Wersja mobilna | Wersja domyślna
Forum kibiców Sandecji Strona Główna

Użytkownik:
Hasło:
Autologin:

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: internacionale
Nie Wrz 05, 2021 19:34
Nowa flaga - KONKURS !
Autor Wiadomość
1910...

Wysłany: Czw Paź 24, 2013 20:23   

Zróbmy tą flagę co nam szkodzi. Wstydu nie przyniesie. Tylko ten napis Lachy Sadeckie powinien być bardziej widoczny.
[Profil] [PM]

hanys
Oda do Śląskości

Wysłany: Czw Paź 24, 2013 20:24   

zrobmy sobie flage Lachy i bedziemy mieli znizki w Lachu na Batorego ;)

Śląskości Ty nad poziomy wyfurgnij

Hanys - uokryślyńy czowjeka, kery uod pokolyńůw mjyszko we Ślůnsku a mo śe za Ślůnzoka. Czynsto Hanys to je tyż Ślůnzok, kery mjyszko poza grańicůma Ślůnska. Pojyńće Hanys uobmyślili Poloki a wźyno śe uod mjymjeckigo mjůna Hans, co mjało uoznaczać, iże Ślůnzoki sům Mjymcůma. Mjało być uůne uobraźliwe, nale przijino śe skiż podkryślyńo uodrymbnośće Hanysůw.
[Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

www.megachem.pl

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Czw Paź 24, 2013 21:17   

Jakoś lepiej brzmi: Sądeckie Lachy, niż Lachy sądeckie.

damo_kks

Wysłany: Czw Paź 24, 2013 22:34   

[Profil] [PM] [E-mail]

fanatyk_ksp
fanatyk_ksp

Wysłany: Czw Paź 24, 2013 22:55   

Do kiedy można projekty wysyłać?

mirek678
mirek678

Wysłany: Czw Paź 24, 2013 23:08   

[quote="damo_kks"][url=http://img812.images...ct7.png]Obrazek[/URL]

[url=http://img41.imagesh...33v.png]Obrazek[/URL][/quo

Może mi sie wydaje ale na tych flagach Nowy Sacz napisany jest z małych liter ;)
[Profil] [PM] [E-mail]

rudeboyz

Wysłany: Czw Paź 24, 2013 23:08   

Kazek G f H napisał/a:
Odniesienie się do Lachów Sądeckich jest podkreśleniem "polskości" - (Lach - czytaj Polak).

Dawniej Górale z Podhala mianem "Lacha" określali ludzi nie stąd, nie górali, tym samym podkreślając odrębność swojej kultury. Również określenie "Lach" przypisywano ludziom z nizin.

Kazek G f H napisał/a:
Odniesienie się do Lachów Sądeckich jest podkreśleniem "polskości" - (Lach - czytaj Polak).

Dawniej Górale z Podhala mianem "Lacha" określali ludzi nie stąd, nie górali, tym samym podkreślając odrębność swojej kultury. Również określenie "Lach" przypisywano ludziom z nizin.

Lach,dla mieszkańców wschodu to Polak..dlaczego tak jest to temat rzeka..

Co do ewantualnej flagi Lachy Sądeckie..

LACH-POLAK

do 1939 roku ,ziemia sądecka była multikulturowa i multiwyznaniowa,mieszkali tu Łemkowie,Niemcy,Wołosi,Żydzi,Ruśini,Cyganie..i cholera wie jeszcze kto.
Główne religie to katolicyzm,prawosławie,protestantyzm i judaizm.
Na starych mapach jest fajnie uwzględnionie,przykłady:Chełmiec Polski-Chełmiec Niemiecki,Biczyce Polskie,Dąbrówka Polska,Dąbrówka Niemiecka..itd
Kim był Lach Sądecki? Lach był po prostu Polakiem,katolikiem..rdzennym mieszkańcem tej ziemi..podkreślającym swoją odrębność kulturową i religijną na każdym kroku...i nie ulegali oni obcym wpływom,i obcej kulturze.Trwali w swojej tradycji.
Lachami(Polakami)nas nazywali własnie osadnicy,element napływowy..
Na tej ziemi nie ma nic bardziej polskiego niż Lach..

