Wersja mobilna | Wersja domyślna
Forum kibiców Sandecji Strona Główna

Użytkownik:
Hasło:
Autologin:

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: internacionale
Nie Wrz 05, 2021 19:39
Podsumowanie rundy jesiennej 12/13
Autor Wiadomość
Masahiko

Wysłany: Sro Lis 21, 2012 17:36   

matys5392 napisał/a:

Pewnie się ze mną nie zgodzisz,ale dzisiaj wolałbym oglądać Berlińskiego,Frohlicha czy innego Baniowego zamiast naszych młodych gwiazdek,bo ci doświadczeni piłkarze dawali nam jakość w grze,walczyli,nie odstawiali nogi i od strony sportowej wyraźnie przebijali naszych wychowanków.

Okoliczności nie bierzesz pod uwagę? Nie ma dla Ciebie różnicy, że za plecami ma się Frohlicha czy Makucha w formie, zamiast Kowalskiego, Makucha bez formy i Wilczyńskiego? Berliński na pewno jest bardziej doświadczony niż Szczepański, być może lepszy techniczne (aczkolwiek nie byłbym tego pewnym), ale już szybkościowo odstawał. Zresztą nie ma co porównywać tych zawodników. Wolałbym żebyś odniósł się raczej do obecnej sytuacji.

matys5392 napisał/a:
Choćbyśmy nie wiem jak chwalili Szczepańskiego to obiektywnie nasz młodzian nie dorasta Berlińskiemu do pięt.Wiele mu brakuje do Niane czy Stefanika.To byli zawodnicy,którzy prezentowali dobry,rowny poziom.

Mówisz to na podstawie dwóch czy trzech spotkań Szczepańskiego w środku pola? Czy może uważasz, że skoro jako skrzydłowy Sebastian się nie spisywał najlepiej, to defensywny pomocnik będzie z niego równie nieudolny? Stefanik? 10 pełnych spotkań w Sandecji, 7 dalszych fragmentarycznie. Oprócz meczu gdzie strzelił dwa gole niczym specjalnym się nie wyróżnił (co zawsze mnie dziwiło, bo uważałem że ma jak na sądeckie warunki, całkiem przyzwoite możliwości).

matys5392 napisał/a:
Podobnie jest z Szeligą.Możemy go wychwalać pod niebiosa,ale przypomnijmy sobie Kukola,Bębenka,Skrzypka czy przede wszystkim JONCZYKA.Tak ma grać młody piłkarz! Skoro 18-letni Jonczyk prezentował tak wysoki poziom to chyba mamy prawo wymagać od naszych wychowanków czegoś więcej niż tylko przybijania "5" po meczu.

Nikt tutaj nie wychwala Szelige pod niebiosa. Staram się jednak zauważyć plusy w jego grze. W grze w drużynie, która była przez sporą część spotkań chłopczykiem do bicia dla ligowych rywali. Jonczyk to przykład bardzo zdolnego piłkarza, który zagubił się przez swoje kontuzje. W Sandecji miał jednak oparcie w kilku świetnych zawodnikach, którzy w wielu sytuacjach ratowali mu skórę, wyręczali itd. Szeliga miał wsparcie Burkhardta, Wiśniewskiego czy Petrana - chyba nie musze tłumaczyć co to znaczyło w rundzie jesiennej.

matys5392 napisał/a:
Masahiko pisał o Młynarczyku.Nie sądzisz,że gdyby Młynarczyk był faktycznie gotowy na grę w 1 lidze to częsciej zastępowałby fatalnie grającego Makucha czy "piłkarza tykającą bombę" Wilczyńskiego?

hmmmm. A czy sądzisz, że Paweł Leśniak był faktycznie gotowy na grę w 1 lidze? A czy uważasz, że Ruben Sanchez nie powinien dostać więcej szans? Takie argumenty do mnie nie przemawiają. Próbuj czegoś innego.

matys5392 napisał/a:
Z Zinyaka może "coś" będzie,ale jak przebiegał proces wprowadzania tego zawodnika do drużyny? Trener Kuras a poźniej trener Moskal stopniowo dawali mu pograć na treningu w parze z Jano Frohlichem.A przy kim innym się uczyć jak nie przy piłkarzy,ktory zaliczył tyle występów w Ekstraklasie i 1 lidze? Nauka od takiego zawodnika jest dla mlodego piłkarza czymś bezcennym.

