Wersja mobilna | Wersja domyślna
Forum kibiców Sandecji Strona Główna

Użytkownik:
Hasło:
Autologin:

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: internacionale
Nie Wrz 05, 2021 13:25
24 listopada 2011 - XXX rocznica śmierci Juliana Zubka
Autor Wiadomość
Kazek G f H

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 16:31   24 listopada 2011 - XXX rocznica śmierci Juliana Zubka

24 listopada mija trzydzieści lat od śmierci legendarnego majora Juliana "Tatara" Zubka. Przedwojennego sportowca Sandecji. Założyłem ten temat z myślą abyśmy MY KIBICE SANDECJI godnie uhonorowali tą niewątpliwie legendarna postać naszego klubu. Działacze klubu niestety już dawno zapomnieli o naszych wielkich przedwojennych sportowcach, którzy w czasie II wojny światowej walczyli z hitlerowskim okupantem.

Julian Zubek spoczywa na cmentarzu komunalnym w Piwnicznej. Myślę że NASZYM OBOWIĄZKIEM jako kibiców jest oddanie należytego hołdu "Tatarowi". Dlatego oponuje za tym abyśmy się zorganizowali między sobą, i wspólnie udali się w tym dniu na cmentarz w Piwnicznej. Na ten dzień wypada czwartek. Jeszcze jest trochę czasu do tego wydarzenia, także myślę że się odpowiednio zmobilizujemy i ogarniemy. Wszelki zapytania kierować na PW.

W miarę możliwości czasowych napiszę krótką notkę o naszym bohaterze. Pozdrawiam!

gogo1910
Od małego na całego!

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 19:18   

Krótka notka z książki '' LEKSYKON PIŁKARZY SĄDECKICH'' autor:D.Weimer
Zubek Julian:Ur. w 1913 r.l w Nowym Sączu, zmarł 24 listopada 1981 r. w Kosarzyskach. Napastnik, pomocnik. Jeden z najlepszych graczy przedwojennej Sandecji. Niebywale pracowity na boisku, ambitnie walczący z każdym przeciwnikiem.Był świetnie wyszkolony technicznie, przy czym imponował żelazną kondycją. Częstokroć jego celne podania otwierały kolegom drogę do bramki rywali. Zubek był również znakomitym narciarzem. Zasłyną jednak podczas II wojny światowej, jako legendarny ''Tatar'', dowódca oddziału partyzanckiego Armii Krajowej. Do dzisiaj jest uważany w Nowym Sączu za symbol bohaterskiej, bezkompromisowej, patriotycznej postawy.

Kazek G f H

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 19:40   

Sandecja lata trzydzieste, Julian Zubek szósty od lewej

Julian Zubek

Sandecja na zgrupowaniu w Muszynie 1934 rok. Julian Zubek pierwszy z prawej w dolnym rzędzie.

KrzysieKKS
~SekcjaTurystyczna~

Wysłany: Sob Paź 29, 2011 15:18   

Naszym obowiązkiem jest nie tylko uczczenie pamięci majora Juliana Zubka ale również reszty chłopaków i dziewcząt oddających zdrowie dla Sandecji, a w późniejszym czasie przelewali krew za naszą Ojczyznę. Lista jest bardzoooo długa a do tego sporo z naszych bohaterów spoczywa poza ziemią sądecką. Myślę że jest to odpowiedni moment (baa... ostatni dzwonek) by ruszyć się na cmentarz, leśne mogiły i pod pamiątkowe tablice zapalić znicz za naszych bohaterów. Każdy kto wie gdzie spoczywają ważne dla Nas osobistości niech podejdzie zapali znić lub jeśli z jakiś powodów nie da rady tego zrobić niech napisze w temacie lub PW z opisem gdzie to miejsce się znajduje. Niech pamięć o nich będzie wiecznie żywa !

Dziś już zapłoneły znicze na grobie: Leopolda Kwiatkowskiego, bracia Władysław i Kazimierz Świerczkowie. Grób braci Świerczków mimo drobnych trudności terenowych (w lasku u góry na skałkach) jest zadbany a w ziemie jest wbitych spora ilość małych biało czerwonych flag z orłem i napisem "BÓG, HONOR, OJCZYZNA"

Przecież wrócą tamte lata,
tamte piękne złote dni.
O Królowo Tego świata tak
będziemy śpiewać Ci...

...::: Najlepsze Ciacha Małopolski :::...
[Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

KrzysieKKS
~SekcjaTurystyczna~

Wysłany: Sob Paź 29, 2011 15:29   

To tak w ramach uzupełnienia powyższego .

Władysław (1912 - 1944)

Kazimierz (1918 - 1944)

Członkowie ruchu oporu na Sądecczyźnie, należeli do najaktywniejszych działaczy dyweryjno-wywiadowczej komórki PPS-u, kierowanej przez Franciszka Krzyżaka. Prowadzili liczne akcje sabotażowe. Przerzucili za południowa granicę wiele osób narodowości żydowskiej. Zginęli 31 maja 1944 roku zaskoczeni w kunowskim lesie przez niemiecki patrol. Pochowani w Kunowie-Skałkach.

