Przesunięty przez: internacionale Nie Wrz 05, 2021 19:30 |
Sandecja,nasi kibice - stare wycinki z gazet, mecze,relacje. |
Autor |
Wiadomość |
RydzSmigly

|
|
|
|
 |
Blendzior
GF
|
|
|
|
 |
internacionale

|
Wysłany: Pią Lip 17, 2009 20:58
|
|
|
Pozwoliłem sobie przenieść ten (napewno ciekawy) temat do działu KIBICE.
Ja sam z tamtego okresu mam jedynie bilety zachowane więc nie dołączę do grona osób podejmujących tutaj dyskusję.... |
|
|
|
 |
krzysiek186

|
|
|
|
 |
PROSTO.
|
Wysłany: Sob Lip 25, 2009 13:14
|
|
|
Fajnie tak poprzypominać sobie stare czasy :D tutaj co artykuł to o Andrzeju Doruli "łowca bramek" |
|
|
|
 |
olokrk
|
Wysłany: Pon Lip 27, 2009 11:57
|
|
|
dorula i głuch pamietam |
|
|
|
 |
narkins
|
|
|
|
 |
RydzSmigly

|
|
|
|
 |
KrzysieKKS
~SekcjaTurystyczna~

|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 19:48
|
|
|
W trakcie meczu Sandecja - "Makkabi" Jasło (3:0) doszło do nieprzyjemnych zajść na boisku. Do ostrej gry gości dostroili się kibice Sandecji wszczynając na boisku bójkę. Zajścia te były ostro komentowane w artykułach prasowych, które ukazały się pod tytułami rzucającymi niezbyt dobre światło na wyrobienie sportowe sądeckiej publiczności jak np. "Znowu bójka na boisku w Nowym Sączu" , "Sukces paryski i wstyd nowosądecki", "Łobuzeria hula na boiskach" , "Czy siatki druciane mają odgradzać piłkarzy od publiczności?". Efektem tych nieprzyjemnych wydarzeń byli liczne kary dyskwalifikacji jakie posypały sie m.in. na zawodników Sandecji a klubowi nałożono karę pieniężną w wysokości 25 zł z zastrzeżeniem, że w razie powtórzenia się jakichkolwiek zajść, boisko zostanie zamknięte. (X1937r.)
*
"Czego już nie kradną" pisze prasa podając, że do zamkniętego stadionu Sandecji zakradli sie nieujawnieni dotychczas sprawcy i skradli figurę mosiężną o wadze 130 kg - załadowali łup na furmankę i odjechali w nieznanym kierunku (27.03.1938)
*
W "Echu Krakowa" czytamy: "Kibice Sandecji wynajęli 13 samochodów ciężarowych i pojechali do Okocimia, by dopingować swą drużynę" (Echo Krakowa 14.07.1952r.)
*
W 1976 roku odbyło się wspólne posiedzenie zarządu największych klubów piłkarskich województwa nowosądeckiego, Sandecji i Glinika Gorlice. Tematem posiedzenia było nawiązanie szeroko pojętej współpracy między klubami. Jak wykazuje życie współpraca ta zakończyła się wraz z zakończeniem posiedzenia! (zap. kron. 1976)
*
"... W swym pierwszym starcie o mistrzowskie punkty Sandecja spotkała się z Wisłą Zakopane, pokonując ją 3:1 przy czym w wyprawie do stolicy Tatr towarzyszyła Sandecji grupa 500 wiernych kibiców, którzy już później każdorazowo zagrzewali do walki swych pupili, korzystając z usług popularnego wówczas i jedynego środka transportu jakim były ... wysłużone samochody ciężarowe.
Dzięki tej sprzyjającej atmosferze wytworzonej przez liczną grupę oddanych kibiców, piłkarze kończą rozgrywki nie ponosząc ani jednej porażki i zapewniają sobie jednocześnie prawo gry o awans do klasy "A"(1946)
źródło: książka, "75 lat Komunikacyjnego Klubu Sportowego "SANDECJA" 1910-1985" wyd. 1986r |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa albo cmentarz albo sława!
Przecież wrócą tamte lata,
tamte piękne złote dni.
O Królowo Tego świata tak
będziemy śpiewać Ci...
...::: Najlepsze Ciacha Małopolski :::... |
|
|
|
 |
Masahiko
|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 02:21
|
|
|
Taki krótki opisik spotkania z 1960r. znalazłem.
http://img193.imageshack.us/i/mecz1g.jpg/ - pierwsza część opisu wraz z tabelką
http://img685.imageshack.us/i/mecz2.jpg/ - druga część opisu |
_________________ "Mówi się, że każdy, kto daje ludziom złudzenie, że myślą, będzie przez nich kochany, każdy zaś, kto rzeczywiście sprowokuje ich do myślenia, zostanie znienawidzony" - Glenn Tinder |
|
|
|
 |
Mileniak
|
|
|
|
 |
KrzysieKKS
~SekcjaTurystyczna~

