Wersja mobilna | Wersja domyślna
Forum kibiców Sandecji Strona Główna

Użytkownik:
Hasło:
Autologin:

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: internacionale
Nie Wrz 05, 2021 13:25
Historia sekcji turystycznej
Autor Wiadomość
KrzysieKKS
~SekcjaTurystyczna~

Wysłany: Czw Cze 23, 2011 21:40   Historia sekcji turystycznej

Sekcja turystyczna... no właśnie wielu z nas nie ma pojęcie że taka istniała. Większość źródeł pomija funkcjonowanie grupy turystycznej, dlaczego ? Samemu udało mi się póki co dotrzeć jedynie do takiej „informacji”: „Oprócz sekcji piłki nożnej pracuje sekcja siatkówki kobiet i mężczyzn, szachowa, szypiórniaka, koszykówki, tenisa stołowego, hokejowa, bokserska, narciarska, lekkoatletyczna i turystyczna.” Tego typu wzmianek jest co najmniej kilka, lecz doszukać się szczegółów funkcjonowania, zasad organizacji wypadów turystycznych, zdjęć, wspomnień uczestników jest bardzo ciężko. Z tym też wiąże się moja (i myślę że nie tylko moja) prośba o pomoc w szukaniu/podzieleniu się informacjami jakie posiadacie lub jakie posiadają wasi dziadkowie. Bylibyśmy wdzięczni za uzyskane informacje, zdjęcia, po prostu za każdą najmniejszą pomoc. Reaktywowana przez SKS sekcja turystyczna pragnie nawiązać do „korzeni”, by kontynuować coś co zaczynali członkowie naszych rodzin.

Wszelka pomoc w szukaniu informacji mile widziana, nie pogardzimy również pomocą finansową, organizacyjną, garścią pomysłów... :)

Zapraszam do udziału w temacie i wspólnym odkrywaniu "tajemnic" sekcji turystycznej jak i sekcji narciarskiej gdyż działalność obu była prawdopodobnie ściśle ze sobą powiązana.

Byli równie dobrzy na trasach sportowych - jak i na szlakach bojowych

Sekcja narciarska w okresie swojego istnienia prowadziła działalność sportowo-turystyczną, uzyskując na przestrzeni lat szereg dobrych wyników. W 1934 roku prym w sekcji wiodą kobiety, a wśród nich I. Lipińska, M. Batko, I. Gurgul i inne. W tym okresie zawodnicy startuja bez większego przygotowania treningowego, a dopiero zastrzyk dobrej techniki narciarskiej daje Leopold Kwiatkowski, pod okiem którego wyrosło wielu dobrych narciarzy.
Julian Zubek doznaje zaszczytu reprezentowania Armi Polskiej na zawodach malej Ententy i Polski, biorąc jednocześnie udział w zawodach międzynarodowych. Brązowy medal na Mistrzostwach Polski Kolejarzy rozegranych w Zakopanem zdobywa w biegu na 6 km Irena Lipińska. Do innych wybijających się zawodników zaliczani są K.Gucwa, J. Freisler, R.Stramka, J.Szyszka, Z.Ryś, S.Kotarski, F.Krzyżak, L,Kudlik, T.Sokołowski, J. Ciastoń oraz bracia W. I K. Świerczkowie. W rozgrywanych mistrzostwach Nowego Sącza najliczniej prezentują się zawsze narciarze „Sandecji”, z których I. Lipińska i T.Sokołowski zdobywają w 1937 roku brązowe medale w biegu na 6 i 12 km.
Narciarze spod znaku kolejarskiego orła, nie przerywają również swej działalności w okresie wojny. Wykorzystując swój kunszt narciarski na szlakach bojowych, występują tam w roli żołnierzy, partyzantów bądź kurierów.
W 1945 roku lata świetności sekcji zaczynają wskrzeszać K. Borczyk, J. Wysowski, Zb. Kmieć i St. Kibełbasa. Domeną sekcji staje się turystyka, a wyczyn schodzi na plan dalszy.
Pomimo to narciarze biorą udział w licznych zawodach, startując między innymi w 1952 roku w mistrzostwach Polski Federacji „Kolejarz”, mistrzostwach Polski juniorów oraz zawodach o Puchar Kolei Linowych.
Wyróżniają się w tym okresie – uzyskując dobre wyniki – tacy zawodnicy, jak: T. Kantor, j. Ligęza, Ciastoń, A. Kurcz, bracia Pasiutowie i inni. Niestety, sytuacja chwili nie pozwala na dalsze kontynuowanie działalności w tej sekcji i w 1956 roku podjęta zostaje decyzja o jej rozwiązaniu.

