2012 09:52
Muszę powiedzieć że skusiłem się na tą książkę, wydając tak cenne 40 PLN. Pierwsze wrażenie po pochłonięciu 1/2 jej treści - Jedna wielka beka, co jest ogromnym plusem. Drugie wrażenie odniosłem takie, że "Jestem Kibolem" ma do spełnienia misję - naszkicowanie i pokazanie życia kibola od kuchni, utwierdzenie zwykłego Kowalskiego w tym że to nie są "kosmici", tylko normalni zwykli ludzie żyjący w społeczeństwie.
Tak jak pisał Major, dużo wyjaśnień kwestii kibolskich które jak wspomniałem wyżej mają ku temu swoją misję.
Doczytam do końca to napisze swoje całościowe wrażenia :D
nunek87 - Wto Lip 03, 2012 10:25
Jeżeli jesteśmy przy temacie książek to z czystym sumieniem mogę wam polecić książkę :
Świat według dziada. Henryk Niewiadomski
Cytat za jedną ze stron www.
Książka "Dziada" to prawdziwa sensacja. Po raz pierwszy człowiek podejrzewany o kierowanie głośnym polskim gangiem ujawnia kulisy największych afer i zbrodni ostatnich lat. Mówi to, czego nigdy nie usłyszano na sali sądowej.
Jest to prawda wstrząsająca. Skorumpowani politycy z pierwszych stron gazet, zdemoralizowana policja, mafia "białych kołnierzyków" bezkarnie rabująca państwo. Organa ścigania i wymiar sprawiedliwości, uwikłane w politykę.
"Dziad" ujawnia polityczne tło zabójstwa gen. Marka Papały i przykłady wysługiwania się Urzędu Ochrony Państwa rosyjskim służbom specjalnym. Pisze o krwawej wojnie Wołomina z Pruszkowem, która kosztowała życie trzystu ludzi. "Ojciec chrzestny" przy tej lekturze to bajka dla grzecznych dzieci.
Bez wątpienia ta książka wstrząśnie polskim społeczeństwem.
Warto przeczytać
Miała wyjść druga część ale w więzieniu "dziad" zmarł nim stworzył drugi tom
Cena książki to 27 zł z tego co pamiętam jak ją kupowałem.
Kazek G f H - Czw Lip 26, 2012 13:30
Opracowana w oparciu o dokumenty IPN-u książka, która w okresie wzmożonego zainteresowania piłką nożną pokazuje inne, nie zawsze „sportowe” oblicze polskiego futbolu. Autorzy starają się przybliżyć działania aparatu władz wobec klubów, kibiców, dziennikarzy sportowych i piłkarzy. Próbują pokazać zakres zaangażowania i ingerencji policji politycznej w PRL, od której nie był wolny świat sportu. Przypominają również kulisy niektórych meczy i objaśniają ich historyczny kontekst. Pokazują przez wiele lat skrywane, do niedawna jeszcze tajne fakty z dziejów polskiej piłki nożnej.
Więcej na:
http://histmag.org/?id=6821
http://braciawasowicz.blo...pika-nozna.html
Pozycja wydaje się ciekawa, warta sprawdzenia.
|
|