Forum kibiców Sandecji
www.sandecja.org - forum kibiców Sandecji

Sekcja Turystyczno - Historyczna - 1 MARCA 2014 NARODOWY DZIEŃ PAMIĘCI ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH !!

wborzecki@gmail.com - Czw Sty 30, 2014 18:28
Temat postu: 1 MARCA 2014 NARODOWY DZIEŃ PAMIĘCI ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH !!

DZIEŁO ZROBIONE PRZEZ JEDNEGO Z NAS :-)
1 MARCA TO JEST W TYM ROKU SOBOTA DLATEGO TEŻ ZACHODZĄ ZMIANY W NASZYCH COROCZNYCH OBCHODACH.
SZCZEGÓŁY ZOSTANĄ PODANE DO 2 TYG.
ROZPUSZCZAJCIE WICI PO RODZINIE, PRZYJACIOŁACH,KOLEGACH, ZNAJOMYCH NIE PLANUJCIE NIC NA SOBOTNIE POPOŁUDNIE.
WASZA POMOC PRZEJAWIAJĄCA SIĘ MASOWĄ OBECNOŚCIĄ BĘDZIE NIEZBĘDNIE POTRZEBNA !!
ps. rozsyłajcie info po portalach społecznościowych

POŚWIĘĆ BOHATEROM JEDNO POPOŁUDNIE ONI DLA NAS POŚWIĘCILI SWE ŻYCIE !!!

NIECH MOC BĘDZIE Z NAMI :-))

Kazek G f H - Pią Lut 07, 2014 19:28

No muszę wam powiedzieć że w tym roku, po raz pierwszy z prawdziwego zdarzenia zostaną zorganizowane w Nowym Sączu obchody dnia Żołnierzy Wyklętych !!! Będzie jeszcze lepiej niż w poprzednich latach :)

Więcej informacji już wkrótce.

divers - Pią Lut 07, 2014 23:32

wborzecki@gmail.com - Sob Lut 08, 2014 08:19

BARDZO ŁADNE :-))
lithium1989 - Wto Lut 11, 2014 17:32

Czołem!

Jest mi niezmiernie przyjemnie poinformować, że po piątkowym spotkaniu między Młodzieżą Wszechpolską a Nowosądeckimi Patriotami ze stowarzyszenia kibiców Sandecji, udało się nam znaleźć kompromis w sprawie organizacji obchodów 1 marca.
Wszelkie nieporozumienia zostały wyjaśnione i razem, wspólnie będziemy te obchody organizować pod szyldem Ruchu Narodowego.

Tak więc można śmiało powiedzieć, że lokalny ruch społeczny wykonał milowy krok w porównaniu do poprzedniego roku w którym pierwsze skrzypce grała lokalna klika polityczna zbijająca kapitał polityczny na pracy włożonej przez osoby niezależne. W tym roku tego już nie będzie.

Patronat medialny nad wydarzeniem objął portal informacyjny o charakterze narodowym - "Narodowcy.net" a także kwartalniki narodowe - "Polityka Narodowa" i "Myśl.pl". Transmisje na 99% przeprowadzać będzie Telewizja Beskid.

W najbliższym czasie pojawi się też krótka informacja/notatka we wszystkich lokalnych mediach nt. obchodów, którą przygotowuje wyznaczony do tego zespół z Młodzieży Wszechpolskiej z Nowego Sącza.

Link do wydarzenia na facebooku: https://www.facebook.com/...8928902/?ref=22

Jeszcze czekamy na ustalenia Włodka w sprawie Koncertu Patriotycznego, dlatego kwestia plakatowania jest wciąż otwarta.

kacper108 - Wto Lut 18, 2014 13:44

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, przed obchodami w Sączu obchody są również organizowane w Limanowej. Oprócz Mszy św i pochodu odbędzie się koncert Tadeusza TADKA Polkowskiego i Romana BOSKIEGO w towarzystwie solistów a także Orkiestry i Chóru PASSIONART, Chóru Mieszanego CANTICUM IUBILAEUM i Chóru Chłopięcego Bazyliki MBB w Limanowej.