" ...W 1952 roku życie klubowe urozmaica nowo powołana sekcja turystyczna będąca organizatorem wycieczek i imprez... "

Cytaty z ksiazki wydanej na 75- lecie Sendecji: Ryszard Cybulski, Jerzy Leśniak "75 lat Komunikacyjnego Klubu Sportowego "SANDECJA 1910 - 1985"" Nowy Sącz 1986r.

Pozdrawiam !

Przecież wrócą tamte lata,
tamte piękne złote dni.
O Królowo Tego świata tak
będziemy śpiewać Ci...

...::: Najlepsze Ciacha Małopolski :::...
Ostatnio zmieniony przez internacionale Nie Lut 19, 2012 14:18, w całości zmieniany 1 raz  
[Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

Gość

Wysłany: Pią Cze 24, 2011 23:31   

W gwoli ścisłości, trzeba nadmienić że głównym motorem napędowym jeżeli chodzi o turystykę na Sądecczyźnie było Polskie Towarzystwo Tatrzańskie (PTT) - Odział Nowosądecki "Beskid", za którego datę utworzenia uznaje się 24 maja 1906 roku,a trzy lata później działała już sekcja narciarska. Od początku swojej działalności rozpoczęto wytyczać szlaki turystyczne, oraz organizowanie pierwszych wycieczek krajoznawczych. Była to główna organizacja ( i jest nią do dzisiaj ) zajmująca się szerzeniem turystyki na terenie Sądecczyzny. Precyzując, w Sandecji działała sekcja narciarska, która sama w sobie poprzez liczne wyjazdy był również sekcją turystyczną, nie działającą oddzielnie w strukturach klubu.

KrzysieKKS
~SekcjaTurystyczna~

Wysłany: Pią Cze 24, 2011 23:47   

" ...W 1952 roku życie klubowe urozmaica nowo powołana sekcja turystyczna będąca organizatorem wycieczek i imprez... "

Cytaty z ksiazki wydanej na 75- lecie Sendecji: Ryszard Cybulski, Jerzy Leśniak "75 lat Komunikacyjnego Klubu Sportowego "SANDECJA 1910 - 1985"" Nowy Sącz 1986r.

Mało precyzyjne ale jakaś wzmianka o powstaniu sekcji tyrystycznej jest...

tamte piękne złote dni.
będziemy śpiewać Ci...

Masahiko

Wysłany: Sob Cze 25, 2011 01:50   

KrzysieKKS napisał/a:

Ano właśnie. Ja wiem że kibice to też część klubu, ale owa sekcja istniała przy klubie. Obecnie utworzona funkcjonuje przy Stowarzyszeniu. Myślę że aby w pełni myśleć o jej reaktywacji należałoby to jakoś z klubem połączyć. To też pozwoliłoby być może jakieś pieniążki zdobyć zarówno od miasta jak i klubu, a dodatkowo rozpowszechniłoby to wśród ludzi niekoniecznie związanych ze Stowarzyszeniem...

KrzysieKKS
~SekcjaTurystyczna~

Wysłany: Sob Cze 25, 2011 11:31   

Wszystkow swoim czasie, nie da się tego ogarnąć ot tak... cierpliwości.

O rozpowszechnienie wśród ludzi niezwiązanych ze Stowarzyszeniem też się nie masz co martwić, pojedziesz 9-10 lipca to się przekonasz. Zapraszam.

tamte piękne złote dni.
będziemy śpiewać Ci...