Przecież wrócą tamte lata,
tamte piękne złote dni.
O Królowo Tego świata tak
będziemy śpiewać Ci...

...::: Najlepsze Ciacha Małopolski :::...
[Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

Bianconeri

Wysłany: Nie Paź 30, 2011 11:37   

Ktoś coś konkretnie będzie robił, ileś osób się określi już nawet nie do pomocy czy organizacji czegokolwiek ale chociaż do uczestnictwa?
Czy standardowo wszystko w tym samym gronie co zawsze ...

Kazek G f H

Wysłany: Nie Paź 30, 2011 11:47   

Konkretne informacje co do organizacji całego przedsięwzięcia zostaną podane po meczu z Zawiszą. Jeszcze mamy trochę czasu, więc myślę że spokojnie jakoś to ogarniemy. Chętne osoby do uczestnictwa/pomocy czy z jakimiś ciekawymi pomysłami zapraszam na PW.

ptica

Wysłany: Nie Paź 30, 2011 13:11   

Bianco pomysł przedni, jak bym mógł TOBIE w tym temacie jakkolwiek pomóc jestem do dyspozycji ! Wiesz gdzie mnie znaleźć.
Pozdro .
[Profil] [PM] [E-mail]

Bianconeri

Wysłany: Nie Paź 30, 2011 13:32   

Spoko Krzysztofie, tylko nie chodzi o pomaganie mi, tylko raczej Kazkowi i KrzyśkowiKKS bo to oni się będą głównie tym zajmowali.
Ja za wiele raczej nie dam rady pomóc ale ile dam radę to zrobię, gdzie dam rady to będę.

kolafy

Wysłany: Czw Lis 17, 2011 11:29   

Myślę że warto będzie się zorganizować i wybrać na grób 2 godziny czasu każdy znajdzie popołudniu!
[Profil] [PM]

Kazek G f H

Wysłany: Czw Lis 17, 2011 11:31   

Dokładne info co gdzie o której i jak podam jutro. Tak dla rozeznania dla każdego z nas, wyjazd będzie planowany po godzinach pracy miedzy godziną 16 a 17. Godzina będzie dopasowana do nas wszystkich aby każdy był po pracy, szkole, więc myślę że spora grupa NAS się wybierze aby uczcić pamięć Wielkiego Człowieka jakim był Julian Zubek.

wel

Wysłany: Czw Lis 17, 2011 11:35   

Oczywiście jadę i zachęcam innych...
Mam w samochodzie jeszcze wolne miejsce, więc jakby ktoś miał problem dotrzeć to pisać, w miarę możliwości zabiorę.
[Profil] [PM]

Koniu
Piknik z A

Wysłany: Czw Lis 17, 2011 11:38   

Jak tylko praca mnie puści bardzo chętnie się wybiorę ;)
Mateusz chętnie się z Tobą zabiorę.
[Profil] [PM] [E-mail]

AJKA

Wysłany: Czw Lis 17, 2011 11:50   

To juz za tydzień, a widzę, że wypowiadających się jak i chętnych wielu nie ma...? Bycie prawdziwym kibicem nie ogranicza się tylko do przyjścia na mecz wyubieranym jak choinka, ale również uczestniczenia chociażby w takim jak ten bardzo ważnym dla nas wydarzeniu- uczczeniu pamięci legendarnego Jana Zubka, legendy nie tylko Sandecji, ale przede wszystkim wielkiego Patrioty, który walczył o NASZĄ WOLNOŚĆ podczas II wojny światowej. Działacze naszego Klubu niestety nie pamiętają, POKAŻMY ŻE SANDECJA TO MY i że Sandecja to nie tylko sport lecz co najważniejsze KAWAŁ HISTORII I TRADYCJI. Większość z Was, jak nie każdy mianuje się patriotą. Niestety w tak zabieganym świecie ograniczamy się jedynie do czczenia takich świąt jak Uchwalenie Konstytucji 3 maja, czy Święto Niepodległości -ponieważ są one wolnymi od pracy i szkoły, ale wierzę, że są wśród nas tacy, dla których bycie Polakiem, kibicem Sandecji znaczy coś więcej i znajdzie ten czas aby wspólnie upamiętnić to wydarzenie. Fajnie, że są takie osoby, które coś takiego organizują, dlatego rezerwujcie sobie czas w czwartek po pracy, szkole i razem ruszamy do Piwniecznej.

Kazek G f H

Wysłany: Czw Lis 17, 2011 11:59   

Jeszcze raz serdecznie zapraszam w szczególności młodych fanów Sandecji do udziału w naszej akcji. Chętnych do pomocy, z ciekawymi pomysłami zapraszam na PW.

CHWAŁA BOHATEROM!!

Forum kibiców Sandecji Strona Główna » Archiwum » Sekcja Turystyczno - Historyczna » 24 listopada 2011 - XXX rocznica śmierci Juliana Zubka
[ ZAMKNIĘTY ]