Zgadzam się. Jednak trener Araszkiewicz na własne życzenie nie miał w drużynie takich zawodników. Być może w duecie z Szymurą byłoby mu łatwiej, albo z tym Petranem na stoperze. Nie wiem. Zinyak ma jednak potencjał.

matys5392 napisał/a:
Bierzmy przykład z trenera Fornalika.Nie bał się powołać 34-letniego Saganowskiego.Nie patrzmy na to czy ktoś ma 18 lat czy 35.Nie patrzmy na to czy ktoś jest wychowankiem czy podstarzałym kopaczem,ktory przyszedl do nas na emeryturkę.W Sandecji muszą grać najlepsi!

Oczywistością jest to, że wiek zawodnika nie gra. Pokazała Flota że można ściągnąć kilku doświadczonych graczy i walczyć o najwyższe cele. Gdy jednak mówimy o minimalizacji kosztów w klubie, gdy mówimy o pewnej stabilizacji, również sportowej, to stawianie na młodych zawodników (najlepiej wychowanków) jest bardzo ważne. Nie chciałbym żeby drużyna Sandecji była zespołem juniorskim, ale chciałbym, żeby Arek Aleksander mógł czegoś nauczyć Kalisza, żeby doświadczony stoper pomógł w rozwoju Zinyaka, żeby Świątek był mentorem dla Szeligi itd. To się na prawdę opłaci Sandecji, a sportowo wcale nie musimy na tym tracić.

matys5392

Wysłany: Sro Lis 21, 2012 21:02   

Masahiko napisał/a:
matys5392 napisał/a:

Pewnie się ze mną nie zgodzisz,ale dzisiaj wolałbym oglądać Berlińskiego,Frohlicha czy innego Baniowego zamiast naszych młodych gwiazdek,bo ci doświadczeni piłkarze dawali nam jakość w grze,walczyli,nie odstawiali nogi i od strony sportowej wyraźnie przebijali naszych wychowanków.

Okoliczności nie bierzesz pod uwagę? Nie ma dla Ciebie różnicy, że za plecami ma się Frohlicha czy Makucha w formie, zamiast Kowalskiego, Makucha bez formy i Wilczyńskiego? Berliński na pewno jest bardziej doświadczony niż Szczepański, być może lepszy techniczne (aczkolwiek nie byłbym tego pewnym), ale już szybkościowo odstawał. Zresztą nie ma co porównywać tych zawodników. Wolałbym żebyś odniósł się raczej do obecnej sytuacji.

matys5392 napisał/a:
Choćbyśmy nie wiem jak chwalili Szczepańskiego to obiektywnie nasz młodzian nie dorasta Berlińskiemu do pięt.Wiele mu brakuje do Niane czy Stefanika.To byli zawodnicy,którzy prezentowali dobry,rowny poziom.

Mówisz to na podstawie dwóch czy trzech spotkań Szczepańskiego w środku pola? Czy może uważasz, że skoro jako skrzydłowy Sebastian się nie spisywał najlepiej, to defensywny pomocnik będzie z niego równie nieudolny? Stefanik? 10 pełnych spotkań w Sandecji, 7 dalszych fragmentarycznie. Oprócz meczu gdzie strzelił dwa gole niczym specjalnym się nie wyróżnił (co zawsze mnie dziwiło, bo uważałem że ma jak na sądeckie warunki, całkiem przyzwoite możliwości).

matys5392 napisał/a:
Podobnie jest z Szeligą.Możemy go wychwalać pod niebiosa,ale przypomnijmy sobie Kukola,Bębenka,Skrzypka czy przede wszystkim JONCZYKA.Tak ma grać młody piłkarz! Skoro 18-letni Jonczyk prezentował tak wysoki poziom to chyba mamy prawo wymagać od naszych wychowanków czegoś więcej niż tylko przybijania "5" po meczu.

