Wersja mobilna | Wersja domyślna
Forum kibiców Sandecji Strona Główna

Użytkownik:
Hasło:
Autologin:

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy Sącz - sprawy ogólne
Autor Wiadomość
kosiarz

Wysłany: Sob Lip 02, 2011 06:04    [Cytuj]

http://www.zagan.org/art,zagan,41.html

Podatki pośrednie jak VAT, albo dochodowy PIT płacimy my a nie markety.
CIT który mogłyby płacić nie płacą.

Dochód jaki jest osiągany w Polsce, jest transferowany do central.
Wystarczy obciążyć filię w Polsce tantiemami za używanie loga/nazwy firmy "matki", a juz dochód w Polsce jest nieosiągnięty.
Robią tak także znane sieci telefonii jak Orange a teraz T-Mobile.

Co do zwolnień podatkowych korzystają szczególnie z regionalnych, jak różnego rodzaju opłaty od nieruchomości, parkingów, inwestycyjne.

Sieci są też wielkimi dostarczycielami "bubli" i dziadostwa z całego świata.
Są producentami niskiej jakości produktów, które wymuszają na firmach by cena była niska. Oczywiście mamy wybór, lecz jest to wybór fałszywy gdy nie mamy świadomości cech produktu.
Co więcej jesteśmy w pewnym sensie oszukiwani, dlatego w "pewnym sensie" bo sami jesteśmy sobie winni, np. nie sprawdzając gramatury produktu czy składu. Czy finalnej ceny za kg.

http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html

Ad@ś=)

Wysłany: Sob Lip 02, 2011 10:30    [Cytuj]

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź.
Czyli jednak markety nie płacą podatków, a co za tym idzie jako państwo tracimy wiele mln zł które powinny być odprowadzane przez te sieci...
Smutne to, że niema w Polsce odpowiedniej marki która byłaby w stanie konkurować z tymi handlowymi magnatami.
[Profil] [PM]

krzysiek186

Wysłany: Pon Lip 04, 2011 13:45    [Cytuj]

Ad@ś=) napisał/a:
Czyli jednak markety nie płacą podatków, a co za tym idzie jako państwo tracimy wiele mln zł które powinny być odprowadzane przez te sieci...
Smutne to, że niema w Polsce odpowiedniej marki która byłaby w stanie konkurować z tymi handlowymi magnatami.

Dzięki temu że nie płacą podatków, więcej pieniędzy zostaje na wolnym rynku, a nie idzie do państwa które część z tych pieniędzy zmarnuje. Jakby te hipermarkety o których piszecie płaciły podatki to by produkty w nich były droższe, albo pracownicy zarabiali by jeszcze mniej.
[Profil] [PM]

Bianconeri

Wysłany: Pon Lip 04, 2011 15:53    [Cytuj]

Wierzysz w to co mówisz?

kilog

Wysłany: Pon Lip 04, 2011 21:10    [Cytuj]

krzysiek186 napisał/a:
Ad@ś=) napisał/a:

Dzięki temu że nie płacą podatków, więcej pieniędzy zostaje na wolnym rynku, a nie idzie do państwa które część z tych pieniędzy zmarnuje. Jakby te hipermarkety o których piszecie płaciły podatki to by produkty w nich były droższe, albo pracownicy zarabiali by jeszcze mniej.

tak, tak a świstak dalej robi ze sreberkami
[Profil] [PM]

krzysiek186

Wysłany: Wto Lip 05, 2011 10:38    [Cytuj]

Nie rozumiem Was, jak jest propozycja by zmniejszyć podatki by więcej pieniędzy zostawało w kieszeni obywatela to się martwicie jak państwo sobie poradzi, a jak podatki są zwiększane, ceny idą w górę to napawa co poniektórych zdziwienie skąd wziął się wzrost cen i wznosi się lament jak to mało pieniędzy każdy ma.

@kilog
Nie przypadkowo Świstak zawija sreberka w Szwajcarii, nikt nie podnosi tam podatków dla najbogatszych, i dlatego przedsiębiorcy tam mieszkają i korzystają z ich banków.