Jak wiadomo Tadek robi sporo dobrego w tym temacie dlatego zapowiada się naprawdę ciekawie.

wborzecki@gmail.com - Wto Lut 18, 2014 16:52

KUMY JEST POMYSŁ BY ZAGRAĆ 1 MARCA TURNIEJ HALOWY W PIŁKĘ NOŻNĄ

1 SĄDECKI TURNIEJ Z OKAZJI NARODOWEGO DNIA ŻOŁNIERZY NIEZŁOMNYCH

POTRZEBNE CO NAJMNIEJ 4 DRUŻYNY
CO WY NA TO??
WCHODZICIE :-))

Seba - Wto Lut 18, 2014 17:48

moim zdaniem, świetny pomysł :)
Kazek G f H - Wto Lut 18, 2014 18:01

Skupmy się nad tym żeby w konkretnej liczbie i odpowiedniej oprawie stawić się 1 marca o godz. 18 na mszy za Żołnierzy Wyklętych w kościele św. Kazimierza, by potem ulicami Nowego Sącza przejść w mini marszu.
Kazek G f H - Pon Lut 24, 2014 12:04

Lecimy z propagandą!

Kazek G f H - Pon Lut 24, 2014 21:52

Potrzebne są dwie osoby, które chciałby w tym dniu przywdziać na siebie mundury partyzanckie i tym samym uświetnić tym nasze obchody :)

Proszę o priv!

Kazek G f H - Sro Lut 26, 2014 20:10

Panowie i Panie mobilizujemy się!
mlodykks - Sro Lut 26, 2014 20:39

Lecimy !!! Armio Wyklęta Sandecja o Was pamięta !!!!!!
Bianconeri - Czw Lut 27, 2014 07:21

http://www.sandecja.org/3...Nowym_Saczu.htm
wborzecki@gmail.com - Czw Lut 27, 2014 22:29

NO OGARNIAĆ SIĘ KUMOSZKI I KUMY ZOSTAŁO JESZCZE 43 GODZIMY DO ROZPOCZĘCIA UROCZYSTOŚCI :-)
ZABIERAĆ WSZYSTKICH BĘDZIE ŁADNA POGODA + 10 STOPNI.
TAKO GRZECHEM BĘDZIE WASZA NIEOBECNOŚĆ !!!

POŚWIEĆ NASZYM BOHATEROM 2 GODZINY ONI POŚWIĘCILI SWOJE ŻYCIE DLA POLSKI.

wborzecki@gmail.com - Sob Mar 01, 2014 16:31

TO JUŻ ZA 1,5 GODZ.
KTO MA DALEKO NIECH SIĘ ZBIERA BY SIĘ NIE SPÓŹNIĆ :-)))

KubaSSNS - Nie Mar 02, 2014 00:13

Jeśli ktoś ma z dzisiejszych obchodów jakiekolwiek zdjęcia byłbym wdzięczny.
Bianconeri - Nie Mar 02, 2014 00:26

Tylko bez POlityki na zdjęciach:D
lithium1989 - Nie Mar 02, 2014 08:06

ONR Podhale będzie miał zdjęcia. Dziś powinni wrzucić :)
Bianconeri - Nie Mar 02, 2014 08:41

A tak w kwestii formalnej ONR, Ruch Narodowy i Robert Winnicki to nie polityka? Bo założenia było "nieco" inne.
kosiarz - Nie Mar 02, 2014 09:11

Giertych zakładał Młodzież Wszechpolską, a Mariusz Kamiński był jej członkiem i nawet w jej władzach? , teraz tworzą te znienawidzone struktury - władzę i "fałszywą opozycję". Więc jak widać można i w tej organizacji realizować swoje polityczne plany. Najlepiej w PE za 20 tys euro m-c ;)
wborzecki@gmail.com - Nie Mar 02, 2014 12:42

ROZMOWY I UMOWA Z NICH WYNIKAJĄCA BYŁA INNA MIAŁO BYĆ BEZ POLITYKI!!!
A JAK BYŁO TO KAŻDY WIDZIAŁ, NIE TAK MIAŁO BYĆ!!! NIE ŁADNIE TAK SIĘ NIE ROBI NIE PRZEPROWADZA SIĘ AGITACJI WYBORCZEJ W TAK WAŻNYM DNIU!!!
OSOBY UCZESTNICZĄCE W TYM WYDARZENIU CZUJĄ SIĘ OSZUKANE BO NIE PRZYSZŁY NA WIEC WYBORCZY ALE BY UCZCIĆ BOHATERÓW!!

CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

DZIĘKUJE WSZYSTKIM ZA PRZYBYCIE I DO ZOBACZENIA ZA ROK!

lithium1989 - Nie Mar 02, 2014 19:22

Włodek, od początku była mowa, że obchody są bezpartyjne i pod szyldem ruchu społecznego jakim jest Ruch Narodowy. Takie były ustalenia w Zajeździe Sądeckim i u Ciebie w mieszkaniu.
Nie mam zamiaru przytaczać rozmów, ale fakt był taki, że tam gdzie MW coś organizuje to bez emblematów PiSu, a tam gdzie PiS coś organizuje, to bez elementów RN.
Poza tym u Ciebie podczas rozmowy, wspomniałem o obecności Winnickiego i o spotkaniu z Nim dzień później, więc już nie odwracaj kota ogonem bardzo Cię proszę.

wborzecki@gmail.com - Nie Mar 02, 2014 20:25

odwracanie kota ogonem to wasza specjalność
łącznie z tym że rozmawialiśmy w moim mieszkaniu :-D :-))
a ,,bezpartyjności waszej,, to się wszyscy zainteresowani przekonali na Rynku.

dzalszta - Nie Mar 02, 2014 21:11

No ale jaką oni partie pokazywali ?
Jak dobrze dedukuje to chodzi tu o słowa Pana Roberta Winnickiego. On mówił podczas części prezentacji organizacji, jak dobrze pamiętam, więc w czym problem.

rudeboyz - Nie Mar 02, 2014 21:36

dzalszta, W tym problem że n.p ja (i nie tylko ja) poszedłem tam po to,i tylko po to żeby uczcić pamięć Żołnierzy Wyklętych,a nie po to żeby słuchać wynurzeń Winnickiego na temat opozycji które się nijak miały do wczorajszej rocznicy.
Kazek G f H - Nie Mar 02, 2014 22:16

Żałuję ogromnie że mnie nie mogłem być razem z Wami.

Jednak pozwolę sobie skomentować tą sytuację.

To że Pan Winnicki był obecny, to jego prywatna sprawa. Nie słyszałem jego przemowy, bo mnie nie było przy tym. Jednak jeżeli wygłaszając swoje myśli nie odnosił się wyłącznie do tematu patriotyzmu, Żołnierzy Wyklętych, historii itp, lecz wygłaszał swoje poglądy polityczne to bardzo nie fajnie.

Obchody miały być bez politykierstwa. Takie było zamierzenie tej imprezy. Ten dzień to nie miejsce i czas na propagowanie swoich poglądów politycznych, lecz mimo ich właśnie, oddanie należytej czci Żołnierzom Niezłomnym.

Zauważam niestety że na tym święcie każdy chce coś ugrać dla siebie... Przykre.

Więcej: https://www.facebook.com/...52209092&type=1

kosiarz - Nie Mar 02, 2014 22:59

lithium1989 napisał/a:
Włodek, od początku była mowa, że obchody są bezpartyjne i pod szyldem ruchu społecznego jakim jest Ruch Narodowy. Takie były ustalenia w Zajeździe Sądeckim i u Ciebie w mieszkaniu.
Nie mam zamiaru przytaczać rozmów, ale fakt był taki, że tam gdzie MW coś organizuje to bez emblematów PiSu, a tam gdzie PiS coś organizuje, to bez elementów RN.
Poza tym u Ciebie podczas rozmowy, wspomniałem o obecności Winnickiego i o spotkaniu z Nim dzień później, więc już nie odwracaj kota ogonem bardzo Cię proszę.