Nikt tutaj nie wychwala Szelige pod niebiosa. Staram się jednak zauważyć plusy w jego grze. W grze w drużynie, która była przez sporą część spotkań chłopczykiem do bicia dla ligowych rywali. Jonczyk to przykład bardzo zdolnego piłkarza, który zagubił się przez swoje kontuzje. W Sandecji miał jednak oparcie w kilku świetnych zawodnikach, którzy w wielu sytuacjach ratowali mu skórę, wyręczali itd. Szeliga miał wsparcie Burkhardta, Wiśniewskiego czy Petrana - chyba nie musze tłumaczyć co to znaczyło w rundzie jesiennej.

matys5392 napisał/a:
Masahiko pisał o Młynarczyku.Nie sądzisz,że gdyby Młynarczyk był faktycznie gotowy na grę w 1 lidze to częsciej zastępowałby fatalnie grającego Makucha czy "piłkarza tykającą bombę" Wilczyńskiego?

hmmmm. A czy sądzisz, że Paweł Leśniak był faktycznie gotowy na grę w 1 lidze? A czy uważasz, że Ruben Sanchez nie powinien dostać więcej szans? Takie argumenty do mnie nie przemawiają. Próbuj czegoś innego.

matys5392 napisał/a:
Z Zinyaka może "coś" będzie,ale jak przebiegał proces wprowadzania tego zawodnika do drużyny? Trener Kuras a poźniej trener Moskal stopniowo dawali mu pograć na treningu w parze z Jano Frohlichem.A przy kim innym się uczyć jak nie przy piłkarzy,ktory zaliczył tyle występów w Ekstraklasie i 1 lidze? Nauka od takiego zawodnika jest dla mlodego piłkarza czymś bezcennym.

Zgadzam się. Jednak trener Araszkiewicz na własne życzenie nie miał w drużynie takich zawodników. Być może w duecie z Szymurą byłoby mu łatwiej, albo z tym Petranem na stoperze. Nie wiem. Zinyak ma jednak potencjał.

matys5392 napisał/a:
Bierzmy przykład z trenera Fornalika.Nie bał się powołać 34-letniego Saganowskiego.Nie patrzmy na to czy ktoś ma 18 lat czy 35.Nie patrzmy na to czy ktoś jest wychowankiem czy podstarzałym kopaczem,ktory przyszedl do nas na emeryturkę.W Sandecji muszą grać najlepsi!

Oczywistością jest to, że wiek zawodnika nie gra. Pokazała Flota że można ściągnąć kilku doświadczonych graczy i walczyć o najwyższe cele. Gdy jednak mówimy o minimalizacji kosztów w klubie, gdy mówimy o pewnej stabilizacji, również sportowej, to stawianie na młodych zawodników (najlepiej wychowanków) jest bardzo ważne. Nie chciałbym żeby drużyna Sandecji była zespołem juniorskim, ale chciałbym, żeby Arek Aleksander mógł czegoś nauczyć Kalisza, żeby doświadczony stoper pomógł w rozwoju Zinyaka, żeby Świątek był mentorem dla Szeligi itd. To się na prawdę opłaci Sandecji, a sportowo wcale nie musimy na tym tracić.

Jak zwykle fajna,konstruktywna,pełna argumentów wypowiedź z Twojej strony i w zasadzie zgadzam się ze wszystkim o czym tu wspomniałeś.Obecna sytuacja w klubie to to temat rzeka i długo moglibyśmy jeszcze dyskutować na temat chociażby wychowanków.
Nikt nie chce robić z Sandecji drużyny juniorskiej,bo wydaje mi się,ze nasza sytuacja finansowa nie jest jeszcze aż tak tragiczna,by posyłać do gry samych młodzian.
Piszesz o tym,że większośc piłkarzy "nie miała korzystnych warunków" do pokazania się z dobrej strony sądeckim kibicom i nie warto ich porównywać do druzyny Wójtowicza.Ok - i teraz zaczyna się kolejna dyskusja.Dlaczego tak jest? Dlaczego porównywanie pilkarzy grających u Wojtowicza z tymi będącymi obecnie w składzie Sandecji nie ma większego sensu? Bo zarząd,bo trener,bo pieniądze....