Sprawdźcie sobie w necie ile kosztuje litr benzyny w USA.
[Profil] [PM]

Bianconeri

Wysłany: Wto Lip 05, 2011 11:05    [Cytuj]

Mało mnie obchodzi USA, Szwajcaria itp. a ty chyba pomieszałeś kilka rzeczy bo wyszliśmy od kwestii niezostawiania podatków w Nowym Sączu przez międzynarodowe markety a ty przeszedłeś od tego do polityki i podatków w kraju oraz zagranicą.

A moje pytanie brzmiało czy wierzysz w to co mówisz, że wg ciebie takie zwolnienia z podatków dla zachodnich marketów wyzyskujących pracowników są ok a dzięki temu nam wszystkim żyje się lepiej, ludzie więcej zarabiają, mamy niższe ceny i więcej pieniędzy bo to napisałeś...

Bo jak dla mnie to kosmos totalny.

kilog

Wysłany: Wto Lip 05, 2011 11:49    [Cytuj]

Bianconeri napisał/a:
Mało mnie obchodzi USA, Szwajcaria itp. a ty chyba pomieszałeś kilka rzeczy bo wyszliśmy od kwestii niezostawiania podatków w Nowym Sączu przez międzynarodowe markety a ty przeszedłeś od tego do polityki i podatków w kraju oraz zagranicą.

A moje pytanie brzmiało czy wierzysz w to co mówisz, że wg ciebie takie zwolnienia z podatków dla zachodnich marketów wyzyskujących pracowników są ok a dzięki temu nam wszystkim żyje się lepiej, ludzie więcej zarabiają, mamy niższe ceny i więcej pieniędzy bo to napisałeś...

Dokładnie masz rację.
A tak na marginesie "fajnie, że ludzie mają pracę w hipermarketach i godziwie zarabiają no i oczywiście z uśmiechem na twarzy idą do pracy, gdzie w przyjaznej atmosferze rozwijają swoje talenty i bardzo szybka awansują na kolejne stopnie kariery" haha
[Profil] [PM]

www.megachem.pl

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Wto Lip 05, 2011 11:53    [Cytuj]

Widzisz, a niektórzy ludzie w ogóle nie mają pracy i chętnie by poszli nawet do marketu. W Nowym Sączu ciężko o pracę- znajomy który jej szukał opowiadał mi, jak facet w zakładzie produkcji kartonów, który poszukiwał pracownika na linię, pokazał mu stos podań magistrów i drugi stos ze średnim wykształceniem. Dojdzie do tego, że w Biedronce na magazyniera będzie wymóg minimum mgr.

kilog

Wysłany: Wto Lip 05, 2011 12:11    [Cytuj]

www.megachem.pl napisał/a:
Widzisz, a niektórzy ludzie w ogóle nie mają pracy i chętnie by poszli nawet do marketu. W Nowym Sączu ciężko o pracę- znajomy który jej szukał opowiadał mi, jak facet w zakładzie produkcji kartonów, który poszukiwał pracownika na linię, pokazał mu stos podań magistrów i drugi stos ze średnim wykształceniem. Dojdzie do tego, że w Biedronce na magazyniera będzie wymóg minimum mgr.

Zgoda, tylko dlaczego wszyscy idą na studia? Gdzie zawodówki?
Sam często przyjmuję ludzi do pracy i uwierz mi, że nie ma z czego wybrać (brak doświadczenia, chęci do pracy, nieprzygotowani do rozmowy kwalifikacyjnej no i wygórowane wymagania w stosunku do pracodawcy, ktorego reprezentuję).
Moi znajomi zawsze znajdują zatrudnienie i to bez znaczenia czy mgr czy po podstawówce - dlatego, że chcą pracować i umią się sprzedać.
Faktycznie pracy nie ma dla wszystkich niemniej jednak jest zawsze rotacja i można codziennie trafić na jakiś wakat (podobno chcieć to móc - i to się sprawdza).
[Profil] [PM]

www.megachem.pl

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: Wto Lip 05, 2011 13:40    [Cytuj]

Moim zdaniem problem tkwi w doborze kierunku przez studiujących. Zresztą wybór LO też jest problematyczny- jeśli nie ukończysz studiów, to w sumie nic nie umiesz i nikt Cię nie przyjmie. Natomiast masz bardzo dużo racji w tym, co mówisz.

krzysiek186

Wysłany: Czw Lip 07, 2011 09:49    [Cytuj]

Bianconeri napisał/a:

To jest niesprawiedliwe że duże markety są zwolnione z podatków, a małe sklepy nie. Uważam że wszyscy powinni być zwolnieni z podatków o których teraz mówimy. Pewne podatki są konieczne, ale akurat jestem przeciwny opodatkowaniu handlu.

