Wersja mobilna | Wersja domyślna
Forum kibiców Sandecji Strona Główna

Użytkownik:
Hasło:
Autologin:

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: internacionale
Nie Wrz 05, 2021 19:38
Szanse na awans?
Autor Wiadomość
casanunda
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 10:58   

Powiekszona liga to ulubiony temat zastepczy kibicow :)

Duzo wazneijszym problemem jest dluga przerwa miedzy sezonami (i miedzy rundami) oraz brak wystarczajacej infrastruktury treningowej (tak dla 1 druzyny jak i dla druzyn juniorskich). Kluby nawet jesli maja boiska - to nie sa one dostosowane do trenowania w zimie.

Ostatni sezon udowania, ze nasza liga moze byc ciekawa do ostatniej kolejki. Walka o mistrza, o puchary trwala do konca, kluby z miejsc 6-12 mialy praktycznei tyle samo pkt.
Klub w ostatniej kolejce mogl stracici 1 mln zl przegrywajac mecz.

Jesli w przyszlym sezonie powtorzy sie takei zakonczenie - to jest nadzieja,z e kluby naucza sie walki do ostatniej minuty.

PS: co do samych systemow - podobal mi sie system jaki byl w FM-ie 09 (o ile dobrze pamietam) w rozgrywkach Slowacji. 1 runde gralo sie normalnie a w drugiej liga dzielila sie na tych co walcza o mistrza i na tych co razem z druzynami z 2 ligi wlacza o utrzymanie/awans.

PS2: jesli sezon sie wydluzy (wczesneijsze rozpoczecie sezonu oraz rundy wiosennej, a takze gra w grudniu) to zawsze mozna wznowic rozgrywki pucharu ekstraklasy. Szczegolnie, ze wyglada na to, ze PP straci troche na swojej renomie (razem z odejsciem sponsora)

Dziekan
MDMA

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 13:03   

grubas_KKS napisał/a:
Jak dla mnie to 16 zespołów w najwyższej klasie rozgrywkowej w piłce nożnej w kraju to jest kur.wa śmiech na sali... Potem się dziwić że mistrz Polski w dupę dostaje w eliminacjach do LM z amatorami z Litwy czy Bóg wie skąd tam.W samej tej rundzie wiosennej w Ekstraklasie grali raptem 8 czy 9 kolejek... Gdzie Ci piłkarze mają się rozwijać?Trenując ciągle a grając sporadycznie?Jeszcze w ogóle brak jakichkolwiek urozmaiceń np. systemu play-off w Ekstraklasie lub w 1 lidze.Powinno być tak że w Ekstraklasie minimum 18 zespołów,z czego "lecą" 2 ostatnie a 3 od końca gra z 3 lub 4 drużyną z 1 ligi,która wygrała wcześniej dwu-mecz między sobą o prawo barażu wejścia do Ekstraklasy,właśnie z tą 3 od końca drużyną z Ekstraklasy.Takie "urozmaicenie" tych 2-óch lid na pewno przyniosło by więcej emocji na koniec sezonu no i większej mobilizacji różnych klubów.Miejmy nadzieję że władze Ekstraklasy pomyślą nad poszerzeniem ligi już w najbliższym sezonie i wtedy może i Sandecji uda się wywalczyć awans.Czas ruszyć do przodu z tą naszą szarą piłką nożną a nie trwać wiecznie w amatorstwie !!!

W pelni popieram !
[Profil] [PM] [E-mail]

DNL

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 13:27   

casanunda napisał/a:
Powiekszona liga to ulubiony temat zastepczy kibicow :)

Duzo wazneijszym problemem jest dluga przerwa miedzy sezonami (i miedzy rundami)

Większa liczba drużyn automatycznie wydłuża czas grania i skraca przerwy.

casanunda napisał/a:

PS: co do samych systemow - podobal mi sie system jaki byl w FM-ie 09 (o ile dobrze pamietam) w rozgrywkach Slowacji. 1 runde gralo sie normalnie a w drugiej liga dzielila sie na tych co walcza o mistrza i na tych co razem z druzynami z 2 ligi wlacza o utrzymanie/awans.