Gdybyśmy się chcieli zagłębić we wszystkie nurtujące nas tematy dotyczące naszego ukochanego klubu to musielibyśmy poswiecić na to na prawdę sporo czasu :)
Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi na pytania,ktore zostały wysłane do zarządu.Myślę,ze to wyjasni nam kilka kwestii.
[Profil] [PM]

Biancos

Wysłany: Czw Lis 22, 2012 00:02   

matys5392 napisał/a:
Biancos napisał/a:
Wolę, żeby grał Szczepański nawet gdyby nie miał wystarczających umiejętności niż banda najemników, którzy wezmą hajs i spierdolą. Gdyby nie on podszedł do kibiców jako pierwszy po meczach w Krakowie i Stróżach to żaden z naszych pozostałych grajków nie wiedział by co to przybić "5" ze swoimi kibicami.

Pamiętaj,ze nikt nas w lidze nie utrzyma za to,że wychowankowie przybijają z nami "5".

"Banda najemników,którzy wezmą hajs i spierdolą"? OK - do takich jak najbardziej można zaliczyć Burkhardta(jeszcze u nas jest ale chciałbym go już nie oglądać w koszulce Sandecji) czy wcześniej np.Staniszewski.

Mu tu mówimy,ze Szczepański był naszym najlepszym wychowankiem grając na pozycji defensywnego pomocnika.Ale przypomnijmy sobie chociażby wspomnianego przeze mnie Berlinskiego.Każdy go gnoił za sytuacje pozaboiskowego z jego udziałem,ale piłkarzem to on był na prawdę bardzo dobrym.Będę to powtarzać jak mantrę,ale od jego odejścia nie mamy klasowego zawodnika środka pola.Choćbyśmy nie wiem jak chwalili Szczepańskiego to obiektywnie nasz młodzian nie dorasta Berlińskiemu do pięt.Wiele mu brakuje do Niane czy Stefanika.To byli zawodnicy,którzy prezentowali dobry,rowny poziom.

I żeby się tak nie pastwić nad tymi naszymi wychowankami to mam nadzieję,ze w najblizszej rundzie pozytywnie mnie zaskoczą.Szeliga i Szczepański mieli dobre momenty ale wchodzą w taki wiek,ze pasowałoby,aby uksztaltowali swoją formę na dluzej.A moze Młynarczyk zacznie w lidze grać tak jak w przedsezonowych sparingach?

Już mnie nie łap tak za słówka. Chodzi o to, żeby nasi piłkarze byli jako tako charakterni i potrafili podejść do wspólnej lokomotywy, a nie wygląda to tak, że najmłodszy w drużynie musi dać przykład. Oni woleli by odrazu pod prysznic, włosy na żelu i na impreze. Mam wrażenie, że połowa naszego składu wyznaje zasadę " Czy wygramy, czy przegramy, jeden ch**". Ja osobiście wolę juz aby grało więcej wychowanków i oddawali oni serce i Sandecja grała w niższej lidze. Wiadomo musi być jakaś równowaga ja nie mówię, aby Ci wychowankowie mieli po 18-20 lat i brakowało im doświadczenia. Paru ciekawych już od nas odeszło, a można było sie starać ich zatrzymać i oni stanowili y teraz trzon naszej drużyny..
U nas jest tak, że czy wygrywamy, czy wygrywamy to i tak jest źle. Przykład? Jano aut --- Jano wróć;)
Młynarczyk mówisz? zagrał 3 mecze pod rząd w 1 składzie. Dobry z Dolcanem, słaby ze Stomilem ( jak cała drużyna), i dobry z ŁKSem(najlepszy z naszych przebywających na boisku . Kto nie widział tylko śledził relacje tekstową niech się nie wypowiada;) . po czym nagle zasiadł na ławce. I tak już było u nas w paru przypadkach z innymi zawodnikami. Tak jest niestety jak zarząd ingeruje w ustalanie składu;)
Jończyk? Nie żyjmy przeszłością, a zajmijmy sie teraźniejszością i przyszłością. Trafił się taki jeden i jak na swój wiek brał dobre pieniądze. Z resztą po ekipie Wójtowicza został spory dług.
[Profil] [PM] [E-mail]