KrzysieKKS
~SekcjaTurystyczna~

Wysłany: Sob Lip 02, 2011 01:36   

Nawiązując do postu Masahiko – Póki co sekcja turystyczna będzie działać przy Stowarzyszeniu Kibiców Sandecji a jak będzie w przyszłości ? Wszystko zależy od jej rozwoju i wielu innych czynników ale jako SKS (zresztą tak jak i inne stowarzyszenia) mamy możliwość korzystania z miejskich pieniędzy. W tym roku kasa na takie organizacje jest pusta ale w przyszłym roku możemy coś od miasta dostać jak wcześniej się odpowiednio „zgłosimy”. Z czego myślę że tym razem skorzystamy. A teraz wracamy do tematu.

Teraz trochę o tym co udało mi się dowiedzieć w wolnym czasie odwiedzając Sądeckie archiwum.

Jak na 100 letni klub sportowy materiały złożone w archiwuj są... hmm... skromne żeby nie powiedzieć bardzooo skromne. Ciekawostką jest statut Sandecji z 1912 roku w którym już była już wzmianka iż klub posiada rożne sekcje i ma możliwość tworzenia kolejnych. Posiadają pewnego rodzaju „album” w którym można doszukać się zdjęć piłkarzy z meczu rozegranego w 1968 roku, Sandecja – Łks Łódź zakończonego wynikiem 1:2. Mecz był w ramach obchodów 50-lecia ZZK był jedną z kilku atrakcji sportowych przygotowanych na „starej” Sandecji przy Alejach Wolności. Zdjęcia fajnie oddają „klimat” tamtych lat i można zobaczyć jak to wyglądał stadion przy Alejach. Z tego meczu zachował się również plakat w całkiem niezłym stanie. Co ciekawe na plakacie jest umieszczony rok założenia Sandecji... 1912...? ciekawa sprawa z tą datą(ktoś wie o co chodzi??). W zasadzie to wszystko co jest związane bezpośrednio z Sandecją. Dlaczego tylko tyle ? A no na przykład dlatego iż w latach gdy Sandecją opiekowały się ZNTK miały obowiązek prowadzić archiwum. Zgodnie z obowiązkiem prowadziły i gromadziły wszystkie niezbędne dokumenty po to by po latach przenoszenia z miejsca A do miejsca B część z nich zgubić itd. Kolejną sprawą jest to w jaki sposób były materiały archiwizowane a raczej po prostu gromadzone. Według dalszych informacji jakie uzyskałem dopiero w ostatnim czasie została zatrudniona osoba do zarchiwizowania dokumentów ZNTK. Nie sztuką jest się domyślić że sporo dokumentów przepadło bezpowrotnie a stan pozostałych może pozostawiać wiele do życzenia. Cóż... w tak prosty a wręcz banalny sposób zaciera się piękną bo przecież 100 letnią historie klubu Sandecja. Pozostaje mieć nadzieję że dokumenty ZNTK mimo wszystko będą bezcennymi „kartami” historii klubu, czas pokaże.
Archiwum posiada również zbiór afiszy imprez w tym sportowych w których można próbować odszukać czegoś związanego z Sandecją. Nie pamiętam już dokładnie przedziału czasowego którego dotyczą afisze hmm... będę miał możliwość oglądać je przy kolejnej wizycie więc jakieś ciekawostki na pewno tutaj wypiszę.
Zaproponowano mi przeszukanie niemieckich dokumentów na temat działalności kulturalnej i sportowej w naszym mieście. Niestety zmuszony byłem grzecznie ale ze smutkiem odmówić gdyż język niemiecki na chwilę obecną jest dla mnie totalnie niezrozumiały. Prędzej czy później i tak skorzystam z tych germańskich dokumentów na pewno znajduje się tam wiele ciekawych informacji.
Póki co to tyle z moich dwóch krótkich wizyt w archiwum jeśli czas pozwoli nadal będę szukać informacji o sekcji turystycznej ale i o samej Sandecji. Jeśli coś ciekawego, szczególnego zdobędę to na pewno o tym napisze w tym temacie.
Pozdrawiam

tamte piękne złote dni.
będziemy śpiewać Ci...