Już to w Polsce przerabialiśmy, to był bodajże sezon w okolicach roku 2004? Trwało to rok i się nie sprawdziło.
Najlepsze byłoby powiększenie ligi właśnie z barażami, wtedy gra się praktycznie do końca o coś. Ewentualnie samo wprowadzenie baraży też by mogło podnieść atrakcyjność ligi.
[Profil] [PM]

Masahiko

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 13:44   

Brak baraży to skandal i nie piszę tego z punktu widzenia kibica Sandecji, która w takowych barażach by grała. Inną niestety kwestią jest to, że w tym sezonie 1 liga to była totalna padaka piłkarska. Bardzo żałuję że Górnik wczoraj chociaż nie zremisował, bo tak to tym bardziej żal zmarnowanych okazji w ostatnich spotkaniach i wypuszczenie z rąk bardzo możliwego awansu. Najlepiej jakby oprócz Widzewa nikt nie awansował do Ekstraklasy i byłoby super :)

kksns

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 13:58   

baraże w polskiej lidze to przeważnie czysty biznes i handel, wiec dobrze, ze tego syfu w tym sezonie nie bedzie.

co do drugiego pomyslu, to pamietam jak liga dzielila sie na pol i nie zapomne jak Pogoń Szczecin miala wycofac sie z rozgrywek, jednak udalo im sie dostac do tej grupy A czyli walczacej o mistrzostwo i do konca sezonu grali juniorami bo i tak najgorsze co ich moglo spotkac to 8 miejsce w lidze - i cale szczescie, ze ten chory system nie przetrwal.

dlaczego gra 16 druzyn a nie 18 czy 20? bo po co poszerzac zadluzona lige o kolejnych bankrutow i na sile to wszystko utrzymywac. wiem wiem teraz mozecie sobie dodac (ŁKS, GÓRNIK, WIDZEW i POGOŃ) i e-klasa by pieknie wygladala, ale tylko na papierze.

Sam bylem cholernym optymista co do awansu, ale obecnie po glebszych przemysleniach ciesze sie, ze nie wejdziemy. Wszystko powinno budowac sie od podstaw. Wyjsc z dlugow, zrobic porządek na stadionie, bo strasznie przykro byloby ciagle sluchac NS kurnik, NS wiocha, NS (wymysl se). Tak jak nieraz sam mysle o "takich" Gliwicach, Opolu ( nie obrazajac tych klubow... )

I na koniec tylko modle sie zeby Stroze nie weszly, wystarczy, ze Nieciecza ze swymi tysiacami kibicow juz weszla... Zycze Resovii zeby sie pozbierala i posklada reszte przeciwnikow do konca sezonu. I pewnie wiekszosc kibicow z Polski tez nie zyczyla nam awansu, bo to, ze 2-3 razy na rok przyjdzie u nas ponad 5000 widzow o niczym nie swiadczy. To, ze zycza nam awansu zogdy czy przez chwile kibice Widzewa bylo zrozumiale...

pozdro i oby nas nie rozsprzedali, bo widze, ze sa juz pierwsze przymiarki ( Janik chyba wroci do Wisly, zrodlo 90min)
[Profil] [PM] [E-mail]

casanunda
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 15:44   

DNL napisał/a:

Większa liczba drużyn automatycznie wydłuża czas grania i skraca przerwy.

ogolne nastawienie kibicow ekstraklasy jest raczej odwrotne. Czesciej zaczyna sie mowic o lidze 10-12 zespolowej. Bo nawet w ekstraklasie kluby traktuje sie, za niespelniajace licencji, a co dopiero mowic o druzynach 1 ligi.
Ale zalozmy, ze powstanie liga 18 zespolowa. Zalozmy, ze awansuja Widzew i Gornik, spadaja Odra i Piast*. Juz teraz mowi sie, ze te nowe kluby w 1 lidze beda co najwyzej sredniakami (szczegolnie jesli chodzi o budżety). Wiec kto awansuje w przyszlym sezonie? POwiedzmy, ze pozbiera sie LKS i Pogon. Kto spadnie do nas? Ciezko powiedziec Arka i Gornik (chyba raczejs padnie beniaminek - a jelsi tak to predzej Gornik niz Widzew)?
W kazdym razie - konczac to wrozenie z fusow.
Ekstraklasa dostaje 2 nowe druzyny spelniajace wymogi licencyjne, ale juz w przyszlym sezonie beda to druzyny slabsze. Dodatkowo, kase z C+ trzeba podzielic na wiecej druzyn, dodatkowo na kazda druzyne bedzie przypadac mniej pokazanych meczow ligowych czyli znow mniej kasy.
Co do 1 ligi tracimy 2 najlepsze druzyny zastepujac je co najwyzej sredniakami. W przyszlym sezonie moga to byc lepsze kluby, ale trudno ocenic (w zaleznosci kto bedzie spadal). Przeniesienie 2 druzyn do ekstraklasy powoduje, ze potrzebujemy nie 4 a 6 druzyn z 2 ligi.
Sportowo nie powinno byc duzej roznicy - ale pod wzgledem finansow?
Juz od poprzedniego sezonu druzyny 2 ligowe kalkuluja oplacalnosc awansu. I neistety nie wyglada to zbyt dobrze.
Moze byc tak, ze doprowadzi to do oslabienia klubow. A trzeba pamietac, ze w przyszlym sezonie musi sie znalesc kolejnych 4 2ligowcow ktorzy zastapia spadkowiczow.

