Wersja mobilna | Wersja domyślna
Forum kibiców Sandecji Strona Główna

Użytkownik:
Hasło:
Autologin:

Poprzedni temat «» Następny temat
Prawo jazdy
Autor Wiadomość
lucek

Wysłany: Pią Mar 01, 2013 17:50   Prawo jazdy [Cytuj]

Witam. Założyłem taki temat ponieważ interesuje mnie jedna rzecz. Czytałem wiele internetowych forów na temat jazdy po zdanym egzaminie na prawo jazdy. Ciekawi mnie czy można poruszać się samochodem po zdanym egzaminie gdy jeszcze nie odebrano prawa jazdy. Czyli osoba zdała egzamin i dostała karteczke z pozytywnym wynikiem. W razie zatrzymania jej przez policje, co jej grozi??? Albo jeżeli zostało juz opłacone Prawo jady i oczekuje sie na nie jest się już w bazie danych ?? i w razie zatrzymania pojazdu można powiedzieć że zapomniało się prawka ?? co grozi w tym przypadku ??
Ostatnio zmieniony przez radziufan Pią Mar 01, 2013 19:52, w całości zmieniany 1 raz  
[Profil] [PM]

KKS_FAN

Wysłany: Pią Mar 01, 2013 18:14    [Cytuj]

mandat, bodajże 500 zł, więc lepiej się wstrzymaj do czasu kiedy odbierzesz plastik :)
[Profil] [PM]

Kmicic

Wysłany: Pią Mar 01, 2013 19:10    [Cytuj]

500 jest jak wcale nie masz prawka. Jak nie masz przy sobie pamiętam kiedyś było 50. Co do jazdy na tym świstku to do ostatnich zmian można było normalnie jeździć bo to jest zaświadczenie że masz prawko a czekasz tylko na blankiet.
[Profil] [PM]

Maerqin

Wysłany: Pią Mar 01, 2013 20:17    [Cytuj]

Akurat ogladalem ostatniu "Uwaga pirat" i zatrzymali goscia co nie mial prawka ale mial zdany egzamin, i dostal mandat tylko za wykroczenie ktore popelnil, a na to ze nie mial przy sobie prawa jazdy powiedzieli ze sporzadza notatke i przekaza ja gdzies tam zeby zweryfikowac czy mowi prawde, jesli tak to skonczy sie tylko na tym mandacie i nic wiecej. Ale tez cos kojarze, ze jak sie nie ma przy sobie to jest 50 zl, chociaz jak pokarzesz im ten kwit ze zdales to nie powinno byc problemu chyba. A z reszta najlepiej i najszybciej jest przeciez zadzwonic i sie zapytac.

lucek

Wysłany: Pią Mar 01, 2013 20:31    [Cytuj]

Myślę żę gdyby ktoś zadzwonił to itak powiedzili by mu że nie można :P znalazłem takie coś w temacie Taryfikator mandatów 2013. (Kierowanie pojazdem przez osobę nieposiadającą przy sobie wymaganych dokumentów: 50 zł za brak każdego z dokumentów, nie więcej niż 250 zł)
http://wykroczenia.wieszj...datow-2013.html
[Profil] [PM]

klipol
=FS=Klipol | PL

Wysłany: Sob Mar 02, 2013 00:46    [Cytuj]

^^
Dwa tygodnie nie wytrzymasz? ;)

nitroactive

Wysłany: Sob Mar 02, 2013 11:31    [Cytuj]

Nie, jadąć masz mieć przy sobie OC, dowód rejestracyjny i prawo jazdy (dokument) ;) Jak nie masz to mandacik :D
[Profil] [PM] [E-mail]

Maerqin

Wysłany: Sob Mar 02, 2013 11:37    [Cytuj]

lucek, Nie mysl co by bylo gdyby tylko wez telefon i zadzwon! Co jestes taki wydygany? Jak Ci powiedza ze nie mozna jezdzic to pewnie maja racje, bo po co mieliby klamac? A jak koniecznie musisz gdzies jechac to wsiadaj i jedz, najwyzej dostaniesz mandat- swiat sie chyba nie zawali nie?

lucek

Wysłany: Pon Mar 04, 2013 14:42    [Cytuj]

tu nie chodzi o mnie :) tak tylko z ciekawości założyłem temat bo wielu ludzi wprowadza młodych kierowców w błąd.... ale tak jak mówisz najlepiej zadzwonić
[Profil] [PM]

kinol

Wysłany: Pon Mar 04, 2013 16:35    [Cytuj]

Jesli widniejesz jako kierowca w CEPiK-u (Centralny Rejestr Pojazdów i Kierowców) to jak Cie złapią bez prawka wlepią 50 zł za brak dokumentu. Problem w tym, że datę kiedy dostałeś uprawnienia dowiesz się po otrzymaniu dokumentu, a chyba osoba nieupoważniona nie ma dostępu do rejestru. Data wydania dokumentu nie zawsze jest taka sama co data wydania uprawnień. Najpierw uprawnienia potem plakietka. Ja uprawnienia uzyskałem 4 dni po egzaminie, a papier wydali 10 dni po, ale nie wiem czy to jest regułą. Z resztą śmigałem autem długo przed egzaminem i nie miałem okazji, żeby mnie zatrzymali, a nawet nie pamiętam kiedy w Sączu mnie zatrzymali ostatni raz, a prawko mam już 11 lat.
SZEROKOŚCI
[Profil] [PM] [E-mail]

Forum kibiców Sandecji Strona Główna » Hyde Park » Prawo jazdy
[ ODPOWIEDZ ]