ERNESTO

Wysłany: Sob Lip 02, 2011 17:51   

KrzysieKKS napisał/a:
Co ciekawe na plakacie jest umieszczony rok założenia Sandecji... 1912...? ciekawa sprawa z tą datą(ktoś wie o co chodzi??).

Bardzo malo jest historycznych dokumentow dotyczacych Sandecji, sadze jednak, ze chodzi o sama nazwe. W 1910 zalozone zostalo bodajze Towarzystwo Gimnastyczne "Sokol", ktore byc moze po 2 latach zmienilo nazwe na cos zwiazanego z Sandecja. Tak czy inaczej na 100% w momencie gdy powstawal klub, nie mial on nazwy "Sandecja". Byc moze stad data 1912.

Pozdrawiam
[Profil] [PM]

KubaNS

Wysłany: Sob Lip 02, 2011 18:17   

"Sokol" zostal zalozony zdecydowanie wczesniej. W Nowym Saczu swoja siedzibe zalozyl juz w 1887 r. Nie ma on nic wspolnego z Sandecja.
Spotkalem sie owszem z wczesniejszymi herbami zawierajacymi date 1912. Data 1912 pochodzi zapewne od daty wydania klubowego statutu, ktory ukazal sie w tym wlasnie roku.
Sandecja jednak istnieje pod ta nazwa od 1910 o czym swiadczy chociazby znana prawie wszystkim pierwsza wzmianka o naszym klubie:
Nowosci Ilustrowane 30 wrzesnia 1911
"(...) Za przykladem Lwowa i Krakowa, zalozono i w pieknym podgorskim miescie, Nowym Saczu, kilka klubow sportowych uprawiajacych gre w pilke nozna z ktorych najwybitniejszymi sa Sandecja i Grunwald(...)Sandecja istniejąca od roku składa sie z młodzieży akademickiej i rękodzielniczej(...)"
Nie wiem Ernesto wiec skad takie informacje?:)

ERNESTO

Wysłany: Nie Lip 03, 2011 13:44   

Z ksiazek ;) Pamietam, ze w zamierzchlych czasach probowalem napisac historie Sandecji na strone, ktora wowczas tworzylem. Z tego co kojarze pierwotnie nie bylo mowy o Sandecji, tylko wlasnie o Sokole, Grunwaldzie ... i czyms jeszcze. Pamiec niestety nie ta, a ksiazek zwiazanych z sadecka historia niestety przy sobie nie mam, wiec nie jestem w stanie sprawdzic i odpowiedziec :) Jesli nie zapomne, to po kolejnej wizycie w NS napisze zrodlo :)

Pozdrawiam
[Profil] [PM]

KubaNS

Wysłany: Nie Lip 03, 2011 14:30   

No wiec jeszcze raz off- topujac troche. Zarowno dzialanie Sokola jak i Grunwaldu (zalozonego w 1909 r.) byl zacheta do zalozenia kolejnego klubu- Sandecji. Od 1910 r. zaczeto pod wlasnie ta nazwa kopac w pilke, grajac m.in z Grunwaldem. W 1911 Rada Miasta dofinansowala klub i powolano kolejne sekcje: kolarska, lyzwiarska i saneczkowa, a w 1912 r. wydano klubowy statut i stad moim zdaniem, niektorzy przyjmowali ta date jako poczatek klubu.
Grunwald (i "Czerwoni") utworzyly po I wojnie Swiatowej "Beskid" Nowy Sacz istniejacy do dzis, a Sokol zostal Sokolem. To tyle z mojej strony, co zreszta potwierdza artykul z Nowosci Ilustrowanych. Moze masz jednak masz racje. Kazmirz i Krzysiek pewnie sie uciesza jak znajdziesz cos wiecej ;)