Ogolnie wg mojej oceny - zmaina taka doprowadzilaby co najwyzej do utrzymania poziomu obecnego, a raczej sklanialbym sie do jego obnizenia. I to w obydwuch ligach.

PS: co do barazy. Oczywiscie, ze powinny byc - ale dopiero w sytuacji gdy obie ligi koncza sie w tym samym czasie. Nie moz ebyc tak ze jeden zespol czeka na 2gi miesiac.
A z kolei przy planowanym przedluzeniu czasu trwania rozgrywek moze byc z tym problem w okresie zimowo - wiosennym.
Infrastruktura 1ligowcow jest duzo slabsza niestety.

* zorientowalem sie ze w planie jest blad. Jesli liga ma miec 18 zespolow, to awansuja 4 zespoly i w nastepnym sezonie kolejne 2. A nie tak jak ja pisalem 2 plus 2. To oznacza, jeszcze powazniejsze roznice.

hanys
Oda do Śląskości

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 17:38   

nie wiem czemu Wy cioagle wrozycie kto spadnie kto bedzie sredniakiem itp
Przyklad nas, ze mielismy byc sredniakiem a jestesmy jeszcze w walce.

Przciez druzyna nie musi miec znanych anzwisk zeby dobrze grac, moga tafic sie objawienia lub po prostu dobre transfery

Śląskości Ty nad poziomy wyfurgnij

Hanys - uokryślyńy czowjeka, kery uod pokolyńůw mjyszko we Ślůnsku a mo śe za Ślůnzoka. Czynsto Hanys to je tyż Ślůnzok, kery mjyszko poza grańicůma Ślůnska. Pojyńće Hanys uobmyślili Poloki a wźyno śe uod mjymjeckigo mjůna Hans, co mjało uoznaczać, iże Ślůnzoki sům Mjymcůma. Mjało być uůne uobraźliwe, nale przijino śe skiż podkryślyńo uodrymbnośće Hanysůw.
[Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

casanunda
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 17:39   

przeciez napisalem, ze jest to wrocenie z fusow :P

Chodzi o przyklad klubow jakie moga trafic do nas, jakie moga odejsc z tej ligi.
Po to, zeby zorientowac sie ze 2 kluby wiecej w ekstraklasie - to dla ligi powazne oslabienie

PS;a przyklad naszego klubu jest najlepszym dowodem na to jak trudno bedac druzyna na ktora nikt nie stawial, doprowadzic do awansu.

Kilinskiego 47

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw Maj 27, 2010 19:02   

kksns napisał/a:
strasznie przykro byloby ciagle sluchac NS kurnik, NS wiocha, NS (wymysl se). Tak jak nieraz sam mysle o "takich" Gliwicach, Opolu ( nie obrazajac tych klubow... )

I na koniec tylko modle sie zeby Stroze nie weszly, wystarczy, ze Nieciecza ze swymi tysiacami kibicow juz weszla...

Gdyby w Sączu był taki stadion jak w Opolu to bym klaskał uszami:) - http://www.google.pl/imgr...%26tbs%3Disch:1

A ja bym tam chciał nawet żeby Stróże weszły, bo być może jedno miejsce spadkowe było by już zarezerwowane:), bo ja ich jednak nie widzę, ani sportowo, ani organizacyjnie.....
[Profil] [PM] [E-mail]

Maerqin

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 20:52   

Cytat:
Pogoń - 26 maja 2010, 20:55:14 - chello089079021186.chello.pl
szkoda że Sandecja wyrażnie odpuściła-ktoś nie chce aby w Sączu była ekstraklasa-widać to gołym okiem bo gdyby było inaczej to dzisiaj Górnik oglądałby plecy Sączersów,podobnie było z Flotą i kilkoma innymi ambitnymi ale małymi klubami,myślę że na układy nie ma rady-przykre ale prawdziwe.Pozdrawiam normalnych.

No prosze, chyba nie jestem sam z tymi ''moimi teoriami spiskowymi''. Jak widac sa inni ludzie realnie patrzacy na to wszystko...

Fredo

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 22:36   

Szanse na awans wciąż są bo myślę że Górnik przegra z Widzewem,a Dolcan walczy o utrzymanie i łatwo nie odpuści,tylko z naszej strony musimy wszystko wygrać i EKSTRAKLASA.Będzie bardzo trudno można powiedzieć trzeba liczyć na cud ale szanse jeszcze są.
Szkoda że zlikwidowali te baraże tak to byśmy powalczyli o Ekstraklasę z 3 miejsca a tak to 3 miejsce nic nie daje,poza premią pieniężną.
[Profil] [PM] [E-mail]

qqq

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 22:44   

Jak dla mnie to w Polsce powinien byc wprowadzony model szkocki. 12 zespolów w Ekstraklasie i granie 44 kolejki w sezonie ( 4 razy miedzy soba ). Niech grajki nauczą sie grac "troche" wiecej meczy w sezonie niz 30. Nie stac nas na 18 zespolow w E-klasie - takaj jest prawda.
[Profil] [PM] [E-mail]

Masahiko

Wysłany: Pią Maj 28, 2010 02:29   

kksns napisał/a:
baraże w polskiej lidze to przeważnie czysty biznes i handel, wiec dobrze, ze tego syfu w tym sezonie nie bedzie.

