Wersja mobilna | Wersja domyślna
Forum kibiców Sandecji Strona Główna

Użytkownik:
Hasło:
Autologin:

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: internacionale
Nie Wrz 05, 2021 13:27
POMNIK ARMII CZERWONEJ W NOWYM SĄCZU.
Autor Wiadomość
Masahiko

Wysłany: Czw Lut 06, 2014 12:15   

Kazek G f H napisał/a:

Pomysł wyburzenia pomnika jest naturalną konsekwencją zniesienia symbolów totalitarnych, które zniewoliły nasze państwo od 1939 r do 1989 r.

Symbole raczej Polski nie zniewoliły. Armia Czerwona wyzwoliła Polskę spod okupacji niemieckiej. Ten pomnik jest postawiony właśnie tym ludziom. Nie mieli oni żadnego wpływu na to co działo się później w Polsce.

Kazek G f H napisał/a:
Zwłoki zostaną przeniesione z należną im czcią na cmentarz, czyli tam gdzie ich miejsce. Pomnik, jako symbol zniewolenia narodu polskiego i dominacji nad nim Zawiązku Radzieckiego, zostanie zburzony.

Tak jak wyżej odnośnie zniewolenia. A co do formy to nie dbam o to. Właściwie można by było symbolicznie coś złego z nimi zrobić skoro tak bardzo bolą niektórych.

Kazek G f H napisał/a:
Nie rozumiem dlaczego Ty tego nie rozumiesz. Z tego co pamiętam w poprzedniej dyskusji powoływałeś się na argumenty historyczne dla Nowego Sącza związane z w/w obeliskiem.

Jest to też element architektoniczny obecny w przestrzeni miasta od wielu lat. Niewiele już tego zostaje z tych trudnych dla Naszego Narodu czasów.

Ale tak jak pisałem wcześniej. Nie będę za ten pomnik wchodził w ostre polemiki. Jeżeli jest wola jego usunięcia to niech tak będzie. Osobiście tego nie pochwalam.

Bianconeri

Wysłany: Czw Lut 06, 2014 12:20   

Masahiko napisał/a:
Armia Czerwona wyzwoliła Polskę spod okupacji niemieckiej

17 września 1939r ci sami też wyzwalali?
Nie pamiętasz czy nie chcesz pamiętać?

Masahiko

Wysłany: Czw Lut 06, 2014 12:45   

Bianconeri napisał/a:
Masahiko napisał/a:
Armia Czerwona wyzwoliła Polskę spod okupacji niemieckiej

17 września 1939r ci sami też wyzwalali?
Nie pamiętasz czy nie chcesz pamiętać?

Pamiętam. Pomnik z tego co wiem został postawiony za wojnę z Niemcami, a nie za działania z września 1939r.

Bianconeri

Wysłany: Czw Lut 06, 2014 13:44   

Jak dla mnie mógłby by zostać postawiony w intencji matrioszek z moskiewskiego targu ...

Został postawiony decyzją narzuconych nam władz, gloryfikuje ludzi (cywilów i wojskowych) którzy zaatakowali nasz kraj.

Więcej mi nie trzeba aby mnie bolał.

wborzecki@gmail.com

Wysłany: Czw Lut 06, 2014 19:46   

AMEN
A TAK JESZCZE TEMAT PORUSZONO NA PORTALU wPOLITYCE http://wpolityce.pl/wydar...armii-czerwonej
[Profil] [PM] [E-mail]

Kazek G f H

Wysłany: Czw Lut 06, 2014 21:09   

Masahiko napisał/a:

Symbole raczej Polski nie zniewoliły. Armia Czerwona wyzwoliła Polskę spod okupacji niemieckiej. Ten pomnik jest postawiony właśnie tym ludziom. Nie mieli oni żadnego wpływu na to co działo się później w Polsce.

Każdy symbol coś oznacza, jest przyporządkowany czemuś konkretnemu. Czerwona gwiazda jest symbolem komunistycznego systemu totalitarnego, w tym wypadku w wydaniu sowieckim. Symbol ten oznacza zniewolenie, nie tylko narodu polskiego, lecz wielu innych. Pomnik postawiono żołnierzom, fakt. Jednak komuś służyli, swoją walką przyczynili się do wprowadzenia w Polsce ustroju totalitarnego, służyli w czyimś interesie. Równie dobrze możesz tak pobłażliwie wypowiadać się na temat żołnierzy Niemieckich, czy eSSmanów. Wykonywali przecież tylko rozkazy prawda? Nie mieli tak samo wpływu na to co działo się potem w Polsce od września 1939 r. do wiosny 1945 r. ? Mamy gdzieś ich pomniki? Są jakieś ślady po obecności Niemców w czasie II WŚ w Sączu, oczywiście po za grobami ich ofiar?

