Wersja mobilna | Wersja domyślna
Forum kibiców Sandecji Strona Główna

Użytkownik:
Hasło:
Autologin:

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: internacionale
Nie Wrz 05, 2021 19:37
Ceny biletów w rundzie wiosennej sezonu 2009/2010
Autor Wiadomość
Kilinskiego 47

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw Sty 22, 2009 11:54   Ceny biletów w rundzie wiosennej sezonu 2009/2010

Witam

Chciałem poruszyć temat cen biletów na mecze Sandecji. Wszystkim zależy nam, aby mecze Sandecji cieszyły się jak największym zainteresowaniem w naszym mieście i okolicach, żeby osiągnąć stałą frekwencję na poziomie co najmniej 2-3 tysięcy widzów na meczu, bo jak wiadomo z tego moga wyniknać same pozytywne rzeczy (wykreowanie marki klubu, potencjalne zainteresowanie sponsorów itd...).

Bardzo ważną rzeczą w drodze do osiągnięcia tego celu są ceny biletów.
Obecnie te ceny są dość wysokie według mnie jak na II ligę - 12 złotych, 10 złotych i 2 (albo 5?) złotych do klatki, która i tak zazwyczaj jest pustawa...

Dobrym przykładem tego jak obniżenie cen biletów może wpłynąć na wzrost frekwencji jest Górnik Zabrze - o ilę się nie mylę to część biletów kosztowała tam 5 lub na 10 złotych (na mecze Ekstraklasy!!!), wynikiem tego był pełen stadion w większość spotkań i frekwencja 15-17 tysięcy, kiedy wcześniej nie sięgałą ona 10 tysięcy.

Obnieżenie cen biletów wcale nie wiązałoby się z obniżeniem wpływów do klubowej kasy!
Po pierwsze, byłby to znakomity ruch marketingowy nowych władz klubu - co ma zachęcić ludzi do przyjścia na stadion jak nie pozytywna atmosfera wokól klubu - wzmacnianie składu, zapowiedź walki o I ligę, znane nazwiska w składzie (to co się obecnie dzieje) oraz obniżenie cen biletów na "dzień dobry"?

Nie mówię, że to powinna być jakaś obniżka o 50 % czy coś takiego. Ja zaproponowałbym ceny biletów na poziomie - 9 złotych (normalny) oraz 7 złotych (ulgowy). W porównaniu ze stanem obecnym jest to obnizka o 3 złote, a zmiana "wizualna" tych cen jest znacząca. Po pierwsze, nie jest przekroczona "magiczna granica" 10 złotych (łatwiej uzbierać 9 złotych z jakiś drobniaków niż pożegnać się z szeleszczącą dyszką)

Inną sprawą jest to,że Sącz nie jest miastem bogatym, to raczej średnio zamożny region więc i to trzeba mieć na uwadze, że tu ludzie zarabiają mniej.

Według mnie taka obniżka dość powaznie zwiększyłaby frekwencję (szczególnie teraz na poczatku tej rundy, kiedy zapewne pojawiły się wielu chętnych "zobaczyć" jak wygląda gra Sandecji po takiej przebudowie składu, i dobrze by było sprawić żeby ci ludzie przychodzi na kolejne mecze i to już nie tylko w roli takich średnio zaangażowanych obserwatorów - przyjdą raz, drugi, trzeci - to wciąga:))

Co więcej, według mnie wpływy to budżetu klubowego nie byłyby mniejsze, a nie wykluczone że nawet i większe.

Podobno nowy zarząd jest otwarty na współpracę, sugestie i są to ludzie otwarci na dyskusję i argumenty.

Co o tym sądzicie? Może warto zaproponować coś takiego włodarzom klubu? Myślę, że ten "plan" jest ciekawy i nie jest pozbawiony szans na realizację, może Stowarzyszenie mogłoby coś takiego podsunąć pod rozwagę zarządowi?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez DNL Sro Lip 29, 2009 20:15, w całości zmieniany 1 raz  
[Profil] [PM] [E-mail]

radziufan
from cradle to grave

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 12:04   

Myśle że jest to rzeczywiście dobry pomysł, zmiana taka przede wszystkim zadziałałaby psychologicznie. Ludzie otrzymaliby wyrażny sygnał iż klub chce ich zachęcic do przyjścia na stadion.
Inną sprawą jest czy obecni włodarze zgodzą się na takowy pomysł, przy ostatnim zarządzie to nie działało gdyz wg moich informacji były sugestie ze strony Stowrzyszenia by ceny zmienić. No ale teraz w klubie idzie ku dobremu więc może i to da się przedyskutować. Kolejny temat na sobote....zapraszamy wszystkich