No z takim podejściem to na pewno :)

kksns napisał/a:
dlaczego gra 16 druzyn a nie 18 czy 20? bo po co poszerzac zadluzona lige o kolejnych bankrutow i na sile to wszystko utrzymywac. wiem wiem teraz mozecie sobie dodac (ŁKS, GÓRNIK, WIDZEW i POGOŃ) i e-klasa by pieknie wygladala, ale tylko na papierze.

Pamiętaj że Ekstraklasa to większy prestiż (brzmi trochę śmiesznie) i większa kasa. Wymieniony przez Ciebie kwartet poradziłby sobie w tej chwili w Ekstraklasie zarówno organizacyjnie, jak i finansowo, a poziom sportowy już w mniejszym stopniu zależy od samych działaczy klubowych :)

kksns napisał/a:
Sam bylem cholernym optymista co do awansu, ale obecnie po glebszych przemysleniach ciesze sie, ze nie wejdziemy. Wszystko powinno budowac sie od podstaw. Wyjsc z dlugow, zrobic porządek na stadionie, bo strasznie przykro byloby ciagle sluchac NS kurnik, NS wiocha, NS (wymysl se). Tak jak nieraz sam mysle o "takich" Gliwicach, Opolu ( nie obrazajac tych klubow... )

Warto podkreślić, że sporo z tych wypowiedzi pochodziła od napinaczy internetowych, których głosami nie przejmowałbym się zupełnie. Większości kibiców w Polsce zależy na drużynach, które grają widowiskowo, dobrze szkolą młodzież, są stabilne finansowo, a miasto z którego pochodzą nie jest najważniejszym kryterium.

kksns napisał/a:
I pewnie wiekszosc kibicow z Polski tez nie zyczyla nam awansu, bo to, ze 2-3 razy na rok przyjdzie u nas ponad 5000 widzow o niczym nie swiadczy. To, ze zycza nam awansu zogdy czy przez chwile kibice Widzewa bylo zrozumiale...

Ale większość kibiców mecze Sandecji będzie oglądała w telewizji, gdzie mniej istotne jest to ilu ludzi przyjdzie na stadion, ale jak będzie sobie radziła Sandecja jako drużyna piłkarska i jako klub :)

grubas_KKS
Globetrotter

Wysłany: Pią Maj 28, 2010 10:56   

Rozpierdzielają mnie takie wypowiedzi : szanse na awans są ,tylko Górnik musi to i sramto... A kochanej Sandecji piłkarze z Katowic i z Gorzowa położą się na boisku i dadzą sobie wstrzelić po 5 bramek.. Przede wszystkim trzeba najpierw liczyć na sukcesy swojego klubu a potem patrzeć co robią inni... to na przyszłość,wielu już tu "mądrali" było co liczyli punkty na 7 kolejek przed końcem ligi i się przeliczyli... Tak że myślcie najpierw co piszecie bo to jest naprawdę żenujące... Pozdro dla zdrowo myślących kibiców!

MARCO

Wysłany: Pią Maj 28, 2010 22:45   

Tak moim skromnym zdaniem jeśli można mam nadzieje że Górnik przejebie w Ząbkach a My wygramy z gieksą i ostatnia kolejka będzie bardzo ciekawa . Mam nadzieję że nasi piłkarze jednak wezmą się w garść w tych ostatnich meczach bo być może wiem dlaczego ostatnie wyniki są jakie były . Bo co Wam będe pierdolić : jak pamiętam mecz w witowicach ten powtórkowy gdy nie weszliśmy do 3 ligi a powinniśmy to teraz po tych 15 latach czuję się tak samo ... KÓRWA MAĆ ten awans należy się NAM - za te wszystkie lata, za te tułaczki po trzecio i czwarto ligowych wiochach. A jeśli nie potrafimy sprostać organizacyjnie tego awansu to gówno mnie to obchodzi od tego są Danek i jego ziomki i niech o to zadbają tak jak należy . To jest takie moje skromne zdanie !!!

Forum kibiców Sandecji Strona Główna » Archiwum » KKS Sandecja Nowy Sącz » Szanse na awans?
[ ZAMKNIĘTY ]