Ktoś ma jakieś kulawe skojarzenia,sugeruje żeby zamiast rozkminek,doedukował się...
P.s. Dla rozjaśnienia,tak na szybko..
Kod:
Lachowie, Lachy – potoczna nazwa stosowana współcześnie przez Słowian wschodnich (Rosjan, Ukraińców, Białorusinów) oraz przez niektóre ludy tureckie na określenie Polaków jako jednostek lub całości narodu polskiego. Nazwy określające Polaków: wschodniosłowiańska Lach, wołoska i południowosłowiańska Ljach, bizantyjska Lechoi, litewskie określenie Polaków: Lenkas. Nazwy: węgierska Lendiel (Lengyel). Obecnie m.in. w następujących językach używa alternatywnej nazwy Polski odwołującej się prawdopodobnie do Lechitów: perskim (Lachistan lub Lahestân/لهستان), litewskim (Lenkija), tureckim (Lehistan), węgierskim (Lengyelország), wysokoislandzkim (Læsialand), ormiańskim (Lehastan/Լեհաստան), krymskotatarskim (Lehistan/Лехистан), kurdyjskim (Lêhistan/Леһьстан/لێهستان lub Lohêstan/Лоһестан/لۆهێستان), żmujdzkim (Lėnkėjė) i tadżyckim (Лаҳистон/لهستان/Lahiston).
Wiemy, że już na początku XI wieku nazwą "Laesar" (Lechici) określali Skandynawowie "Polan" gnieźnieńskich[15]. Według Karola Szajnochy oraz historyków skandynawskich imiona Lach i Wareg oznaczają w językach skandynawskich to samo towarzysza i sprzymierzeńca, forma Lach nosi jednak cechę daleko starszą od nazwy Wareg (IX w.): okazuje się, że polski Lech jest bratem, i to starszym Warega Rusa[16][17][18].
To ciągle jeszcze wstaje
[Profil] [PM]

damo_kks

Wysłany: Pią Lis 01, 2013 17:00   

[Profil] [PM] [E-mail]

xXkosiarzXx

Wysłany: Wto Lis 19, 2013 07:15   

super, ale ja bym zostawił sam napis "Królowie szachownicy" bo jak ktos wspomniał za dużo tych "Sandecji" i "KKS-ów" już mamy :)

a co powiecie na flage "Twierdza Nowy Sącz"?? Tylko grafik ze mnie zaden :D

rudeboyz

Wysłany: Wto Lis 19, 2013 09:23   

xXkosiarzXx,niby jaka twierdza? Jesteśmy nią? W czymkolwiek?
To ciągle jeszcze wstaje
[Profil] [PM]

KKS_FAN

Wysłany: Wto Lis 19, 2013 14:30   

rudeboyz napisał/a:
xXkosiarzXx,niby jaka twierdza? Jesteśmy nią? W czymkolwiek?

dokładnie, nic dodać nic ująć ;]
[Profil] [PM]

pasi

Wysłany: Wto Lis 19, 2013 20:49   

tło nie głupie ale za dużo tego wszystkiego ;) a po za tym lipny napis troszku ;) Ale brawo za chęci :)

lithium1989

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob Sty 11, 2014 23:11   

damo_kks napisał/a:
[url=http://img812.images...ct7.png]Obrazek[/URL]

[url=http://img41.imagesh...33v.png]Obrazek[/URL]

Świetny pomysł! Ja bym jednak zmienił kolor tła na biały zamiast czarnego. Nie bawiłbym się też w napisy u góry "Kolejowy Klub Sportowy" i "Sandecja Nowy Sącz", natomiast boki flagi przyozdobiłbym w elementy haftowane na strojach Lachów Sądeckich (oczywiście w niewielkim stopniu). Myślę, że pomysł na tego typu flagę jest na prawdę bardzo konkretny i nie widzę osobiście w tym nic ośmieszającego. Mamy piękną tradycję i piękną kulturę i na pewno nie mamy się czego wstydzić.

bear_ns

Wysłany: Nie Sty 12, 2014 15:22   

Zgadzam się z lithium1989, zdecydowanie pomysł konkretny i godny zrealizowania. Trzeba być dumnym ze swojej historii.
[Profil] [PM]

lithium1989

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 21:22   

Mniej więcej, osobiście widziałbym tak tą flagę. Oczywiście jest ona zrobiona zupełnie prymitywnie w paincie, natomiast chciałem w ten sposób nieco zobrazować o co mi dokładnie chodziło. Ozdoby po bokach to bukiet lachowski, dość powszechny w naszym regionie.
Od razu zaznaczam, żeby się nie spinać niepotrzebnie, bo zdanie decyzyjne będą miały osoby które są odpowiedzialne za zrobienie flagi.
Ja mogę od siebie zagwarantować, że na takową jestem w stanie rzucić grosza. :)

Forum kibiców Sandecji Strona Główna » Archiwum » Kibice » Nowa flaga - KONKURS !
[ ZAMKNIĘTY ]