Wersja mobilna | Wersja domyślna
Forum kibiców Sandecji Strona Główna

Użytkownik:
Hasło:
Autologin:

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: internacionale
Nie Wrz 05, 2021 19:37
Sandecja - Flota Świnoujscie
Autor Wiadomość
x_cite

Wysłany: Sob Lis 21, 2009 18:55   

I liga: beniaminek "wskoczył" do czołówki
pb /14:03
Sobotni zaległy mecz Sandecji Nowy Sącz z Flotą Świnoujście (1:0) był ostatnim tegorocznym spotkaniem Unibet 1. ligi piłkarskiej. Rozegrano w sumie 19 kolejek, w tym dwie awansem z rundy wiosennej. Pierwszoligowcy wrócą na boisko dopiero 6 marca, czyli za 105 dni.
Po letnich i jesiennych meczach zgodnie z przewidywaniami na czele znajduje się mistrz pierwszoligowych rozgrywek z poprzedniego sezonu Widzew Łódź (zdegradowany karnie za przypadki korupcji), który o sześć punktów wyprzedza rewelacyjnego beniaminka Pogoń Szczecin, a o siedem lokalnego rywala - ŁKS.

Widzewiacy odnieśli 12 zwycięstw (najwięcej w lidze) i przegrali tylko dwa razy - z Dolcanem Ząbki i MKS Kluczbork. Wiosenną serię meczów rozpoczną jednak od dwóch trudnych wyjazdowych spotkań - z rywalem zza miedzy oraz Wartą Poznań.
Zwraca uwagę metamorfoza, jaką w trakcie rundy jesiennej przeszedł ŁKS. Narzekający na ogromne problemy finansowe łodzianie zaczęli rozgrywki bardzo słabo (m.in. porażki po 1:4 z GKS Katowice i Sandecją Nowy Sącz), ale finisz mieli piorunujący. Wygrali pięć ostatnich meczów, strzelając w nich 17 goli.

Największą niespodzianką jest dopiero piąte miejsce spadkowicza z ekstraklasy Górnika Zabrze (10 punktów straty do lidera). Naszpikowana ligowymi gwiazdami, ale osłabiona licznymi kontuzjami drużyna Ryszarda Komornickiego miała fatalną końcówę 2009 roku. Zabrzanie w ostatnich sześciu meczach zdobyli zaledwie dwa punkty.

Znacznie poniżej oczekiwań spisały się również drużyny, które w poprzednim sezonie prawie do końca walczyły o awans do ekstraklasy: Znicz Pruszków i Podbeskidzie Bielsko-Biała. W drugim przypadku nie pomogło wzmocnienie składu m.in. znanymi z ekstraklasy Dariuszem Kołodziejem i Piotrem Rockim. Niespodzianką jest również zaledwie 13. miejsce Górnika Łęczna, który przed sezonem marzył o awansie do ekstraklasy.

Walka o dwa premiowane awansem miejsca zapowiada się wiosną bardzo ciekawie. O tym celu może myśleć nawet dziewiąta w tabeli Warta Poznań (sześć punktów straty do drugiej lokaty).

Bardziej klarowna sytuacja wytworzyła się na dole tabeli. Zamykające stawkę Stal Stalowa Wola i Motor Lublin tracą do bezpiecznego miejsca aż dziesięć punktów, co stawia oba zespoły w arcytrudnej sytuacji. Lublinianie popisali się niechlubnym wyczynem - ani razu nie wygrali na własnym boisku.

Łącznie z 1. ligi spadną cztery zespoły - oprócz wspomnianej dwójki zagrożone są Znicz Pruszków, Wisła Płock, MKS Kluczbork, Podbeskidzie Bielsko Biała i Górnik Łęczna.

Zaległy mecz 19. kolejki:

Sandecja Nowy Sącz - Flota Świnoujście 1:0 (1:0)
Bramka: Dariusz Gawęcki (32)
Żółte kartki: Maciej Bębenek, Jano Froehlich, Rafał Berliński - Dawid Kubowicz, Arkadiusz Sojka, Grzegorz Skwara, Damian Staniszewski, Marek Niewiada.
Czerwona kartka: Sebastian Fechner (87, FLOTA).
Sędzia: Jacek Zygmunt (Jarosław).
Widzów: 3500.

źródło:onet.pl
[Profil] [PM]

x_cite

Wysłany: Sob Lis 21, 2009 19:01   

http://fsns.pl/index.html...i&nrwiad=363334
[Profil] [PM]

Kilinskiego 47

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob Lis 21, 2009 19:09   

x_cite napisał/a:
http://fsns.pl/index.html?id=wiadomosci&nrwiad=363334

Kto to pisał? Liczba widzów zaniżona prawie dwukrotnie... Styl i "ogólny wydźwięk" też pozostawiają wiele do życzenia.
[Profil] [PM] [E-mail]

x_cite

Wysłany: Sob Lis 21, 2009 19:19   

Zobacz na inicjały pod artykułem....kiedyś takie widywałem często z Gazecie Krakowskiej (Nowosądeckiej), ale ten Pan redaktor tam już nie pracuje.
[Profil] [PM]

x_cite

Wysłany: Sob Lis 21, 2009 20:26   

jest już materiał na tv-ns

http://tv-ns.pl/sport/material/2124/1.html
[Profil] [PM]