Wkraczające wojska Armii Czerwonej nie niosły wyzwolenia dla Polski, i jej narodu. Wkroczenie czerwonoarmistów zimą 1944 r. na ziemie polskie sprzed września 1939 r. wprowadzało kolejna okupację, wojskową i ideologiczną. Koniec kropka.

Masahiko napisał/a:

Jest to też element architektoniczny obecny w przestrzeni miasta od wielu lat. Niewiele już tego zostaje z tych trudnych dla Naszego Narodu czasów.

Owszem z pewnością jest. A czy coś pozostało po okupacji niemieckiej, po za wspomnianymi grobami? Nie. Po wojnie wszelkie ślady po okupancie niemieckim zostały zniszczone. Tak samo w Polsce po 1989 r. wszelkie znaki zniewolenia sowieckiego powinny być usunięte. Koniec kropka.

wborzecki@gmail.com

Wysłany: Sob Lut 08, 2014 08:33   

SĄDECZANIN O SPRAWIE http://www.sadeczanin.inf...63#.UvXdJvuxOho
[Profil] [PM] [E-mail]

hanys
Oda do Śląskości

Wysłany: Wto Lut 11, 2014 10:32   

http://wiadomosci.onet.pl...czerwonej/n13z6

Śląskości Ty nad poziomy wyfurgnij

Hanys - uokryślyńy czowjeka, kery uod pokolyńůw mjyszko we Ślůnsku a mo śe za Ślůnzoka. Czynsto Hanys to je tyż Ślůnzok, kery mjyszko poza grańicůma Ślůnska. Pojyńće Hanys uobmyślili Poloki a wźyno śe uod mjymjeckigo mjůna Hans, co mjało uoznaczać, iże Ślůnzoki sům Mjymcůma. Mjało być uůne uobraźliwe, nale przijino śe skiż podkryślyńo uodrymbnośće Hanysůw.
[Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

Masahiko

Wysłany: Wto Lut 11, 2014 23:49   

Kazek G f H napisał/a:

Każdy symbol coś oznacza, jest przyporządkowany czemuś konkretnemu.

Ale same nie zniewoliły Polski. Pomnik nie jest postawiony systemowi komunistycznemu, ani Związkowi Radzieckiemu, ale żołnierzom, którzy polegli w walce z Nazistami. Wprowadzenie ustroju komunistycznego w Polsce po 1945 było konsekwencją układów i decyzji politycznych. Oczywiście było możliwe tylko dzięki zwycięstwu Armii Czerwonej, ale sama armia ustroju w Polsce nie montowała. Chyba w tej kwestii nie dojdziemy do porozumienia. Ja szanuję takie opinie jak Twoje i tak jak pisałem wcześniej - pomnika bronić nie będę. Podobne monumenty stoją w Wiedniu, Budapeszcie, Bratysławie, Frankfurcie nad Odrą. Odzewu społecznego też akcja wyburzenia tego pomnika nie ma zbyt dużego. Chyba że zdjęcia z protestu sprzed bodajże kilku miesięcy były zmanipulowane.

Kazek G f H napisał/a:
Jednak komuś służyli, swoją walką przyczynili się do wprowadzenia w Polsce ustroju totalitarnego, służyli w czyimś interesie.

Mieli wybór Ci żołnierze? Służyli przede wszystkim swojemu Państwu. W którym się wychowali, w którym żyli ich przodkowie, który walczył o życie z niemieckim najeźdźcą.

Kazek G f H napisał/a:
Równie dobrze możesz tak pobłażliwie wypowiadać się na temat żołnierzy Niemieckich, czy eSSmanów.

Wermacht najechał nasz kraj. Była to armia która podbiła nasze tereny.

Kazek G f H napisał/a:
Wkraczające wojska Armii Czerwonej nie niosły wyzwolenia dla Polski, i jej narodu. Wkroczenie czerwonoarmistów zimą 1944 r. na ziemie polskie sprzed września 1939 r. wprowadzało kolejna okupację, wojskową i ideologiczną. Koniec kropka.

W porządku. Masz swoje zdanie. Dla mnie lepszy był polski komunizm niż niemiecka okupacja w wydaniu nazistowskim.