Ja mam natomiast inną propozycję którą tez poruszę w sobotę, członkowie Stowarzyszenia posiadają legitymacje członkowskie, fajnie byłoby by taka legitymacja uprawniała do zakupu biletu ulgowego na mecz lub promocyjnej ceny karnetu na całą runde. Uzasadnienie jest bardzo proste, osoby będące w Stowarzyszeniu pomagają klubowi jeżeli nie bezpośredniio materialnie to ogólnie promując jego marke a nie każdy z członków Stowarzyszenia może kupić bilet ulgowy. Myśle że taki ruch zachęciłby do wstępowania do Stowarzyszenia starszych kibiców.

Pozdrawiam:)

internacionale

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 12:05   

Niezła sugestia. Ja ze swojej strony dodam, że Stowarzyszenie zadba o to, aby taka propozycja została złożona na piśmie do władz klubu. Porozmawiamy o tym na najbliższym spotkaniu w sobotę.
[Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

major

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 12:32   

Bardzo dobry pomysł. Ja byłbym w stanie zapłacić nawet o wiele więcej aby obejrzeć mecz ukochanego klubu, ale te ceny mogą odstraszać potencjalnych nowych bywalców stadionu przy Kilińskiego. Przypomnę że jeszcze w rundzie jesiennej 2007 ceny biletów wynosiły 5 i 8 zł. Na wiosnę zaskoczono nas podwyżką na 8 i 10, a w poprzedniej rundzie juz na 10 i 12. Koniec tych podwyżek i wreszcie jakaś obniżka, byłyby czytelnym znakiem że klub chce żeby mecze Sandecji cieszyły się jak największym zainteresowaniem, a jego głównych celem nie jest zdzieranie kasy z wiernych kibiców;) Myślę że nawet niewielka obniżka, przełożyłaby się na zauważalny wzrost frekwencji.

DNL

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 12:52   

major999 napisał/a:
Myślę że nawet niewielka obniżka, przełożyłaby się na zauważalny wzrost frekwencji.

Zważając na to, że w przyszłej rundzie będziemy walczyć o awans, myślę że i bez obniżki cen biletów frekwencja się poprawi, co nie znaczy że obniżka byłaby zła.
Jednak ewentualny wzrost liczby kibiców nie będzie spowodowany tylko tymi niższymi cenami.
[Profil] [PM]

pasiasty
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 15:33   

Biorac pod uwage dzisiejsza sytuacje ekonomiczna, ktora choc wydaje sie nas nie dotyczyc, juz wyraznie wplynela na ceny wielu towarow, ktore ida w gore wraz z euro, nie wiem, czy zarzad bedzie sklonny do rozwazenia takiej propozycji.

Poza tym z tego co wiem, wyzsza frekwencja = wieksza liczba wymaganych ustawowo ochroniarzy.

Co do znizki dla stowarzyszenia - czy czlonkowie klubu maja taka znizke? Jesli nie, to to bylby dobry krok do tego, aby wiecej kibicow zapisywalo sie rowniez do klubu, zeby kibice mieli wplyw na to, co sie dzieje bezposrednio w Sandecji.

Bianconeri

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 16:08   

O obu sprawach (obniżka cen biletów jak i zniżki na legitymacje), jak i o wielu innych, rozmawiałem już wielokrotnie jak tylko była okazja, porozmawiać można i kolejny raz :) szczególnie że władze są nowe.

krochmal

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 18:46   

Pomysł jak najbardziej. Byłoby to zupełnie coś nowego w Sączu :) zamiast podnosić obniżamy, Tylko pytanie - czy w dobie kryzysu i rosnących kosztów dosłownie wszystkiego zarządzający zgodzą się na taki ruch...
[Profil] [PM] [E-mail]

Masahiko

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 18:51   

krochmal napisał/a:
Tylko pytanie - czy w dobie kryzysu i rosnących kosztów dosłownie wszystkiego zarządzający zgodzą się na taki ruch...