Masahiko

Wysłany: Sob Lis 21, 2009 20:56   

x_cite napisał/a:
Zobacz na inicjały pod artykułem....kiedyś takie widywałem często z Gazecie Krakowskiej (Nowosądeckiej), ale ten Pan redaktor tam już nie pracuje.

fot.HSZ. Jesteś pewien że jest on również autorem tego tekstu?

x_cite

Wysłany: Sob Lis 21, 2009 21:13   

Nie wiem Masahiko:) mogę się tylko domyślać;) A na Naszej stronie głównej admin umieścił Sandecję na 4 lokacie;)
[Profil] [PM]

Milosz_1910
milosz_1910

Wysłany: Sob Lis 21, 2009 21:20   

Na zauważyliscie jak po strzeleniu bramki nasz spiker glosno pociagnal Dariuuuuuuusz i odpowiedzielismy mu Gawęcki i tak bylo 2 razy.....Bardzo fajnie to wyszlo i mysle ze powinno byc tak na kazdym meczu...Moze ktos zaproponowac to temu wlasnei Panu?? Moze ktoś ma z nim znajomosci i mogl by to zrobic ??

Naprawde byloby fajnie:)
nasz sądecki KKS!!;)
[Profil] [PM]

Masahiko

Wysłany: Sob Lis 21, 2009 21:23   

x_cite napisał/a:
Nie wiem Masahiko:) mogę się tylko domyślać;)

OK. Ciekawa sprawa. Będę się musiał dowiedzieć :)

x_cite

Wysłany: Sob Lis 21, 2009 21:24   

Na sektorze C slabo był słychać spikera....poległo nagłośnienie!:) Zresztą nagłośnienie to żenada na Naszym stadionie...ale to nie w tym wątku
[Profil] [PM]

x_cite

Wysłany: Sob Lis 21, 2009 21:25   

Masahiko napisał/a:
x_cite napisał/a:
Nie wiem Masahiko:) mogę się tylko domyślać;)

OK. Ciekawa sprawa. Będę się musiał dowiedzieć :)

Styl tego artykułu fatalny!
[Profil] [PM]

DNL

Wysłany: Sob Lis 21, 2009 21:32   

x_cite napisał/a:
jest już materiał na tv-ns
http://tv-ns.pl/sport/material/2124/1.html

A było tak pięknie... Jednak znowu muszę słuchać 'szczałów' i 'wreście', echhh.
[Profil] [PM]

Masahiko

Wysłany: Sob Lis 21, 2009 21:37   

x_cite napisał/a:

Styl tego artykułu fatalny!

Stąd też moje wątpliwości by pisał to Pan HSZ :)

Ja również chciałbym złożyć serdecznie gratulacje drużynie za zwycięstwo w tym spotkaniu i za znakomitą postawę w rundzie jesiennej. Dzięki tym kilkudziesięciu osobom, kilka tysięcy osób czekało dwa tygodnie na każdy kolejny mecz, ekscytowało się każdą nowinką, zaczęło dostrzegać jaką frajdą może być kibicowanie i jak to jest gdy Twoja drużyna z Twojego miasta odnosi sukcesy na arenie ogólnopolskiej. Niesamowite doświadczenie. Nawet gdybym chciał to nie mogę znaleźć elementu, który nie wpasowałby się w ten obraz - piłkarze, trenerzy, działacze (ze zdecydowanie najlepszym Prezesem jakiego Sandecja mogła mieć - Panem Dankiem), dziennikarze (zwłaszcza tv-ns i Pan Weimer), oraz niesamowici i spontaniczni kibice. Wszystko w końcu zadziałało tak jak powinno i okazało się, że jednak takie rzeczy są możliwe. Myślę że teraz jest odpowiedni czas na cieszenie się tym efektem, a pozostałe sprawy można na chwilę odłożyć na boczny tor.

PS. Odnośnie wzmocnień - myślę że wspominanie o nich teraz jest pewnym nietaktem w stosunku do piłkarzy. Wykonali kawał dobrej roboty i takie pisanie o kilku wzmocnieniach jest chyba nie na miejscu. Myślę że każdy z nich zasługuję, aby na wiosnę znów pięknie grać przy Kilińskiego :)

Milosz_1910
milosz_1910

Wysłany: Sob Lis 21, 2009 21:56   

Proszę o skomentowanie tego co pisalem powyzej:)..pzdr:]
nasz sądecki KKS!!;)
[Profil] [PM]

DNL

Wysłany: Sob Lis 21, 2009 21:57   

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem o transferach.
Nigdy nie jest tak dobrze, by nie mogło być lepiej, najlepiej budować drużynę stopniowo. Właśnie powinno się robić 1-2 transfery na rundę, wtedy jest jakaś ciągłość, świeżość.
Poza tym, nowy piłkarz nie oznacza, że z tamtego się rezygnuje i wyrzuca. A i nikt nikogo nie będzie trzymał za zasługi ;)

Zdrowa rywalizacja to podstawa i klucz do sukcesu.

Wystarczy spojrzeć na Cracovię, kiedyś mieli zajebistą pakę, zamiast dołożyć 1-2 klasowych piłkarzy pogrążyli się w marazmie i teraz trzeba wymienić praktycznie cały skład (ich trener mówi, że z kadry 25 zawodników jedynie 1/3 nadaje się na 1 ligę).
[Profil] [PM]

Forum kibiców Sandecji Strona Główna » Archiwum » KKS Sandecja Nowy Sącz » Sandecja - Flota Świnoujscie
[ ZAMKNIĘTY ]