asteraes
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lis 22, 2012 00:23   

Zastanawiające jest to, że sporo osób na tym forum na jakieś "przecieki" i "tajemną wiedzę". czyżby każdy mógł sobie wejść do klubu i zaglądać w dokumenty? Kibice są przy rozmowach zarządu? Najciekawsze, że wiele tych "wersji, o których wiedzą wybrani" się wzajemnie wyklucza. Może tu chodzi o jakieś plotki w wielu przypadkach a robi się sensację ;)

Bianconeri

Wysłany: Czw Lis 22, 2012 06:46   

Coś jest w tym co piszesz.

Ale to się bierze m. in z tego że nie raz w klubie jedna osoba "odpowiedzialna" nie wiedziała że inna osoba "odpowiedzialna" coś zrobiła lub o czymś zadecydowała i puszczała swoją wersję dalej np do znajomych, dziennikarzy itp.

A że se jeszcze poplotkuję z rana to podobno trener Kolejarza Stróże Przemysław Cecherz ... przysłał swoje siwi do Sandecji :).
W sumie to już kilka razy słyszałem, ze chciałby bardzo u nas pracować.

Ten to dopiero wariat jest:D

kibicKKS

Wysłany: Czw Lis 22, 2012 08:44   

Bianconeri napisał/a:
Ten to dopiero wariat jest:D

Dlaczego wariat? Przecież każdy mądry chce uciekać ze wsi do miasta :P
[Profil] [PM] [E-mail]

internacionale

Wysłany: Pią Lis 30, 2012 17:17   

Pozwoliłem sobie na małe podsumowanie jesieni 2012.
Bramki z rundy, zapraszam:
http://www.sandecja.tv/21...sze_momenty.htm
[Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

Bianconeri

Wysłany: Czw Gru 06, 2012 18:24   

Trochę ciekawostek statystycznych
http://www.sandecja.org/1..._w_liczbach.htm

ERNESTO

Wysłany: Czw Gru 06, 2012 18:56   

Cytat:
Najwyższa wygrana w Nowym Sączu:
8 kolejka, Sandecja Nowy Sącz - Okocimski Brzesko 4:3

Wygralismy 2:0 z Olimpia Grudziadz (5 kolejka)
[Profil] [PM]

Bianconeri

Wysłany: Czw Gru 06, 2012 19:00   

Wiedziałem że będą dylematy:) spójrz na to globalnie:) nie jako największa różnica bramek tylko ich największa ilość ;)

ERNESTO

Wysłany: Czw Gru 06, 2012 21:55   

Zero dylematu. Najwyzsze zwyciestwo to 2:0, zwyciestwo z najwyzsza iloscia strzelonych bramek 4:3. To nie jest "globalne" ... kwestia nazewictwa. Najwyzsze zwyciestwo to mozna miec dylemat czy 5:0 czy 6:1 ... i wtedy owszem przyjmuje sie ilesc bramek strzelonych :)

Pozdro :)
[Profil] [PM]

Bianconeri

Wysłany: Czw Gru 06, 2012 22:03   

Ehh i co to przebywanie na obczyźnie robi z człowiekiem ... :p

ERNESTO

Wysłany: Czw Gru 06, 2012 22:09   

Raczej doswiadczenie zwiazane z FM (wczesniej CM) ;))

Pzdr
[Profil] [PM]

Forum kibiców Sandecji Strona Główna » Archiwum » KKS Sandecja Nowy Sącz » Podsumowanie rundy jesiennej 12/13
[ ZAMKNIĘTY ]