Rejestracja stowarzyszenia |
Autor |
Wiadomość |
krzysiek186

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 15:22 Rejestracja stowarzyszenia
|
[Cytuj]
|
|
Byłem dziś z Sektą w KRS w Krakowie dowiedzieć się wszystkiego w sprawie rejestracji.
Jeżeli stowarzyszenie nie prowadzi działalności gospodarczej jest ZWOLNIONE Z OPŁAT związanych z rejestracja. Po złożeniu dokumentów, w czasie około 2 tygodni sąd w Krakowie rozpatruje je i odsyła do Nowego Sącza w celu uzyskania pozytywnej opinii od prezydenta miasta. Następnie dokumenty wracają do Krakowa i cała procedura powinna trwać jeszcze nie dłużej niż miesiąc.
Przed złożeniem dokumentów mogą one zostać na miejscu sprawdzone czy są kompletne i nie zawierają błędów, więc możemy uniknąć ich zwrotu i ponownego składania. |
|
|
|
 |
Bianconeri
|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 15:54
|
[Cytuj]
|
|
Brzmi ciekawie tylko jak w takim razie przy nie prowadzeniu działalności gospodarczej wygląda sprawa produkcji/sprzedaży akcesoriów/gadżetów itp. ?? orientuje się ktoś ?? |
_________________ GDZIE KUCHAREK SZEŚĆ TAM WIÓRY LECĄ |
|
|
|
 |
KrzysieKKS
~SekcjaTurystyczna~

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 16:05
|
[Cytuj]
|
|
Z tego co kiedyś mówił mi znajomy są dwie możliwości z czego właśnie jedna została wyżej opisana ale kwestia pamiątek raczej wtedy odpada a druga możliwość to z prowadzeniem działalności gospodarczej i to trochę dłużej trwa rejestracja itd. Dowiem się od niego dokładnie co i jak i jeszcze tu napisze. |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa albo cmentarz albo sława!
Przecież wrócą tamte lata,
tamte piękne złote dni.
O Królowo Tego świata tak
będziemy śpiewać Ci...
...::: Najlepsze Ciacha Małopolski :::... |
|
|
|
 |
hanys
Oda do Śląskości

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 17:14
|
[Cytuj]
|
|
nie musimy podpinac dzialanosci gospodarczej pod dzialalnosc stowaryszenia, nie musimy chyba tgo ujawniac;) np robi to sobie ktos prywatnie i tyle |
_________________ Nas nie obchodzi co o nas myślicie
My się bawimy i was pierdolimy
Śląskości Ty nad poziomy wyfurgnij
Hanys - uokryślyńy czowjeka, kery uod pokolyńůw mjyszko we Ślůnsku a mo śe za Ślůnzoka. Czynsto Hanys to je tyż Ślůnzok, kery mjyszko poza grańicůma Ślůnska. Pojyńće Hanys uobmyślili Poloki a wźyno śe uod mjymjeckigo mjůna Hans, co mjało uoznaczać, iże Ślůnzoki sům Mjymcůma. Mjało być uůne uobraźliwe, nale przijino śe skiż podkryślyńo uodrymbnośće Hanysůw.
 |
|
|
|
 |
Sekta
PCW-Gang`06

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 18:51
|
[Cytuj]
|
|
No to jak ktoś ma takiego kompetentnego znajomego (prawnika) to niech sie zapyta a jak nie to ja mogę w poniedziałek zadzwonić do KRS i się spytać albo krzysiek186 się tam przejdzie sam.
Jeżeli chodzi o dokumenty to raczej będziemy potrzebować pomocy fachowca, w KRS powiedzieli, że trzeb złożyć:
- 2 kopie formularza KRS-W20 i KRS-WK (można je przejrzeć tu: http://www.ms.gov.pl/krs/krs_formularze.shtml );
i tam jest napisane, że należy załączyć:
- 3 kopie statutu;
- Protokół z posiedzenia założycielskiego;
- uchwałę o powołaniu organizacji;
- listę założycieli (razem z ich dokładnymi danymi adres, pesel itd.);
- uchwałę o powołaniu zarządu;
- uchwałę o powołaniu komisji rewizyjnej;
te rzeczy trzeba będzie chyba skonsultować z jakimś prawnikiem, żeby wszystko było spisane tip-topowo :D |
|
|
|
 |
Bianconeri
|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 18:56
|
[Cytuj]
|
|
No trochę będzie "zabawy" z tym ale damy radę, musimy :) |
_________________ GDZIE KUCHAREK SZEŚĆ TAM WIÓRY LECĄ |
|
|
|
 |
KrzysieKKS
~SekcjaTurystyczna~

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 22:25
|
[Cytuj]
|
|
Z tego co pamiętam mając możliwość prowadzenia działalności gospodarczej mamy większe pole manewru w kilku innych ważnych kwestiach. Jak tylko dorwę tego chłopa to go dokładnie wypytam.
Myśle że na wtorkowym spotkaniu w gronie zarządu powinniśmy ustalić jakiś termin żeby się zebrać razem i to wszystko ruszyć bo papierkow to widze sporo będzie.
Byle do przodu :)) |
tamte piękne złote dni.
będziemy śpiewać Ci...
|
|
|
 |
krzysiek186