Kazek G f H napisał/a:
Owszem z pewnością jest. A czy coś pozostało po okupacji niemieckiej, po za wspomnianymi grobami? Nie. Po wojnie wszelkie ślady po okupancie niemieckim zostały zniszczone. Tak samo w Polsce po 1989 r. wszelkie znaki zniewolenia sowieckiego powinny być usunięte. Koniec kropka.

Nie ma różnicy pomiędzy tym co działo się w Polsce w latach 1939-1945 a tym co działo się w latach 1945-1990? Serio?

Cytat:

Jak dla mnie mógłby by zostać postawiony w intencji matrioszek z moskiewskiego targu ...

Został postawiony decyzją narzuconych nam władz, gloryfikuje ludzi (cywilów i wojskowych) którzy zaatakowali nasz kraj.

Więcej mi nie trzeba aby mnie bolał.

Mnie się nie musisz tłumaczyć. Cywilów chyba jednak pomnik nie gloryfikuje. Armia Czerwona w trakcie działań przeciwko wojskom niemieckim nie mogła zaatakować naszego kraju. Chyba że wspominasz 17 września to jak najbardziej.

Generalnie ja wyrażam tutaj swoją osobistą opinię. Ale tak jak pisałem już wiele razy - dla mnie ten pomnik może zniknąć. Jeżeli jest taka wola Sądeckiej społeczności.

nitroactive

Wysłany: Sro Lut 12, 2014 01:18   

Szkoda że z taką zaciekłością Sądecka społeczność nie walczy np. o drogę ekspresową, czy inne takie tam pierdoły... Kłóćmy się dalej o murale, pomniki, i latarnie.
[Profil] [PM] [E-mail]

Masahiko

Wysłany: Sro Lut 12, 2014 01:33   

nitroactive napisał/a:
Szkoda że z taką zaciekłością Sądecka społeczność nie walczy np. o drogę ekspresową, czy inne takie tam pierdoły... Kłóćmy się dalej o murale, pomniki, i latarnie.

Szkoda że nie ma śniegu w lecie, bo chciałbym popływać.

Bianconeri

Wysłany: Sro Lut 12, 2014 06:43   

Szkoda że zawsze najbardziej krytykuje ten co najmniej robi

nitroactive

Wysłany: Sro Lut 12, 2014 11:12   

Ja nie krytykuję, chciałem nakłonić do refleksji, ale często tak bywa, że odpowiedzią jest atak.
Robię wystarczająco dużo dla tego kraju, mimo że rzuca mi tylko kłody pod nogi. I nie chwalę się tym, ani nikomu nie wyrzucam. Szanuję pracę innych, jasna sprawa. A to że w NS nie dzieje się praktycznie nic, to jest fakt, i z tym faktem nie robi nikt kompletne nic.
Sory panowie, jak patrze na tą patologię, przekręty, i marazm, to mi sie nóż otwiera, a potem słyszę że największym problemem Sącza jest jakiś pomnik to już ręce opadają.
[Profil] [PM] [E-mail]

Bianconeri

Wysłany: Sro Lut 12, 2014 12:00   

Ale ja nie atakuję tylko stwierdzam fakty, bo to prędzej ty atakujesz co najwyżej ty osoby, którym zależy na usunięciu pomnika.
A tobie na jego usunięciu nie zależy.

Oczywiście, że pomnik nie jest największą bolączką tego miasta czy regionu.
Ale przynajmniej na ta sprawę mam(y) bezpośredni wpływ.
Na budowę obwodnicy, lepsze drogi dojazdowe, szybką kolej itp mam(y) wpływ tylko pośredni przez wybór posłów/senatorów/radnych/prezydenta miasta.

Ale to nie powód żeby bagatelizować czy zaniedbywać takie sprawy jak bolący różne osoby na różne strony pomnik.

Jak robisz coś ważnego dla kraju, jak sam napisałeś, to nie widzę powodu żeby się tym nie pochwalić, coraz trudniej o takie postawy.

No chyba że masz na myśli to że jeszcze tu mieszkasz, jeszcze płacisz podatki itp ;) Chociaż to też swego rodzaju sukces i wyzwanie.

nitroactive

Wysłany: Sro Lut 12, 2014 13:04   

No dobra, może niefortunnie zredagowałem posta. Moim celem nie było atakowanie kogokolwiek.
[Profil] [PM] [E-mail]

Forum kibiców Sandecji Strona Główna » Archiwum » Sekcja Turystyczno - Historyczna » POMNIK ARMII CZERWONEJ W NOWYM SĄCZU.
[ ZAMKNIĘTY ]