Mnie nie obchodzi co tam ustalaliście, ale wszyscy słyszeli co tam wygadywałeś.
Nie tylko w Waszych kręgach czci się pamięć i szanuje patriotyzm, zapewne Ciebie na swiecie nie było, gdy niektórzy z większym czy mniejszym narażeniem się na szykany to czynili.
Wiec nie powtarzaj jak mantry swoich rewelacji dotyczących pewnych wydarzen, które nie rozumiesz. Oczywiście rozumiem te ataki, szczególnie na jedno ugrupowanie, bo tam jest najwięcej ludzi którzy mogą tworzyć elektorat RN.

lithium1989 - Nie Mar 02, 2014 23:55

kosiarz napisał/a:
lithium1989 napisał/a:

Mnie nie obchodzi co tam ustalaliście, ale wszyscy słyszeli co tam wygadywałeś.
Nie tylko w Waszych kręgach czci się pamięć i szanuje patriotyzm, zapewne Ciebie na swiecie nie było, gdy niektórzy z większym czy mniejszym narażeniem się na szykany to czynili.
Wiec nie powtarzaj jak mantry swoich rewelacji dotyczących pewnych wydarzen, które nie rozumiesz. Oczywiście rozumiem te ataki, szczególnie na jedno ugrupowanie, bo tam jest najwięcej ludzi którzy mogą tworzyć elektorat RN.

Jeżeli Cię nie obchodzi co tam ustalaliśmy to ok. Druga sprawa jest taka, że odniosłem się do Żołnierzy Wyklętych i zarazem do czasów obecnych. Poza tym ani razu nie powiedziałem o RN czy PiS czy jakiejkolwiek innej partii/organizacji politycznej.
Kolejna sprawa jest taka, że zgodnie z ustaleniami głos podczas obchodów zabierali i Włodek i pani Antonina i także reprezentant Rekonstrukcji Historycznej (również nie narodowiec).
Dziwię się na prawdę, że staracie się to tak negatywnie przedstawiać. Faktem jest, że nad obchodami pracowała bardzo ciężko cała grupa MW i faktem też jest, że kol. Winnicki jako prezes honorowy naszej organizacji, miał w pełni prawo zabrania głosu.
Jeżeli chodzi o Jego wystąpienie to było bardzo słuszne i nie powiedział na nim niczego co byłoby niezgodne z prawdą.

Kazek G f H - Pon Mar 03, 2014 00:25

lithium1989 napisał/a:

Jeżeli Cię nie obchodzi co tam ustalaliśmy to ok. Druga sprawa jest taka, że odniosłem się do Żołnierzy Wyklętych i zarazem do czasów obecnych. Poza tym ani razu nie powiedziałem o RN czy PiS czy jakiejkolwiek innej partii/organizacji politycznej.
Kolejna sprawa jest taka, że zgodnie z ustaleniami głos podczas obchodów zabierali i Włodek i pani Antonina i także reprezentant Rekonstrukcji Historycznej (również nie narodowiec).
Dziwię się na prawdę, że staracie się to tak negatywnie przedstawiać. Faktem jest, że nad obchodami pracowała bardzo ciężko cała grupa MW i faktem też jest, że kol. Winnicki jako prezes honorowy naszej organizacji, miał w pełni prawo zabrania głosu.
Jeżeli chodzi o Jego wystąpienie to było bardzo słuszne i nie powiedział na nim niczego co byłoby niezgodne z prawdą.

Tutaj raczej nie chodzi o to kto się wypowiadał, tylko co swoim wystąpieniem zaprezentował (nawet sam Tusk mógłby przemawiać, byleby gadał na temat a nie uprawiał POlityki). Miało być bez politykierstwa, i z takiego założenia bardzo się cieszyliśmy ( w szczególności ja :). Niestety z rozmów z chłopakami bije zawód (szczególnie ci młodzi pytają, Kaźmirz, jak to jest, miało być bez gadaniny politycznej a wyszło tak jak wyszło?), ponieważ wielu miało nadzieje że nie powtórzy się sytuacja sprzed roku, kiedy do głosu doszli ze swoją agitacją mularczyki, naimskie itp. Ja byłem w Rzeszowie na uroczystościach, które organizował tamtejszy RN. Nie było żadnych wystąpień na tle politycznym. Sama historia i patriotyzm. Coś wspaniałego, do tego prawie 2 tys. ludzi. Mnóstwo flag, bannerów. Może idźmy Panowie tą drogą na przyszłość. Wydaje mi się że w Rzeszowie to właśnie przyciąga ludzi na te uroczystości, bo rzeczywiście są bezartyjne i zupełnie apolityczne!!