KrzysieKKS
~SekcjaTurystyczna~

Wysłany: Nie Lip 03, 2011 19:24   

Myślę że nie tylko my się ucieszymy bo na pewno sporo osób interesuje się historią Sandecji :) I Ciekaw jestem bardzo teori Ernesta :) czekam na źródło :)))

A ja wygrzebałem małą wzmiankę o sekcji turystycznej już w latach 1922-1923
"W latach 1922 - 1923 to okres, w którym "Sandecja" odnotowuje liczne sukcesy..."..." Działają również inne sekcje jak turystyczna, gier sportowych, lekkoatletyczna, kolarska i narciarska. Klub zrzesza w tym okresie 230 członków..."

tamte piękne złote dni.
będziemy śpiewać Ci...

Kazek G f H

Wysłany: Pon Lip 04, 2011 13:12   

ERNESTO napisał/a:

Bardzo malo jest historycznych dokumentow dotyczacych Sandecji, sadze jednak, ze chodzi o sama nazwe. W 1910 zalozone zostalo bodajze Towarzystwo Gimnastyczne "Sokol", ktore byc moze po 2 latach zmienilo nazwe na cos zwiazanego z Sandecja. Tak czy inaczej na 100% w momencie gdy powstawal klub, nie mial on nazwy "Sandecja". Byc moze stad data 1912.

Żeby już nie było niejasności w tej kwestii. Towarzystwo Gimnastyczne Sokół został założone 7 lutego 1867 we Lwowie. Celem Sokołą było podtrzymywanie i rozwijanie świadomości narodowej oraz podnoszenie sprawności fizycznej wśród polskiej młodzieży na terenie ówczesnej Galicji. Powstanie "Sokoła" wiązało się z uzyskanych przywilejów "Autonomii Galicyjskiej" na rzecz Polaków będących pod panowaniem austriackim. W Nowym Sączu Sokół został utworzony 25 maja 1887 roku, a jego pierwszym prezesem zostaje Łucjan Lipiński.
Sandecję formalnie z Sokołem nic nie łączyło, poza oczywiście propagowaniem zdrowego trybu życia wśród młodzieży, oraz organizowaniem zawodów sportowych, jak i co było najważniejsze. Budowanie wśród młodzieży i utrwalanie Polskości i przygotowanie młodych ludzi do Powstania Narodowego, które miało wskrzesić Polskę. Towarzystwo Gimnastyczne wywarło ogromny wpływ na Sądecki sport. To nie z Sokoła powstała Sandecja, lecz z jego inspiracji, skupiając w sobie młodzież z robotniczych terenów Nowego Sącza. Najstarszym nowosądeckim klubem sportowym jest dzisiejszy MKS Beskid, powstały w 1909 roku jako Grunwald - Czerwoni. w 1921 roku po wygranym meczu z Czarnymi Jasło 9:3, występują już pod nazwą Towarzystwa Zabaw Ruchowych Beskid. Wszystkie te organizację swoją rolę spełniły w znakomity sposób. Kiedy wybuchła I wojna światowa, blisko 400 czlonków sądeckich organizacji sportowych oraz paramilitarnych ( min. Sandecja, Sokół, Grunwald - Czerwoni, Związek Strzelecki) zasiliło szeregi Legionów Polskich, i wywalczyło niepodległy byt Rzeczypospolitej.

Sandecja powstała w 1910 roku, tak jak Kuba wspomniał i przedstawił słynny fragment z Nowości Ilustrowanych w 1911 roku. Data 1912 dlatego funkcjonowała przez lata jako data powstania kubu, ponieważ w tym czasie został uchwalony jego statut. Klub jako organizacja społeczna nabiera pełnoprawnych kształtów wraz z uchwaleniem statutu. Tak to rozumiano.

Forum kibiców Sandecji Strona Główna » Archiwum » Sekcja Turystyczno - Historyczna » Historia sekcji turystycznej
[ ZAMKNIĘTY ]