Danek ma głowę na karku. Jeśli przedstawi się jakiś mały kosztorys to kto wie. Każdy chce na początku pracy złapać plusa u kibiców ;)
[Profil] [PM]

Kilinskiego 47

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw Sty 22, 2009 18:56   

pasiasty napisał/a:

Poza tym z tego co wiem, wyzsza frekwencja = wieksza liczba wymaganych ustawowo ochroniarzy.

To nie może być prawdą z jednego, bardzo prostego powodu. Mianowicie oznaczałoby to, że organizator imprezy masowej musi znać liczbę uczestników (w tym przypadku widzów) już przed jej rozpoczęciem:).
Nie ma aktu prawnego na podstawie, którego jakikolwiek urząd byłby Ci w stanie powiedzieć czy na mecz przyjdzie widzów 500 czy 5000.

Istnieją tylko przepisy co do bezpieczeństwa imprez masowych, które przy organizacji meczów tak czy inaczej trzeba spełnić, a frekwencja jest tu sprawą wtórną.

[ Dodano: 2009-01-22, 19:00 ]
krochmal napisał/a:
Pomysł jak najbardziej. Byłoby to zupełnie coś nowego w Sączu :) zamiast podnosić obniżamy, Tylko pytanie - czy w dobie kryzysu i rosnących kosztów dosłownie wszystkiego zarządzający zgodzą się na taki ruch...

ALE dlaczego automatycznie wiążecie to ze spadkiem przychodów dla klubu?!

To ma właśnie przynieść sytuację odwrotną lub co najmniej utrzymać obecne wpływy do kasy klubowej ze sprzedaży biletów.

To jest właśnie odpowiedź na kryzys. Skoro wszystko drożeje to tym bardziej trzeba obniżyć cenę żeby ludzi było stać przyjść na mecz.
[Profil] [PM] [E-mail]

pasiasty
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 19:00   

Pomylilem sie. Zdaje sie dopiero, gdyby chciano zwiekszyc w licencji maksymalna pojemnosc stadionu.

krochmal

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 19:15   

Kilinskiego 47 napisał/a:

ALE dlaczego automatycznie wiążecie to ze spadkiem przychodów dla klubu?!

To ma właśnie przynieść sytuację odwrotną lub co najmniej utrzymać obecne wpływy do kasy klubowej ze sprzedaży biletów.

To jest właśnie odpowiedź na kryzys. Skoro wszystko drożeje to tym bardziej trzeba obniżyć cenę żeby ludzi było stać przyjść na mecz.

Ja nie napisałem, że to ma być spadek przychodów, nie. Chodzi mi o to, że mogą się bać zaryzykować - nigdzie nie jest powiedziane, że obniżenie cen biletów przy np (odpukać) kiepskiej grze piłkarzy zwiększyłoby widownię.
Ale to tylko gdybanie i jak pisał Masahiko - ja też wierzę w nowe władze :)
[Profil] [PM] [E-mail]

Dziekan
MDMA

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 21:54   

10zł za bilet ulgowy na mecz, 15 zł za bilet do kina hmmm, srednio 2 mecze w miesiącu . Potworny wydatek.

Jeśli dzięki temu na stadion ma przychodzić rzesza Małyszów "bo tanio to ja jestem za utrzymaniem obecnych cen biletów i ew. nie podnoszeniu ich w 1 lidze.
[Profil] [PM] [E-mail]

Bzymcio

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw Sty 22, 2009 22:21   

Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić "okres próbny".

Dajmy na to... 3 miesiące bilety będą tańsze, wtedy zobaczy się czy jest to opłacalne, czy Klub na tym traci.

Jednak trzeba wziąć również pod uwagę to, że ludzie zaczną przychodzić na stadion ze względu na dobrą grę i walkę o I ligę. Wtedy wydaje mi się, że opłacałoby się to Klubowi P

Pozdrawiam :)

Boczek_YG
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 22:48   

Jestem pewien , że jak będą odpowiednie wyniki sportowe , to i cena biletów nie odstraszy kibica na przyjście na stadion . Dla niektórych i 2 zł jest za dużo ...

Forum kibiców Sandecji Strona Główna » Archiwum » KKS Sandecja Nowy Sącz » Ceny biletów w rundzie wiosennej sezonu 2009/2010
[ ZAMKNIĘTY ]