|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 23:15
|
|
|
"... Nie znając jeszcze dokładnie arkanów sztuki piłkarskiej, ale mając już niezbędne rewizyty umożliwiające jej uprawianie - obrano barwy klubowe jako CZERWONO - NIEBIESKIE, które jednak z biegiem lat uległy kolejnym zmianom, początkowo na CZARNO - ZIELONE, by ostatecznie przywdziać kostiumy CZARNO - BIAŁE odpowiadające barwom patronującej klubowi Federacji "Kolejarz"..."
Ładne barwy mieliśmy z biegiem lat:)
Jak będę miał więcej czasu poszukam czegoś na temat pytania Masahiko z shoutboxa.
"Czy Sandecja nazywała się kiedyś oficjalnie "Kolejarz"?? dokładnie to chodzi mi o rok 1953. takie coś znalazłem w dzienniku polskim z 1953 : http://img205.imageshack.us/i/kolejarz.jpg/ ale już w 1960r. mamy nazwę Sandecja :) http://img695.imageshack.us/i/sandecja.jpg/ " (pytanie Masahiko)
Pozdrawiam |
tamte piękne złote dni.
będziemy śpiewać Ci...
|
|
|
 |
Masahiko
|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 23:21
|
|
|
Krzyśku czy tę książkę można dostać gdzieś w bibliotece czy znajduję się ona w Twoich prywatnych zbiorach?
Co do pytanie to spróbuje zawęzić Ci trochę pole i poprzeglądać gazety z kolejnych lat po 53 roku. Myślę że wtedy odgadniemy o jaki rok chodzi, o jaką zmianę nazwy i dlaczego do tego doszło :) pozdrawiam. |
_________________ "Mówi się, że każdy, kto daje ludziom złudzenie, że myślą, będzie przez nich kochany, każdy zaś, kto rzeczywiście sprowokuje ich do myślenia, zostanie znienawidzony" - Glenn Tinder |
|
|
|
 |
KubaNS
|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 23:34
|
|
|
W bibliotece sie nie spotkalem. Sa to cytaty z ksiazki wydanej na 75 lecie bodajze, ktora zawiera wiecej historycznych ciekawostek niz ta ktora wydana zostala np. na 90 lecie
Sporo z tych rzeczy naprzepisywalem sie w gazetce Bialo- Czarni w rubryce "Zdarzylo sie w..."
Co do pytania to rowniez postaram sie odpowiedziec ;) |
_________________ A gdybym miał urodzić się znów.. To tylko w Sączu i tylko tu... |
|
|
|
 |
KrzysieKKS
~SekcjaTurystyczna~

|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 23:41
|
|
|
Tak jest to część moich zbiorów:) książkę znalazłem na allegro (wcześniej widziałem ja tylko raz i to dawno temu) sprzedający był z Sącza więc łatwo udało się dogadać. Jeśli wierzyć temu co mówił poprzedni właściciel to nakład w jakim została wydana to 1000 sztuk.W żadnej bibliotece jej nie widziałem mimo że szukałem w różnych nie tylko w Sączu.
Dokładnie tak jak napisał Kuba:)
Tak na szybko pierwsze wzminaki o "Kolejarzu" zaczynają się od roku 1953 kończą mniej więcej w 1963 kiedy w tym właśnie roku klub przyjmuje nową nazwę "Komunikacyjny Klub Sportowy "SANDECJA"". Chociaż i później przy różnych sekcjach sportowych przy Sandecji przewija się "Kolejarz" :)
Na dzisiaj tyle:) |
tamte piękne złote dni.
będziemy śpiewać Ci...
Ostatnio zmieniony przez KrzysieKKS Pon Lis 23, 2009 23:43, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|