Jeśli ktoś się podpisuje umowę że pracuję za "małe pieniądze" to jest to jego dobrowolny wybór i nie widzę w tym nic złego. Tak wierzę w to: niższe podatki -> niższe ceny -> więcej kasy nam zostaje w portfelu.

Z racji tego że temat niepotrzebnie zszedł na boczny tor to chciałem dodać że gmina Chełmiec jest jedną z tych która została oddłużona i życzę panu Bernardowi Stawiarskiemu żeby kupił sądecki PKS i zmienił go w dochodowe przedsiębiorstwo tak samo jak zrobił to z kamieniołomem w Klęczanach.
[Profil] [PM]

DNL

Wysłany: Czw Lip 07, 2011 11:37    [Cytuj]

Idąc dalej to mamy:

niższe podatki -> niższe ceny -> więcej kasy nam zostaje w portfelu -> inflacja popytowa -> wyższe ceny.

;)
[Profil] [PM]

hanys
Oda do Śląskości

Wysłany: Czw Lip 07, 2011 14:33    [Cytuj]

krzysiek186 napisał/a:
Bianconeri napisał/a:

To jest niesprawiedliwe że duże markety są zwolnione z podatków, a małe sklepy nie. Uważam że wszyscy powinni być zwolnieni z podatków o których teraz mówimy. Pewne podatki są konieczne, ale akurat jestem przeciwny opodatkowaniu handlu.

Jeśli ktoś się podpisuje umowę że pracuję za "małe pieniądze" to jest to jego dobrowolny wybór i nie widzę w tym nic złego. Tak wierzę w to: niższe podatki -> niższe ceny -> więcej kasy nam zostaje w portfelu.

Z racji tego że temat niepotrzebnie zszedł na boczny tor to chciałem dodać że gmina Chełmiec jest jedną z tych która została oddłużona i życzę panu Bernardowi Stawiarskiemu żeby kupił sądecki PKS i zmienił go w dochodowe przedsiębiorstwo tak samo jak zrobił to z kamieniołomem w Klęczanach.

Krzysiek ale wydaje mi sie ze dalej nie odpowiedziales Bianconeriemu na jego pytanie....

Śląskości Ty nad poziomy wyfurgnij

Hanys - uokryślyńy czowjeka, kery uod pokolyńůw mjyszko we Ślůnsku a mo śe za Ślůnzoka. Czynsto Hanys to je tyż Ślůnzok, kery mjyszko poza grańicůma Ślůnska. Pojyńće Hanys uobmyślili Poloki a wźyno śe uod mjymjeckigo mjůna Hans, co mjało uoznaczać, iże Ślůnzoki sům Mjymcůma. Mjało być uůne uobraźliwe, nale przijino śe skiż podkryślyńo uodrymbnośće Hanysůw.
[Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

kosiarz

Wysłany: Pią Lip 08, 2011 07:47    [Cytuj]

Krzysiek przejawia w wielu wypowiedziach ambisentencje.

Logika mówi, że jak ktoś zarabia to ktoś powinien stracić...taki normalny świat ;)
U "korwinowców" występuje tylko jedno stwierdzenie, każdy ma zarabiać, tak się nie da, bo to utopia.
Jeżeli Gmina Chełmiec oddłużyła "Kopalnie" to zrobiła to za podatki które Krzysiek tak nie lubi płacić ;). To samo zrobi jak przejmie PKS.
Krzysiek z jednej strony chwali państwo w tym wypadku Gminę Chełmiec czyli państwowy podmiot, z drugiej jako wyborca KNP jest za całkowita prywatyzacją, i znów podatki które mu tak przeszkadzają, chce używać do oddłużenia nierentownych i bankrutujących firm ;)
Oczywiście broni przy tym "prywatnych" sieci, choć ich własność jest "rozmyta", gdy nie płacą podatków. Choć tzw. Galerie przynoszą nam dużo więcej korzyści, jak Biedronki, Lidle czy inne "Centrumy" ;)

Forum kibiców Sandecji Strona Główna » Hyde Park » Nowy Sącz - sprawy ogólne
[ ODPOWIEDZ ]