Wielki szacunek dla chłopaków z MW Nowy Sącz za przygotowanie uroczystości w zasadzie od podstaw, w szczególności dla Kamila za ekstra akcję w elektryku i zorganizowanie apelu. Gość poświęcił masę swojego wolnego czasu żeby to wszystko przygotować.

Tak na marginesie naszła mnie smutna refleksja po uroczystościach Żołnierzy Wyklętych w Nowym Sączu. Rok wyborczy, każda opcja chce coś ugrać dla siebie. Od trzech lat kibice Sandecji organizowali cokolwiek na 1 marca w Nowym Sączu, zupełnie oddolnie z poczucia obowiązku, tak to w naszym mieście była bieda w tym temacie. Mimo apeli do władz miasta przez ostatnie 3 lata nie zrobili nic, nadszedł rok wyborczy to coś zrobili. Nie powiem że na "odwal się", bo też wydano książkę o tematyce podziemia niepodległościowego na terenie Sądecczyzny . W tym roku z inicjatywą wyszli chłopaki z MW, zrobiliśmy wspólnie akcje, wyszło ok - po za tym nieszczęsnym wystąpieniem Pana Winnickiego. Na przyszłość trzeba wyciągnąć odpowiednie wnioski, i, w przyszłym roku zrobić wspólnie obchody z prawdziwego zdarzenia - oddolne, bez zabarwienia politycznego, dla wszystkich, pod jednym sztandarem Niepodległej Polski. Odniosłem również takie wrażenie że w Sączu jest jakaś "zimna wojna" o uroczystości patriotyczne, w sensie że każdy chce coś robić aby się pokazać (czy to PO, czy Solidarna Polska, czy PiS czy RN). Myślę że nie tędy droga. Należy zebrać patriotyczny element w Nowym Sączu, i oddolnie samodzielnie coś zrobić bez jakichkolwiek szyldów politycznych. Jedynie Polska flaga i tyle. Jeżeli do tego nie doprowadzimy, to w przyszłym roku będziemy mieć dziesięć obchodów Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych w Sączu, a nie jedną konkretna patriotyczna manifestacja Sądeczan. A w tym wszystkim chyba o to chodzi prawa? Przynajmniej mi od zawsze taki cel przyświecał przy organizacji jakichkolwiek akcji patriotycznych. Trzeba jednoczyć a nie dzielić. Szczerze to rzygać mi się chce już na tą całą politykę, bo gdzieś między tym wszystkim zacierają się pewne wartości które powinny przyświecać przy organizowaniu takich uroczystości. Tyle refleksji na dziś.

Piszę to wszytko w imieniu Kiboli Sandecji. Piszę jako kibol, patriota, szary człowieczek, studenciak, jeden z tysięcy mieszkańców Nowego Sącza, nie PiS-or, nie Narodowiec nie Ziobrysta czy Bóg wie co tam jeszcze jest :)

Jeżeli ktoś ze mną się nie zgadza to proszę zaprezentowanie swojego punktu widzenia. Dyskusja wręcz mile widziana.

Czołem Wielkiej Polsce!

kosiarz - Pon Mar 03, 2014 08:01

Bardzo dobrze Kazek napisałeś tutaj i na Sądeczaninie. Jedyne co można dodać, to, że od lat udawało się wykorzystywać polityków do naszych celów, a nie odwrotnie. Jesteśmy jak widać znaczącą grupą wyborców i dobrze. W ostatnim czasie, coś za bardzo oni starają się wykorzystać nas. Trzeba znowu wrócić na właściwe tory.
hasky1910 - Wto Mar 04, 2014 12:22

Kilka moich refleksji :)
1. Jako sympatyk RN i kibic Sandecjii zaraz po zakończeniu obchodów powiedziałem wprost i otwarcie że dotknęły mnie 2 sporawy
a)kazanie a nawet forma mszy w kościele gdzie praktycznie nic nie było powiedziane nawet na kazaniu o Wyklętych,
b)forma przemówień, wszystysko pięknie ale jeśli coś świętujemy to mówmy tylko o tym święcie. Przeciez idąc na wesele nie rozmawia się o pogrzebach.
Chociaż sam określam sie narodowcem i nie trudno się zgodzić z tym co było tam na marginesie powiedziane. Tylko w Ruchu Narodowym widzę jakąkolwiek szansę polityczną dla Polski.