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 23:13
|
[Cytuj]
|
|
No to wiedz ze w przypadku stowarzyszenia prowadzącego działalność gospodarczą koszty związane z rejestracja wynoszą 1500 złotych :)
Wchodźcie na ta stronę która Sekta podał i analizujcie te dokumenty, bo nie będzie łatwo je poprawnie wypełnić. |
|
|
|
 |
KrzysieKKS
~SekcjaTurystyczna~

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 23:48
|
[Cytuj]
|
|
Myślę że niema co się przerażać kwestią finansową najważniejsze żeby mieć duże pole manewru do działania i zdobywania pieniędzy na działalność stowarzyszenia. Dlatego pasuje się dokładnie rozeznać które co oferuje przemyśleć we wspólnym gronie i podjąć decyzje. |
tamte piękne złote dni.
będziemy śpiewać Ci...
|
|
|
 |
małolat_19

|
Wysłany: Sob Cze 02, 2007 10:44
|
[Cytuj]
|
|
w sumie jest się co przerażać bo samo założenie działalności gospodarczej to h u j,gorzej jest ją utrzymać(wiem bo sam jestem na dz.g)..
Jeżeli chodzi o wypełnienie papierów to w momencie ,gdy będziemy mieli wszystkie Nasze dane ,obiekt lokalizacji itp.to znajde osobę ,która Nam to poprawnie wypełni..
Pozdro!.. |
_________________ Until they kill me,I'll be livin this life,I know U feel me.. |
|
|
|
 |
KrzysieKKS
~SekcjaTurystyczna~

|
Wysłany: Nie Cze 03, 2007 22:01
|
[Cytuj]
|
|
A więc z tego co się rozeznałem i dowiedziałem narazie niema co zakładać z działalnością gosp. Tak jak on stwierdził na poczatek prosciej nam będzie uporać sie z tym bez działalności gosp.(gł. chodzi o papiery do wypełnienia itp.) i latwiej utrzymać. Rożnic wiele nie ma i dla kogoś początkującego lepsze jest to bez działalności. W razie potrzeby będzie można zmienić na takie z działalnością, ale wątpie w taką potrzebe...:) |
tamte piękne złote dni.
będziemy śpiewać Ci...
|
|
|
 |
hanys
Oda do Śląskości

|
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 07:41
|
[Cytuj]
|
|
na wczorajszym spotkaniu obecnych bylo 15 os, nie wszyscy jeszcze podpisali liste osob zalozycieli Stowarzyszenia,
2 os maja sie rozeznac co i jak z papierami i jak to bedzie zalatwione rejestrujemy stowarzyszenie
Przypominam ze nie wszyscy jeszcze wplacili kase na maj!!! |
Hanys - uokryślyńy czowjeka, kery uod pokolyńůw mjyszko we Ślůnsku a mo śe za Ślůnzoka. Czynsto Hanys to je tyż Ślůnzok, kery mjyszko poza grańicůma Ślůnska. Pojyńće Hanys uobmyślili Poloki a wźyno śe uod mjymjeckigo mjůna Hans, co mjało uoznaczać, iże Ślůnzoki sům Mjymcůma. Mjało być uůne uobraźliwe, nale przijino śe skiż podkryślyńo uodrymbnośće Hanysůw.
 |
|
|
|
 |
internacionale

|
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 09:23
|
[Cytuj]
|
|
Byłem przed chwilą w sądzie na Wólkach w tym niby sądeckim oddziale KRSu. Pani która siedziałe w pokoju nr 12 na pierwszym piętrze (dokładnie tam jest ten oddział) powiedziała że ona jest tylko od tego aby wydawać zaświadczenia i odpisy (są to dokumenty które się otrzymuje już po zarejestrowaniu stowarzyszenia). Niestety nie potrafiła mi pomóc w sprawie wniosku i nie potrafiła odpowiedzieć na żadne pytanie ponieważ nigdy tym się nie zajmowała (ale przynajmniej była miła i kulturalna). Podała mi adres z kim się kontaktować ale w Krakowie:
Sąd Rejonowy
dla Krakowa-Śródmieścia
Wydział XII Gospodarczy
Krajowy Rejestr Sądowy
ul. Przy Rondzie 7
31-547 Kraków
tel. 012 619 51 81 lub 012 619 57 37 (pod tymi numerami telefonu uzyskamy informacje na temat wypełnienia dokumentów) |
|
|
|
 |
YG-US
YG'04
|
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 22:20
|
[Cytuj]
|
|
hanys napisał/a: | na wczorajszym spotkaniu obecnych bylo 15 os, nie wszyscy jeszcze podpisali liste osob zalozycieli Stowarzyszenia,
2 os maja sie rozeznac co i jak z papierami i jak to bedzie zalatwione rejestrujemy stowarzyszenie
Przypominam ze nie wszyscy jeszcze wplacili kase na maj!!! |
Ja jako kuzyn K.Zyzaka ktory jest w sowarzyszeniu a jest za granica w nastepnym tygodniu ureguluje jego skladki i zaplace za 2 miesiace z gory z tym wlacznie:) pozdro |
|
|
|
 |
hanys
Oda do Śląskości

|
Wysłany: Czw Cze 07, 2007 08:19
|
[Cytuj]
|
|
On sie chyba jeszcze nie podpisal na liscie osob zalozycieli.... |
 |
|
|
|
 |
|