Co do przyszłości. Uważam że współraca między młodziężą sądecką nabiera rumieńców. Widać to po tym że to nasza inicjatywa cieszyła się większym zainteresowaniem niż obchody "ratuszowe", które odbyły się tylko po to by sie odbyć.
Mam nadzieję że kolejne lata, kolejne święta zjednoczą sądeckie środowiska patriotyczne nieważne czy z Pis-u, PO czy RN. Jeśłi kochasz Polskę masz prawo a nawet obowiązek się w to święto zaangażować.

Wielkie dzięki dla chłopaków z MW którzy od kilku tygodni wstecz zajmowali się tym wydarzeniem. Organizowali mundury, użerali się z władzą administracyjną i policyjną rejestrując zgromadzenie.
Wielkie dzięki dla chłopaków z Nowośadeckich Patriotów i ultrasów Sandecji za propagandę na mieście, za rozklejanie plakatów, świetny transparent i "pokaz pirotechniczny" który zachwycił nawet starsze osoby :) Za obecność i zaangażowanie w marsz, bez Was też by się tego nie udało zorganizować.

Myśłę że nie warto się kłócić co miało a czego miało nie być bo takie rozmowy jedynie dzielą zamiast nas spajać (zwłaszcza że rok temu na obchodach wystąpili politykowie innych partii). Kilka spraw mogło wyglądać inaczej ale wyszło jak wyszło. Chwała chłopakom że pamietają i że im się chce.

W kolejnych latach myślę że musimy cała akcję zacząć organizować wcześniej. Plakaty na mieście, informacje na "ogłoszeniach parafialnych" w kościołach sądeckich, można pomyśleć o nauczycielach historii sądeckich szkół by zachęcali uczniów do pójścia ( Sądecki elektryk w tym temacie sę już sprawdził).
Dla mnie obchody 10/10 :) Jeszcze raz wielkie dzieki wszytskim :)

mlodykks - Wto Mar 04, 2014 22:20

To ja napisze z mniej doświadczonej i młodszej grupy.

Dla mnie kazanie także było dobre ale jak na msze niedzielną. Szedłem żeby się dowiedzieć czegoś ciekawego, a niestety oprócz intencji, brak jakichkolwiek wspomnień o Niezłomnych. Pamiętam w tamtym roku kazanie o ks. Gurgaczu, było świetne !

Na pochodzie było świetnie, gdy szliśmy Jagielońską okrzyki niosły się między kamienicami. Moim zdaniem trochę za późno to wszystko. Miasto puste w tych godzinach, a jednak dobrze jak ktoś zobaczy co się dzieje, zainteresuje się i przyjdzie następnym razem, o to przecież też chodzi.

Jeśli chodzi o wypowiedzi w rynku, jedyne co mnie zaciekawiło to pani która opowiadała o sobie i swoim ojcu. Reszta to nudy nudy, myślałem że czegoś się dowiem ciekawego a nie to co mówił Jarek.... Młodzi wolą opowiadania przeżyć i historii, ogóły są zbędne bo przecież wiemy kim Oni byli.

Apel fajny, pod koniec już zamyśliłem się, jednak hymn znów mnie poderwał !

Fajnie fajnie wszystko, cieszy fakt że dużo młodych ludzi było, to znaczy że pamięć o Wyklętych będzie wieczna !!

Bianconeri - Sro Mar 05, 2014 06:47

mlodykks napisał/a:
jedyne co mnie zaciekawiło to pani która opowiadała o sobie i swoim ojcu

Pani Antonina już kilkukrotnie raczyła nas swoimi ciekawymi (chociaż w sumie trafniej by je było nazwać tragicznymi ze względu na losy) opowieściami na temat swojej rodziny.
I pewnie jeszcze nie raz to zrobi.

wborzecki@gmail.com - Czw Mar 06, 2014 20:13

SIĘ ZORGANIZUJE :-)